• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:30

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Sera - природосъобразно хранене

Започната от SERA, 09.09.2006 02:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

SERA

Да можем да се радваме на естественото поведение, цветове и добро здраве на своите рибки до голяма степен зависи от правилното хранене. Различните местообитания и хранителни навици на рибките изискват храни различни по състав, форма и твърдост.
Състав: Като подбира съставките / над 40 вида / за храните Sera поставя високи стандaрти по отношение на качеството и прецизността на производство. Внимателната им преработка освен витамините и минералите запазва и аромата и вкуса който рибките ви обичат. Органите на рибките са много по чувствителни от човешките, за това Sera има високи изисквания при производството на храните по отношение на смесването, качеството, преснотата и натуралността на суровините.
Пипера и морковите - богати на витамини и естествено подсилват окраската на вашите рибки.
Пореч - подсилва бъбреците и намалява стреса.
Спанак и коприва - съдържат минерали и микроелементи и повишават жизнеността на рибките ви.
Босолек- известно, като подправка и медицинско растение той подобрява общото състояние на организма.
Ангеликата - намалява стреса.
Анасона - стимулира храносмилането.
Соята - съдържат лецитин и протеини. Подобряват устойчивостта на болести и повишават плодовитостта на мъжките рибки.
Ценните морски водорасли и спирулина осигуряват основни аминокиселини, витамини и микроелементи.
Рибното брашно и други продукти от студенокръвни животни, като червеи за стръв ( хирономус ), миди, водни бълхи са базата при производство на храните. Sera използва месо само от студенокръвни животни, което гарантира естествено и безпроблемно храносмилане.
Липсата на един витамин не може да се компенсира с излишък на друг витамин. За това в храните Sera мултивитаминия комплекс е внимателно съставен. Добавения витамин С е в правилно съотношение с мазнините позволявайки на организма да ги изгаря правилно и да не се натрупват в излишно количество в организма. За разлика от храните в прозрачни пакетчета с неизяснен произход ( които практически на съдържат витамини, а хранителните им вещества са с лошо качество ) ние имаме информация за съдържанието на витамини във всяка кутия храна. При отглеждане на рибки в различни от естествените им условия, пренаселен аквариум и други стресови фактори се увеличава нуждата от витамини. Липсата на витамини повишава предразположеността към заболяване и тогава само малка промяна в условията може да доведе до заболяване. Ние препоръчваме допълнително добавяне на витамини в хранитe Sera fishtamin / течни мултивитамини / и Sera activant ( в.ж. повече за Sera activant Тук ) Мазнините и въглехидратите са източник на енергия, но излишъка им може да доведе до затлъстяване. За това съдържанието на мазнини в храната трябва да бъде под 6 % ( изключение правят храните за малки рибки до 8 % ).
Протеините изграждат мускулите. Животинските протеини се усвояват по лесно. За това рибките които се хранят главно с месо ( родовете Julidochromis, Astronotus, Nothobranchius )имат къси и прави черва, а растителноядните ( Tropheus, Poeciliidae, Melanochromis )  дълги и спираловидно навити. Това трябва да се има в предвид при избор на храна. Например не давайте храна съдържаща червеи от род Chironomidae на цихлидите от род Tropheus, защото има опасност да запушите тънките им дълги черва.
Освен това храните Sera са богати на миктоелементи ( нужни в малки количества, но незаменими вещества ), минерали ( напр. Ca който изгражда скелета ) и баластни вещества ( стимулират чревната активност )

Форма и плътност: Различните видове рибки са свикнали на различни по форма и твърдост храни. Естествено е по малките рибки да имат нужда от по малка по размер храна, но рибките се нуждаят и от храна съответстваща на техните навици. Например голяма част от рибките наречени Catfish са растителноядни и са свикнали да да се занимават дълго време с храната си, като постепенно я остъргват. За това тя трябва дълго време да запазва твърдостта си във вода за да може по естествен начин да се задоволят техните навици да смучат и остъргват храната си. За тях Sera създаде Catfish Chips. Освен това рибките които се задържат в повърхностния слой предпочитат да търсят там храната си, а сомчетата да я събират от дъното. За тях Sera създаде серия основни храни за всички рибки в общия аквариум Семейството на Vipan.
Vipan ( на люспи задържащи се на повърхността -  за рибките от горния воден слой ), Vipagran ( на меки, бавнопотъващи гранули - за рибките задържащи се във средния воден слой ), Vipachips ( на твърди люспи - за рибки които не са само растителноядни и търсят храна по дъното )
Внимание: Хранете вашите рибки по няколко пъти на ден, но по толкова колкото да изядат за няколко минути. След няколко проби установете точното количество и използвайте лъжица за да осигурите даване на еднакви порции храна.
Ако храната падне на дъното и остане неизядена повече от час, трябва да я извадите с помощта на sera gravel cleaner. При всяко отваряне дори и качествените храни губят някой полезни съставки ( напр. ненаситени мастни киселини и витамини ). За това рибките трябва да се хранят от една кутия два, максимум четири месеца. Съветваме ви да купувате по малки опаковки храни, така ще може да запазите състава и да разнообразявате менюто на рибките по често.

Нека ви запозная с основните видове храни за всички рибки в общия аквариум:

SeraVipan
– универсална храна на люспи за всички рибки в общия аквариум, които се хранят на или близо до водната повърхност. Предлага се в разфасовки от 12 гр. , 100 мл., 250 мл., 500 мл., 10 000 мл. 20 000 мл.
Sera Vipagran
– гранулирана храна за всички рибки в общия аквариум. Бавно потъва и осигурява храна за рибките хранещи се в средния воден слой ( подходяща е за автоматични хранилки ) Предлага се в разфасовки от 10 гр. , 100 мл., 10 000 мл.
Sera San
- най пълноценната храна с балансиран състав на животински и растителни продукти. Подсилва окраската. Предлага се в разфасовки от 100 мл., 10 000 мл
Flora
– храна с много растителни съставки. На люспи.Подходяща за гупи, хелери, цихлиди от източно - африканските езера и други растителноядни рибки. Предлага се в разфасовки от 100 мл., 10 000 мл
Sera GVG
– mix високо протеинова смес от люспи и изсушени във вакуум ( т.нар FD или лиофилизирани ) хирономуси, скариди и водни бълхи. Предлага се в разфасовка от 100 мл.
Sera O – nip
– под формата на таблетки. Съдържа Vipan и FD ( лиофилизирани ) храни. За месоядни рибки. Предлага се в разфасовки от 24 таблетки и 2 000 мл.
Sera Spirulina Tabs
–   растителна храна съдържаща  20 % Спирулина, планктон, морски водорасли, спанак и билки. Предпочитана храна за растителноядни рибки ( гупи, плати, някой цихлиди от източно – африкански езера  ) и добавка за барбуси и харациди. Предлага се в разфасовки от 24 таблетки и 2 000 мл.
Sera flocken menu
Съдържание
- съдържа четири висококачествени храни на люспи в една опаковка- основна / над 40 подбрани съставки /, растителна / с морски водорасли, Спирулина и билки /, засилваща / с много протеини /, засилваща окраската / с естествени оцветители /. Всекидневното хранене с тази храна осигурява здраве и жизненост. Предлага се в разфасовка от 150 мл.
Sera granulat menu  
Съдържание
- съдържа четири висококачествени храни на гранули в една опаковка- основна / над 40 подбрани съставки /, растителна / с морски водорасли, Спирулина и билки /, засилваща / с много протеини /, засилваща окраската / с естествени оцветители /. Всекидневното хранене с тази храна осигурява здраве и жизненост. Предлага се в разфасовка от 150 мл.

Специални добавки:

FD (freeze dried ) храните Sera се произвеждат чрез замразяване на организмите и последвалото им изсушаване във вакуум. Този процес позволява храната да запази всички ценни съставки и в същото време да бъдат убити всички причинители на болести / бактерии, паразити /, които може да бъдат внесени с живата храна. FD храните освен деликатес за вашите рибки, са необходими за естественото им добре балансирано хранене. Препоръчваме да храните със Sera FD два пъти седмично.

Sera FD Tubifex
– подсилваща протеинова храна, разнообразяваща менюто на всички рибки. Хранителната стойност на Sera tubifex значително се повишава, ако се прибавят 1 – 2 капки Sera fishtamin пет минути преди храненето. Предлага се в разфасовки от 50 мл., 100 мл.
Sera FD Daphnia
– макар и с ниско съдържание на хранителни вещества тя съдържа много полезни баластни вещества и минерали. Предлага се в разфасовка от 100 мл.
Sera FD Artemia Shrimps
– приготвена от ракообразното артемия, тази храна е много богата на каротин, който естествено засилва червения цвят на вашите рибки. Съотношението между протеин и мазнини осигурява отличен растеж при младите рибки. Подходяща храна за всички дребни влечуги, декоративни костенурки и морски рибки. Предлага се в разфасовка от 100 мл.

През почивката:

Sera holiday
– ако ще отсъствате няколко дни, тя е идеалното решение. Нашият съвет е не се доверявайте на съсед или приятел, ако нямат понятие от акваристика.
Sera holiday е разработена на слоеве с различна плътност . Това позволява всеки ден да се отделя по един слой от храната без да се разпадат останалите . Sera holiday е 100 % храна за рибки , не съдържа свързващи съставки и не замърсява аквариума. Една таблетка е достатъчна за една седмица в средно 80 л. аквариум. В упътването има таблица за дозирането и според количеството рибки и дните които ще отсъствате. Не се препоръчва за риби хранещи се на повърхността или за такива, които не приемат суха храна. Предлага се в разфасовка от 10 бр.


Специализирани храни:

За малки и отрастващи рибки:

Sera Artemia-mix – яйца на Артемия със соли необходими за излюпването им. Незаменима храна за новоизлюпени рибки. Виж повече Тук
Sera Micron
– прахообразна храна за всички хайверни рибки, веднага след излюпването. Неизядената храна образува слой водорасли в който се развиват микроорганизами, които също са ценна храна за малките рибки. Може да се използва и за храна на соленоводни скариди. Смесена със Sera Fishtamin е подходяща и за по големи рибки ( харациди, барбуси, гупи, хелери, плати ) Предлага се в разфасовка от 30 мл.
Sera Mikropan
– за отглеждане на малките на рибките от сем. Poeciliidae ( гупи, хелери, плати, молинезии ) и за малките на хайверните рибки когато достигнат 6 мм. Балансиран за нуждите на малките рибки състав. Богата на енергийни съставки и несмлени влакна, лецитин, калции. Препоръчва се смесването и със Sera fishtamin. Предлага се в разфасовка от 50 мл.
Sera Microgran
– за отраснали млади рибки и възрастни рибки с малки уста. Предлага се в разфасовка от 50 мл.

За цихлиди:


Sera Cichlids Sticks
– за цихлиди и други едри рибки. Пръчици с високо съдържание на въглехидрати и естествени оцветители. Предлага се в разфасовки от 500 мл., 1 000 мл., 10 000 мл.
Sera Granuar
– за арована, едри цихлиди и други едри риби. На големи гранули и със състав, който напълно удовлетворява тези красиви риби. Предлага се в разфасовки от 1 000 мл. и 2.4 кг.
Sera granugreen – любима храна на гранули за растителноядните цихлиди от Малави и Танганаика и други едри риби. Предлага се в разфасовки от 20 гр., 250 мл., 1 000мл.
Sera granumeat - любима храна на гранули за цихлиди от Малави и Танганаика и други едри риби, които се хранят с месо / ракообразни и др. / Повече за храните Granumeat и Granugreen виж Тук Предлага се в разфасовки от 20 гр., 250 мл., 1 000 мл.
Sera Discus Granules
– храна на гранули от премиум качество за дискуси и други взискателни цихлиди от Централна и Южна Америка. Предлага се в разфасовки от 12 гр., 100 мл., 250 мл., 10 000 мл. / 4.5 кг. /
Sera Discus Red
-  храна на гранули за червено оцветени дискуси. Осигурява бърз растеж и ярка окраска. Предлага се в разфасовка от 100 мл.
Sera Discus Blue
– храна на гранули за сини или зелени дискуси. Предлага се в разфасовка от 100 мл.
Sera red parrot
– гранулирана храна за цихлидите червен папагал. Разработена за специфичните им изисквания, храната естествено ще подсили цвета на тези атрактивни рибки. Предлага се в разфасовка от 250 мл.

За дънни рибки:

Sera Catfish Chips
–  специална храна за т.нар кетфиш / напр. Peckoltia / с  върба и елша. Те обичат дълго време да за заети с изстъргване на храната. С много твърда структура позволява рибките дълго време остъргват храната, точно както е в естествените им местообитания. Предлага се в разфасовки от 100 мл., 250 мл.
Vipachips
– за рибки които обичат да ядат алги търсят храната си близо  до дъното и не са само растителноядни / Coridoras /. Подходяща е и за рачета. Структурата и позволява да остане дълго време във вода без да се разпадне. Предлага се в разфасовкa от 100 мл.

За студеноводен аквариум:

Златните рибки са едни от най старите декоративни рибки. Отглеждана в Китай преди повече от 1 000 г. и сега тя е символ на благоденствие. Те имат издължен стомах. В сравнение с топловодните рибки, златните рибки се нуждаят от по-малко протеин и повече въглехидрати, защото стомаха им не може да преработва излишните белтъчини. Храненето с неподходящи храни води до затлъстяване, цветовете избледняват и водата бързо се замърсява от отделената неоползотворена храна. Рибките оставят впечатление, че са винаги гладни. Не се изкушавайте и ги хранете максимум три пъти дневно с храна колкото да изядат за няколко минути. Няма да навреди да останат без храна един път седмично. Ние препоръчваме да ползвате малки опаковки и да не смесвате различни видове храна. Така вашите рибки ще получават разнообразна и качествена храна. Препоръчваме и допълнително добавяне на витамини / Sera fishtamin и Sera activant /

Sera Goldy
- oсновна храна с водорасли Спирулина и пшенични кълнове. За всекидневно хранене на всички златни и студеноводни риби в аквариума и изкуственото езеро. Предлага се в разфасовки от 12 гр. , 50 мл. и 100 мл.
Sera Goldy color
– гранулирана храна, която по естествен начин спомага за пищни цветове и подсилва защитните сили на златните рибки.Съдържа много естествен каротин и така засилва цветовете. Правилният състав от полезни за здравето треви, билки и ценният комплекс  мултивитамини са идеални за грижата при чувствителни златни рибки. Предлага се в разфасовки от 50 мл. и 100 мл.

За морски аквариум:

Sera granu marine
– подходяща храна за всички морски рибки, които обичат да търсят своята храна между коралите, в средния слой на аквариума и близо до дъното. Остава дълго време във вода без да се разпада и не замърсява аквариума. Предлага се в разфасовка от 100 мл.
Sera FD Artemia Shrimps
– приготвена от ракообразното артемия, тази храна е много богата на каротин, който естествено засилва червения цвят на вашите рибки. Съотношението между протеин и мазнини осигурява отличен растеж при младите рибки. Предлага се в разфасовка от 100 мл.
Sera Flora
–  храна с много растителни съставки. На люспи. Предлага се в разфасовка от 100 мл.
Sera Micron
– подходяща за дребни рибки, ларви на соленоводни скариди и рибки и безгръбнаяни които се нуждаят от прахообразна храна. Предлага се в разфасовка от 30 мл.
Sera Microgran
– подходяща за млади рибки и рибки с малки уста. Предлага се в разфасовка от 50 мл.
Sera Spirulina Tabs
- задължителна храна за животни хранещи се с алги, като surgeonfish tangs и blennies.
Sera O – nip
- под формата на таблетки. Съдържа Vipan и FD ( лиофилизирани ) храни. Предлага се в разфасовка от 24 табл.
Sera coraliquid
- течна, високоенергийна храна на основата на планктон, разработена специално за безгръбначни. Внимание: Съхранявайте на хладно и тъмно място! Предлага се в разфасовка от 250 мл.
Sera marinvit plus
- хранителна добавка, състояща се от добре балансирани количества стронций, молебден, рубий, йод и други микроелементи, в точното съотношение необходимо за развитието на безгръбначните в соленоводния аквариуми. Със Sera marinvit plus Вие можете лесно и бързо да добавите всички необходими микроелементи. Предлага се в разфасовка от 100 мл.

През почивката: Ако ще отсъствате по малко от 10 дни няма проблем оставите израсналите рибки без храна. Живите камъни ще снабдяват аквариума с достатъчно храна.
Ако почивката ви е по дълга, ние препоръчваме да оставите грижата за рибките си на приятел, като предварително му напишете инструкции за хранене. Добре е да храните с таблетизирана храна  / Sera Spirulina Tabs, Sera O – nip /, защото незапознатите с акваристиката хора обикновено прекаляват с храната на люспи и гранули, което може да има фатални последици. Трябва да им напишете точни указания за дните и броя на таблетките. Също така е необходимо да включите информация за следене на плътността на водата и необходимостта от добавяне на соли и микроелементи / Sera marinvit plus /

За градинското езеро:

Правилното хранене на езерните рибки е важно условие за успешното им отглеждане. Трябва да се вземат в предвид –  възрастта, размера и естествените навици на рибките. При хранене с лошокачествена храна или ако не са спазени горните изисквания рискуваме да остане много непреработена храна което води до замърсяване и влошаване качествата на водата. Разнообразните храни за езерни рибки Sera съдържат витамини, минерали, микроелементи и букет от билки. Аромата на храните привлича даже най злоядите рибки. Всички храни за езерни рибки Sera съдържат голямо количество от поливитамина  инозитол. Той подобрява смилаемостта на всички останали съставки и така намалява замърсяването. Може да храните всички езерни рибки с храни за Кои, но трябва да давате на своите Кои само специално балансираната  храна за Кои. Внимание: При покупка на храни за езерни рибки моля сравнете между храните Sera  и друга марка храни освен обема / в мл./ и теглото / в кг. /. Ще установите , че храните Sera са по тежки, така вие получавате по голямо количество храна за вашите рибки.

Sera Koi Royal
– основна гранулирана висококачествена храна за Кои.. Богата на житни зародиши и каротин, който естествено подсилва цветовете. Да се дава при температура на водата над 8*С. Предлага се в следните размери на гранулата:
Mini / мини / - 2 мм.   ;  Medium / среден / - 4 мм.  ;  Large / голям / - 6 мм.
Предлага се в разфасовки от 1 000 мл., 3 000 мл. и 20 000 мл. / без Mini /

Sera Koi Color
– богати на протеин гранули. Предназначена за хранителните изисквания на Кои, подходяща и други езерни рибки. Подсилва червения цвят на рибките. Предлага се в следните размери на гранулата: Medium / среден / - 4 мм.  ;  Large / голям / - 6 мм. Предлага се в разфасовки от 1 000 мл., 3 000 мл. и 20 000 мл.

Sera Bioflakes
– храна на люспи с ниско съдържание на мазнини. Пълноценна диета за всички малки и средни рибки / до 8 см. /. Предлага се в разфасовки от 1 000 мл., 3 000 мл. и 10 000 мл.

Sera Biogranulat
– храна на пръчици за средно големи и големи рибки / над 6 см. /. Предлага се в разфасовки от 1 000 мл., 3 000 мл. и 10 000 мл.

Sera Color Sticks
– храна на пръчици за подсилване на цветовете с пшеничен зародиш и Спирулина. За средни и големи златни и други студеноводни рибки. Предлага се в разфасовки от 1 000 мл., 3 000 мл. и 10 000 мл.


Внимание: Храненето е важен момент. Имате възможност да наблюдавате и най срамежливите рибки. Липсата на апетит често е симптом на болести.
При даване на нова храна рибките обикновено се държат подозрително към нея, дори понякога не я приемат. Например това се случва често ако до сега сте хранили само с храни на люспи и им дадете храна на гранули. Ние препоръчваме в началото да се смесва с малко от старата им храна. Ще видите че скоро се адаптират и приемат новата храна с удоволствие.

И за в бъдеще Sera ще сподели стремежа ви към създаване на природосъобразни условия на живот на водните обитатели, като ви предложи своите най нови проучвания в завладяващия свят на акваристиката.

Желаем ви приятни мигове с вашите аквариумни обитатели!

Деян

Въпрос към сера. Искам да знам внася ли се в България следната храна - http://www.sera.de/index.php?id=902&L=1 . Не можах да я намеря в онлайн магазините.

SERA

Цитат на: Деян - 25.08.2009 17:42
Въпрос към сера. Искам да знам внася ли се в България следната храна - http://www.sera.de/index.php?id=902&L=1 . Не можах да я намеря в онлайн магазините.

Здравей, храната ще я има след 10 Септември в наличност, както и тази за раци.

Поздрави,

Сера

Деян