• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 07:12

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Клиновидна разбора

Започната от White Wolf, 12.08.2021 14:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

White Wolf

Не видях тема за тази прекрасна риба, затова реших да направя.  (wasntme)

Все пак рибката си заслужава, а на мен лично това ми е една от любимите видове - наред с Бетата. *privet*  *THUMBS UP*  *YAHOO*

Trigonostigma heteromorpha
Клиновидна разбора


Описание

Пъстрата или клиновидна разбора, Trigonostigma heteromorpha, е част от това хоби вече век и въпреки това продължава да бъде една от най-търсените рибки. Tова са малки рибки, плуващи в средните и ниските слоеве на водата, но същевременно не са твърде малки, защото минават психологическата граница от 2,5 см, която ги прави прекрасни съквартиранти на по-големи миролюбиви, тропически рибки, като например скалариите. Освен това, за разлика от повечето тетри, те са много активни и използват много по-добре предоставеното им водно пространство, като плуват по цялата дължина на аквариума на компактни групи. Kолкото повече рибки има в аквариума, толкова повече се засилва усещането, което те създават. Затова, за да се усети най-добре визуалният ефект, сe препоръчва отглеждането на минимум 10 бройки в един съд. Ако ви е нужно вдъхновение за тези рибки, просто надникнете в някой каталог за тропически растения и там ще откриете зашеметяващи снимки на растителни аквариуми, декорирани прекрасно с явански мъх и криптокорини, на чийто фон плуват огромни групи от по 100 и повече разбори, без да има каквито и е други рибки.

Местообитание

Тези разбори обитават меките води на гористите потоци в Тайланд, Суматра и Индонезия. Нивото на тези потоци се определя от сезона, като през влажния период от годината водата залива част от гората и там образува малки езерца с "черна" вода, където рибката се размножава. За да наподобите максимално добре тези условия, декорирайте аквариума си с блатни корени, папрати, растения, характерни за азиатски биотоп - явански мъх, папрат, както и хидрофила и криптокорина, за да могат рибките да използват листата им, за да хвърлят хайвер върху тях. Целта на блатния корен е да оцвети водата в кафеникав, но ако това не се постигне поради филтрацията, то можете да пробвате с торф или екстракт от "черна" вода, за да симулирате ефекта на горист поток. "Черната" вода увеличава интензитета на цветовете на пъстрата разбора и тя придобива много дълбок, червен цвят, а черният грунд допълнително подсилва тези цветове и помага на рибката да се успокои.

Изисквания

Пъстрата разбора можете да отглеждате в малки аквариуми с дължина 45 см., но е за предпочитане да живеят в по-големи съдове с дължина 90см. Водата трябва да е мека, с pH около 6, но може да се ползва и по-твърда вода, без това да навреди на рибките. Можете да използвате външен, така и вътрешен филтър, най-вече за биологична филтрация, който обаче ще осигури и хоризонталното движение на водата, което да имитира течение на поток. Температурата трябва да е около 24 ° С.
Светлината не е основен фактор и от една до три луминисцентни лампи с греене по 10-14 часа на денонощие ще са достатъчни. Можете да сложите и система за CO2, за да способствате развитието на растенията в аквариума и същевременно намаляване на рН до нивото, което предпочитат рибките.

Размножаване

Размножаването при този вид разбора е по-различно от това при останалите разбори. При клиновидната разбора хайверът по-скоро се полага и подрежда върху листата на растенията, отколкото да се разхвърля безразборно. Мъжките привличат женските с по-голяма интензивност на цветовете и специфичен танц. След този танц женките се обръщат наопаки и изхвърлят хайверни зрънца, които изплуват нагоре и полепват по широките листа на растенията, след което биват оплодени от мъжкия.
Грижите на родителите за потомството свършват тук. Извадете ги, за да не изядат хайвера. Малките се излюпват след 24 часа и започват да плуват след около седмица. Захранването трябва да стане непременно с инфузория, а когато порастнат достатъчно, се преминава на артемия или бебешки храни от зоомгазина.
За да стимулирате размножителния процес, увеличете температурата до 26 °С и се уверете, че сте избрали мъжка и женска рибки. Сега е моментът да добавите мека вода, ако не сте го направили досега, защото размножаването на тази разбора в по-твърда вода е почти невъзможно.
Половият диморфизъм се изразява в това, че мъжките са по-малки, по-слаби и по-ярко оцветени, съответно женските са по-едри, по-пълни и по-слабо оцветени. Освен това при мъжките тригълното петно е по-заострено. Трудно е да се определи възрастта, на която тези рибки съзряват полово. Според едни акваристи не е възможно да се развъдят успешно рибки под 2 годишна възраст, докато според други това е възможно при доста по-млади рибки.
Пъстрите разбора са "дълголетници" и могат да доживеят до 5 години в аквариумни условия. Максималната им големина е 5 см.

Близки видове

Има още три вида, които са близки по външен вид до пъстрата разбора. Заедно те формират рода Trigonostigma.
Trigonostigma espei произхожда от Камбоджа, Тайланд и Лаос и достига 3 см. на дължина. Много е близка до T. Heteromorpha и е с подобно оцветяване и характерните черни триъгълни петна по тялото, като при T. espei те са много по-малки.
Trigonostigma hengeli е рядко срещана и близка по форма до предните два вида в рода. Оранжевата окраска е пресечена с флуресцента линия, която оконтурява горната стена на триъгълничето.
Когато била внесена за пръв път, тази рибка изглеждалa, сякаш била прозрачна, но когато я поставили в подходящ добре озеленнен аквариум, показала истинските си цветове.
Последният вид от рода, Trigonostigma somphongsi, засега не се среща често в аквариумното хоби.

Наименования

Trigonostigma heteromorpha? Да, пъстрата разбора и близките й роднини имат ново име. Доскоро те всички са наричани просто разбора, но през 1999 Котелат и Уайт отделят четирите вида в нов род - Trigonostigma, като ги групират заради тяхното сходно поведение по време на размножаване.
Trigonostigma всъщност означава "триъгълно петно" и обозначава характерното петно, което се вижда в средата на тялото на тези рибки.

https://blog.tetra.net/en-en/wp-content/uploads/2019/12/Keilfleckbarbe_12.jpg



 
В темата предлагам да се обсъждат всякакви неща и общи въпроси, свързани с клиновидната разбора.

Аз все още не притежавам, защото нямам подходящ аквариум, но в някое не толкова далечно бъдеще ще си взема по- голям и ще го напълня само с арлекини!  *YAHOO*

Ще се радвам да споделите вашия опит с тези сладури, снимки, видеа и/или каквото се сетите!  :)

NO CARRIER

*privet* *thanks     Благодаря за усилията! @Niky е качил описание на сайта, но трябва да поработим малко над популяризирането в мрежата.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

White Wolf

Ами да се похваля с моята нова придобивка.  :-P  *YAHOO*
7 са, не посмях повече, защото все пак очаквам да пораснат, а аквата не е голям. :-D

https://i.ibb.co/sm5smqz/viber-image-2021-09-03-18-39-15-555.jpg
https://i.ibb.co/7Gr3M09/viber-image65.jpg



mushroom

Браво изглежда много добре. Надявам се да си направила азотния цикъл преди да пуснеш шушумингите. Гледам и подходяща лампа си намерила ( - :
Това отдзад външен филтър ли е?
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

White Wolf

Hang on back  е филтъра. на Aquael.  *privet*

Ползвах стартираща бактерия, защото този път нямам време да чакам един месец.

kstoilov

Хубаво изглежда, красота - честито. Най-важното е да те кефи.
Ще бъде интересно да видим как се развива с времето - споделяй от време на време.
Нагревател няма ли?

White Wolf

Благодаря!
Ще добавя още няколко растения в скоро време, че ми седи малко празно и постно така.
С удоволствие ще качвам още снимки. :)

Нагревател не слагам, защото винаги е много топло в апартамента. 

NO CARRIER

Браво! Пробвала ли си с някакъв тъмен фон, за да изпъкнат рибките?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

White Wolf

много искам тъмен фон, но е свършил в аквариум бг.

NO CARRIER

Потърси в някоя рекламна агенция черно или тъмносиньо фолио.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

mushroom

Как ли са се оправяли хората когато е нямало аквариум бг направо не знам : - D
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

White Wolf

Пазарувам и от други места, дори неща втора употреба имам /таймер например/, просто там беше на изгодна цена и магазина ми е буквално на пет метра от входната врата, така че.... :-P

Разбира се че мога и без аквариумбг, мога и да боядисам, мога и просто нещо друго да залепя, мога и да сложа нещо черно отзад и дотам. Не искам да местя и да разтурвам всичко, защото тъкмо потръгна аквариума, а за да залепя фон ще трябва да го дръпна много напред, което значи че трябва да източа почти всичката вода и тая идея нещо никак не ме кефи!

mushroom

Хехе... ей оправни хора само тука.
Това с боядисването не ти го препоръчвам. Аз не съм го правил, но съм махал блажна боя от гръб на няколко аквариума и бая го проклинах колегата, който го е направил. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

White Wolf

Затова по-добре латекс. *THUMBS UP*

White Wolf

Update - Егерията тотално полудя!
За няма и две седмици се разлисти има непрекъснато нови и нови растежи... цъфти като за последно, не е истина просто!  *YAHOO*  :-D




NO CARRIER

Анубиасът цъфти май, не егерията. Браво!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

niky

Добре се развива. Може да отрежеш част и да я засадиш отново някъде отзад в група, че иначе скоро няма да виждаш нищо вътре.

White Wolf

Анубиаса и той, забавното е че той тръгна да цъфти още първия ден, буквално  като го сложих, такова чудо не бях виждала!  *YAHOO*  :-D но при егерията растежа е много по -буен.
 
Да, ще я режа днес и ще засядя по- ниските по -напред. Ако стане прекалено много ще си я събирам в някакъв съд, за бъдещи проекти!  *bg*