• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:43

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Боция клоун

Започната от Карган, 07.02.2012 23:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Карган

07.02.2012 23:36 Last Edit: 14.11.2013 16:48 by Георги
Боция клоун
Chromobotia macracanthus (Botia macracantha, Cobitis macracanthus)

[smg width=300 id=2617]

Разпространение:
Малайския полуостров, Борнео, Суматра
Размер:
До 40 см., но най-често достига максимум от 20-30 см. Растежът се забавя значително, щом рибата достигне 12-20 см.
[smg width=300 id=2613]

Минимален размер на аквариума:
Аквариум с размери 180х60 см. или еквивалентен е минимумът необходим за отглеждането на група. Млади индивиди могат да се отглеждат и в по-малък аквариум, ако се правят няколко чаsтични смени на водата всяка седмица.

Параметри на водата:
pH – 6-7,5. Твъдост - 5-12 °d. Температура 25-30 °C.

Устройство на аквариума
Декорацията на аквариума зависи от личните ви предпочитания. Използвайте ситен пясък, гладки скали и камъчета и един или няколко корена. Осветлението е добре да бъде приглушено. Подходящи растения са Микрозорум, Явански мъх, Анубиас. Освен че могат да се прикачат към други части от декора и осигуряват сянка, тези растения не биват изяждани от боциите, за разлика от някои видове с по-меки листа. Осигурете доста укрития, тъй като боциите са любознателни и обичат да проучват обкръжението си. Скали, корени, саксии, аквариумна декорация, могат да се използват както ви харесва за да постигнете желания ефект. Вземете в предвид и фактът, че боциите обичат да се завират в малки пукнатини и пролуки, така че не трябва да има остри ръбове. Също така всяка дупка в която рибата може да се заклещи трябва да се запълни с силикон за аквариум. Наличието на капак на аквариума е необходимо, тъй като рибите понякога изскачат.
Въпреки, че не изискват много силно течение, рибите се чуства по-добре при наличието на такова. Чиста вода, без органични отпадъци е задължителна. Не се препоръчват за новостартиран  аквариум. Седмичните смени на водата с 30-50% трябва да ви станат рутина. Филтрацията трябва да е по-мощна, а при гледане на диво уловени риби е препоръчително добавяне на торфени влакна и/или листа от Terminalia catappa (Индийски бадем) в някое от отделенията.

Хранене
Въпреки, че по природа са основно месоядни, боциите похапват и растителна храна, когато тя е налична. Рибките похапват и от аквариумните растения, като предпочитани са видовете Ехинодорус. Може да им се дава качествена суха храна, хирономус, тубифекс, артемия както и свежи плодове и зеленчуци – краставица, пъпеш, бланширан спанак и тиквички. Нарязаният дъждовен червей е добър източник на протеини, но трябва да се използва пестеливо. Препоръчва се и домашно приготвена желирана храна. Боциите ловят и охлюви, но ако имат по-лесен източник на храна те ще предпочетат него.
[smg width=300 id=2614]

Съвместимост
Сравнително мирна риба, която трябва да се отглежда в групи от по 5-6 индивида. Не ги отглеждайте с много малки риби, тъй като може да ги изяде. Бавно движещите се риби, с воални плавници като бети, гупи и някои цихлиди трябва да се избягват. Подходящи съквартиранти включват видове от родовете Devario, Rasbora, Puntius, Mystacoleucus, Barilius, Luciosoma, Balantiocheilos, Barbonymus и по-големите видове от род Danio.

Полов диморфизъм
Женската е по-дебела. При възрастни индивиди (13-15см.), полът може да се определи и по опашната перка. При мъжките долният и горният край на перката са извити навътре, правейки я да изглежда като нокът (непотвърдено).
[smg width=300 id=2615]

Размножаване
Успешно размножаване се постига с помощта на хормони.

Специални съображения
Боциите нямат люспи. Поради това са чуствителни към химикалите, които се добавят във водата. Често количеството на химическа обработка трябва да се намали, за да не се стресират рибите. По-чуствителни са към кожни заболявания като Ихтиофтирус.
Боциите имат шипчета около очите, които използват за защита. Трябва да се внимава да не се заплетат в кепчето по време на улавяне на рибата. Също така при транспорт е добре рибите да се слагат в няколко пликчета, за да се избегне спукването им. 
[smg width=300 id=2616]

Снимки: Карган
Източници:
http://www.seriouslyfish.com/profile.php?genus=Chromobotia&species=macracanthus&id=349
http://theaquariumwiki.com/Chromobotia_macracanthus
http://www.loaches.com/species-index/clown-loach-chromobotia-macracanthus
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs6.postimg.org%2F3tsi79bo1%2FDSC0159_350x70.jpg&hash=8e1dae1e0e99dbfd93a27b858abc4b03af9ee6fc
Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

Асен Евгениев

Похвално е желанието ти да обогатиш сайта. *THUMBS UP* Не виждам източници, това твои разработка и снимки ли са?
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Карган

Упс, забравил съм да ги сложа. Снимките и тук и при хипостомуса са мои.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs6.postimg.org%2F3tsi79bo1%2FDSC0159_350x70.jpg&hash=8e1dae1e0e99dbfd93a27b858abc4b03af9ee6fc
Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

Асен Евгениев

Цитат на: Карган - 08.02.2012 00:13
Снимките и тук и при хипостомуса са мои.
Много добри. *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Similar topics (1)

51827

Публикации: 2
Прегледи: 4669