• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 05:15

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Кардинали - общи въпроси

Започната от marta, 22.11.2010 10:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

marta

Здравейте, чела съм много, но все пак като се случи на мен имам няколко въпроса. Рибките не са много около 7-8 или поне аз виждам толкова, от 2 дена са на повърхостта, плуват си. Давам им стрита на прах храна за рибки смесена с вода, хранят се (наблюдавам ги с лупа), бягат и се крият от родителите доста умело. Въпроса ми е: Могат ли да оживеят ако им давам храна така? Трябва ли да правя частични смени на водата? В аквариума има още 8 скариди ред чери, 12 кардинала и 3 много малки ансцитрусчета, както и 3-4-5 гости охлюви донесени със растенията. Аквариума е 112л, доста зелесен, стартиран от около месец. Спазила съм всички изисквания за азотния цикъл. Колко често да им давам храна? Или да търся артемия? Но те плуват само на повърхността, ако им пусна артемия ще я намират ли?

Благодаря

MeTogu

Много добре ще е да им излюпиш артемия,на която ще се зарадват не само малките рибки,но и големите кардинали че дори и скаридките.Ако им даваш артемия,до седмица две ще порастнат значително и можеш да минеш на суха храна спокойно.
Стартовата храна на рибките е много важна.От сега ако им даваш само суха,не е много добре за тях.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

marta

Въпроса е от къде да намеря? В зоомагазините продават пликчета която се люпи за седмица.... на пазара в събота не съм виждала а и дори да има той е чак в събота. А дали няма начин аз да имам в аквариума някаква артемия? Непрекъснато по водата се виждат малки точици, които се движат... това какво може да е?

MeTogu

Тези точици са бобови рачета.Не съм сигурен че ще започнат веднага да ги хапват малките кардиналчета,може би след месец да.
Свържи се с някой колега от форума и си вземи артемия за люпене.Тя не се люпи за седмица а за 24 часа.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

marta

Добре, артемия... трябва да видя кой е най-близо до мен за да отида без много допълнителен транспорт. А относно смените на водата? И по-добре ли е да ги отделя? Не вярвам че ще мога да ги хвана ама все пак мога да се пробвам? Имам родилка която не е пластмасова а е от мрежа с конструкция от пластмасови сглобки. Мрежата е доста ситна, но все пак добре ли ще е или по-добре да си ги оставя при другите?

MeTogu

Най-много да ги нараниш при улавянето.След седмица може би,но до тогава не ги пипай и не сменяй вода.Нищо няма да му стане на аквариума като не сменяш водата 1-2 седмици.Нека рибките укрепнат.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

marta

За смяната на водата се страхувам от това че ве4е храних по начина описан по-горе около 3-4 пъти а стритата храта подчти веднага се разнася. А ако натрови водата. Още днес ще купя на сера артемия и ще излюпя, но се страхувам за водата след тези хранения. Те не че кардиналите или сомовете не се втурнаха веднага.... а ако 24часа от сега не им давам повече никаква храна докато не се излюпи артемията проблем ли ще е?

MeTogu

Няма да е проблем,излюпи артемията и им дай.Не мисля че е кой знае какъв проблем че си стривала храната и 112 литров аквариум ще му се развали водата за няколко дена.Просто не знам как си го помисли това!
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

marta

Ами имам своите слабости, чела съм само 1 месец  *thanks Дано малките рибки си я намерят артемията, а не само големите и скаридите ;) Намерих на сера 18мл артемия за люпене. Това малко ли е или много? По едно пликче на 24 часа ли да пускам или 1 пликче за 2 дни като се има предвид наличността на риби?  :coffee:

MeTogu

Тази на сера не съм я ползвал готовата.Предполагам има упътване.Но ако си намериш от другата ще ти дам съвети много.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

marta

Ами да има опътване, слага се в съд с 500мл вода 20-26 градуса и аерация и след 24ч се излюпва. Мисля че ще се справя, не е скъпа но незнам за колко време ще стигне :)

nidkolio

Ако ще захранваш с артемия...
Най добре е да разделиш пликчето на няколко части и всеки ден да слагаш една от тези части за люпене.
Защо?
Имаш само няколко малки рибки за захранване. Ако излюпиш всико наведнъж, артемията ще порасне по бързо от рибките и те няма да могат да я ядът. Ако всеки ден слагаш ново люпило, на следващия ден ще имаш току що излюпена артения която ще е с минимални размери.
https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

marta

Да и аз така направих. Дано остава за най-малките :)

marta

Артемията се излюпи, промих я, пуснах я и всичко се изяде за около 5мин дори и тази която не се беше излюпила  *bg*
за 4 дни нямам жертви от бебетата :)

marta

Нова информация: рибките са живи, похапват си суха храна плуват вече и в по-долните пластове на водата (до сега плуваха само на повърхността)... никой не ги притеснява, но за всеки случай се крият от големите. Пораснали са доста, но все оща са малки.... поне не ги гледам с лупа вече. Има рибки със всякакви размери от бебетата но така и не станаха повече бройки от 10-11 рибки, а и на мен не ми трябват много, че рдителита са 12 а аквариума е само 112л. Бременната ми скарида все още е бременна... по хайвера й няма черни точки... но мисля, че щом го държи все още значи има надежда. Това е за сега...

Чудя се колко големи трябва да станат, за да съм сигурна че е безопасно да сменя вода... аз доливам по малко примерно 5-10л махам внимателно с една чаша и слагам нови... Но трябва да сифонирам дъното и да махна някои почернели листа от растенията.

MeTogu

Трябва да сифонираш дъното ли?!С 12 риби в 112 литров аквариум стартиран преди 2 месеца.Не се излагай.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

neon88

                             Здравейте!
       Рибките трябва да са 1/3 от размера на възрастните,за да е спокоен човек.УСПЕХ!

marta

Добре, значи трябва да изчакам още време... А освен 12 кардинала имам още и 3 ансцитруса малки и скариди, които ако не се лъжа са 8 с две бременни ама не мога да разбера дали има и малки скаридки :) Ще гледам внимателно тогава да оправя растенията, за да не навлека на водата повече амоняк от необходимото. Явно малките рибки са почнали да си хапват бобови рачета, защото са изключително намалели...

pqko

09.12.2012 18:52 #18 Last Edit: 16.12.2013 17:45 by Desmoria
колеги гледам кардинали но няма живинка в аквариума мисла да си зема червен неон,дали ще съжителсват,даите съвет благодаря.

buchkata

да,ще съжителстват прекрасно,но ако искаш да размножиш кардинала без усилия, си го остави сам в аквариума.Той не закача малките си-бързо ще видиш пишлеметата.

pqko

знам вече имам малки,дано неоните да не ги ядът

buchkata


Bolta

Видях тема за Кардинали и ще питам тук, че не ми се рови из темите. :-[
Ще папкат ли Кардиналите поколенията на ред черита? Аквариума е 50 литра с доста растения.

stilista

И мене ме вълнува същата дилема ,но за 13л аквариумче.
За по голям обем гарантирам че не бутат понеже вече съм правил такава комбинация +пристели в 200л ,но за наното се притеснявам .Имах ендлери и почти заминаха черитата(станаха 5-6)
За справка сега съдчето е 30/15/30
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

Nikiengi

Цитат на: Bolta - 10.12.2012 02:57
Видях тема за Кардинали и ще питам тук, че не ми се рови из темите. :-[
Ще папкат ли Кардиналите поколенията на ред черита? Аквариума е 50 литра с доста растения.
Няма рибка (с изключение на Анциструса може би), която да откаже да изяде новородена скаридка, но щом има достатъчно растения, и най-вече мъхове, ще оцелеят повече от достатъчно.  :-)

Bolta

Да, след като пуснах поста намерих темите... наистина е дъвкано доста по въпроса.
За разлика от Кардиналите, наскоро се случи да гледам временно в 13 литрово аквариумче ред чери и разбора Борарас Бригите и нарочно съм ги наблюдавал доста време - никакъв интерес към скаридките бебета. Имах дилема дали сега в 50 литровия да са кардинали или бригитки. Кардинала ми се струва, че е по-едър от Бригитките, та май няма да е той.

pqko

преди една година гледах пак кардинали,бяха 4 броики в аквариум 30 литра,начи полудеха ,много малки ,а сега са 13 кардинала в аквариум 112 литра добре  залесен , и от време на време пъкне някое малко и после изчене,последно бяха се задържали няколко но сега ги няма.колкото се по стараеш ништо нестава ,убедил съм се. :-)

danielm

в малката аква докопват манджа ... в голямата не могат да намерят и едно чехълче.
досега в голямата аква при мен квото съм сложил се е  развдило ... и нищо не е дорасло!

playback

Колеги моля дайте съвет за следния проблем.

Купих 5 воални кардинала и ги гледам с 6 родостомуса и 3 микроразбори галакси в 54 литра аквариум. Не бях гледал кардинали досега и не знаех какво им е поведението, но по наблюдения от последните 2 седмици съм малко притеснен. Постоянно гонят родостомусите  и галакситата. Последните се крият във валиснерията и ако излезнат на открито , кардиналите ги погват.

Гледам че 2 от кардиналите са с надути кореми, възможно ли е да гонят заради предстоящо хвърляне или нещо подобно ?

kuk93

Цитат на: playback - 06.01.2013 23:11
Колеги моля дайте съвет за следния проблем.

Купих 5 воални кардинала и ги гледам с 6 родостомуса и 3 микроразбори галакси в 54 литра аквариум. Не бях гледал кардинали досега и не знаех какво им е поведението, но по наблюдения от последните 2 седмици съм малко притеснен. Постоянно гонят родостомусите  и галакситата. Последните се крият във валиснерията и ако излезнат на открито , кардиналите ги погват.

Гледам че 2 от кардиналите са с надути кореми, възможно ли е да гонят заради предстоящо хвърляне или нещо подобно ?
Това е нормалното поведение на кардинали по време на размножителен период- перчат се и след това част от тях(загубилите) биват прогонени, след това си хвърлят хайвера за няколко дни и спират да се преследват.
При мен положението беше същото-от 10 кардинала -9 се криеха във валиснерията и един, който беше най-големият, ги гонеше и буташе. След това допусна една женска на територията си и на следващия ден забелязах малки. След като приключиха с размножаването спряха да се гонят, но 4-5 след това пак се перчиха и след това пак се гонят. Когато се отглеждат сами има голям шанс да имат поколение без да се налага да се прави нещо специално.
Пробвай да залесиш повече с големи растения за да има къде да се крият.

playback

мерси kuk93

вече два дена ги храня с замразена месна храна, мисля че това ще ги подтикне да хвърлят хайвера си.

дано преди това да наядат някоя от другите рибки.

kuk93

Цитат на: playback - 07.01.2013 10:34
мерси kuk93

вече два дена ги храня с замразена месна храна, мисля че това ще ги подтикне да хвърлят хайвера си.

дано преди това да наядат някоя от другите рибки.
За да оцелеят малките не трябва да има други риби освен кардиналите и може би някое сомче в аквариума. Иначе ще бъдат изядени малките.

FHM

Така и така сте се разписали за кардиналите я да задам един въпрос . Възможно ли е хайвер да оцелее в аквариум с адски много мелании в грунда ? Предполагам отговора е не но все пак ме интересува да чуя вашето мнение колеги .  :)

Nikiengi

Ами те кардиналите хвърлят върху растения със ситни листенца, като мъховете, така че да трябва да оцелеят. :-)

FHM

Цитат на: Nikiengi - 07.01.2013 11:07
Ами те кардиналите хвърлят върху растения със ситни листенца, като мъховете, така че да трябва да оцелеят. :-)
Единствените растения забодени в грунда в тоя аквариум са 3 малки стръка дъбче всичко останало е плаващо или над водата . Е все пак има някакъв шанс. :)

Kribenzis

Кардиналите добре се справят с множество растения особено с роголистник, водна леща и дъбчета. Има ли достатъчно растения малките успяват да се скрият. С неоните мисля че няма да се получи, освен ако наистина не е джунгла в аквариума. Охлювите са си проблем без съмнение, трябва да се хакне малко хелена. 

BatV

Как се справят /изобщо справят ли се/ кардиналите с по-високи температури? Да речем 25-28С?


KapitanNemo


Similar topics (5)

43579

Публикации: 5
Прегледи: 5074

11515

Публикации: 204
Прегледи: 78821

4426

Публикации: 59
Прегледи: 55347

3434

Започната от cardin


Публикации: 88
Прегледи: 54194