• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
17.06.2024 21:54

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Sera CO2 обогатяване

Започната от SERA, 19.01.2006 12:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

SERA

Цитат на: nutty - 04.02.2009 01:36
Tестът е поставен правилно и продължава да показва, че CO2 е много. Може би е време да преместя въпросите си в друг раздел, защото тази сутрин рибите дишаха на повърхността . Възможно ли е при 5 дискуса в 120 литра, PH 5,5-6, мека вода и силна аерация концентрацията на CO2 да е повишена без да подавам допълнително? Ако е възможно, очевидно не е нужно да подавам, ако не е възможно, значи този тест не върши никаква работа. ;)

Здравей,
Тези симптоми са характерни за отравяне с СО2. Веднага спри подавнето на въглероден двуокис. Направи частична смяна на водата. Съветвам те да филтруваш през активен въглен. Какъв тест ползваш за рН?

Успех

nutty

Разбира се, веднага щом видях рибите на повърхността направих всичко това, като допълнение пуснах силна аерация. В момента не подавам CO2, аерирам силно, рибите се чувстват чудесно, а тестът пак е светлозелен. Измервам PH с тест Sera. Целта ми е просто да разбера дали при описаните в предишния ми пост условия е нужно да подавам CO2 и колко. Разчитах, че тестът ще ми покаже, но той не се променя без значение дали подавам или не CO2. Сигурна съм, че спазвам указанията, дори веднъж подмених индикатора.

abaro

За да показват коректно съдържанието на СО2, в перманентните индикатори трябва да се налива вода с кН=4. Как се приготвя такава вода имаше пускани линкове от Нета тук във форума. Беше сравнително скоро, така че пробвай с търсачката.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

ceco

Цитат на: abaro - 04.02.2009 14:36
За да показват коректно съдържанието на СО2, в перманентните индикатори трябва да се налива вода с кН=4. Как се приготвя такава вода имаше пускани линкове от Нета тук във форума. Беше сравнително скоро, така че пробвай с търсачката.

Просто аз трябва да налея от чешмата и да ти изпратя :-D

nutty

Ceco, веселото е, че аз съм в София, Младост 1А и ако не се лъжа, нашата вода е същата ;)

SERA


Само да добавя, че теста не мери директно СО2, а резултата се получава в следствие от нивото на рН. Ако кН е прекалено голямо ( над 8 градуса ) теста не мери вярно. Това не би трябвало да е проблем, защото водата в София е сравнително мека. 

v_e_SS_o

Здравейте имам въпрос относно CO2 старт след поставяне 5 мм. под повърхноста на водата пускаме таблетката и е нарисувано от долу падат минералите CO2 се отделя нагоре а гумената тапа махам ли я ?

Vlado

И още за CO2 Start - Какъв е животът на контейнера? В смисъл не спира ли след време да пропуска разтворения газ?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

stefan_doc

Гумената тама я махаш САМО ако преди следващото поставяне на таблетка вътре още има въздух - да излезе и пак я слагаш.
Едва ли с времето нещо му става на контейнера - можеш да го почистиш.
За мен, обаче, тази система не върши дообра работа.

SERA

Цитатгумената тапа махам ли я ?

Какато вече беше споменато тапата се маха преди поставяне на нова таблетка с СО2.
След няколко часа СО2 от таблетката се разтваря във водата, но в реактора остава малко количество въздух. Ако като мен слагаш половин таблетка ( аквариума ми е малък ) може да махаш тапата само веднъж седмично за да излезе насъбралия се въздух. При по големи аквариуми трябва да я махаш по често за да не се препълни с СО2 и да започне да излиза навън.

Имай в предвид, че този метод е ефективен ( а и икономически изгоден ) само за аквариуми до 80-100 л. За по големи аквариуми по ефективна ( и евтина като суровина ) е система с СО2 под налягане.


ЦитатИ още за CO2 Start - Какъв е животът на контейнера? В смисъл не спира ли след време да пропуска разтворения газ?

СО2 се разтваря във водата и излиза през отвори на дъното на реактора. Живота му е достатъчно дълъг.

Поздрави
Сера