• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
21.05.2024 14:32

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Питане относно Sera Ph minus.

Започната от Barbus, 22.07.2007 01:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Barbus

Здравейте.Ph на водата в аквариума ми е 9 според теста на Sera.Въпроса ми е има ли опасност за рибките ако използвам Sera Рh minus,и каква трябва да е дозата че от описанието на продукта не разбрах почти нищо.Благодаря
We hold each other closer, as we shift to overdrive
And eveyrthing goes rushing by, with every nerve alive
We move so fast it seems as though weve taken to the sky
Love machines in harmony, we hear the engines cry.

SERA

Цитат на: Barbus - 22.07.2007 01:29
Здравейте.Ph на водата в аквариума ми е 9 според теста на Sera.Въпроса ми е има ли опасност за рибките ако използвам Sera Рh minus,и каква трябва да е дозата че от описанието на продукта не разбрах почти нищо.Благодаря

Здравей,

Благодаря за въпроса. Макар, че продуктите сера са създадени за максимално улеснение на аквариста, процесите в акварума са взаимосвързани и понякога не може да се промени един показател без да се повлияе на друг. Това налага някой уточнения.
кН ( карбонатната твърдост ) е буфер, който поддържа рН в относително стабилно състояние. За това ако искаме да промемим единия показател ще ни се наложи да следим и за стойностите и на другия. За да може безопасно да променяме рН трябва да знаем и стойностите на кН. Това се налага защото трябва да се прецени коло препарат трябва да се сложи за да променим рН до подходящата за нас стойност. Като на нас ни е нужно тази стойност да остане постоянна т.е. буфера ( кН ) да не може да я върне пак в предишните и стойности.

В упътването е посочено:

А: Ако рН е по високо от 7 ( твоя случай ) и кН е повече от 6 ( тоест буфера кН е повечко ) да се добави 5 мл. сера рН минус на 20 л. аквариумна вода ( в този случай се добавя повечко от препарата, защото стойноста на буфера кН е голяма )

Б: Ако рН е по малко от 7 и кН по малко от 6 ( буфера кН тук е по малко ) да се добави 1-2 мл. от сера рН минус на 20 л. аквариумна вода ( в този случай е нужен по малко препарат защото буфера, който влияе на рН е по малко и рН може да бъде променен по лесно )

Важно: Стойностите на рН трябва да се променят бавно, ако е нужно в продължение на няколко дни. В никакъв случай не променяйте стойноста с няколко градуса на веднъж. Проверявайте стойностеите на рН и кН по време на третиране с препарата.

Още по важно: Препарата съдържа вещества дразнещи очите и кожата. Работете с него внимателно и спазвайте мерките за безопасност.


Ако не си запознат може да прочетеш повече за параметрите на водата от ТУК

Подробна информация може да прочетеш от ТУК

Благодаря на авторите ( и преводачите ) на тези статии, които много ме улесняват.

Поздрави
Сера