• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.06.2024 17:28

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Болести

Започната от SERA, 23.04.2007 13:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

SERA


Поради зачестилите оплаквания от клиенти за появата на паразити с повишена устойчивост  Sera дава някой препоръки при борбата с Ichthyophthirius. Все още не е научно потвърдено че някой щамове паразити са добили резистентност към активните съставки на лекарствата, но тази възможност не бива да се изключва. За това  препоръчваме комбинация от препарати предлагани на пазара.
Някой промени в средата на живот влияят върху борбата с Ichthyophthirius.

Дозировката на препаратите е указана в упътването за употреба на български език приложено в опаковката.

Sera Costapur
Активните съставки на препарата са малахитово зелено и формалин. Тази комбинация е доказано ефективна . Препоръчва се да се добавя дневната доза в продължение на пет дни. Преди всяко добавяне на препарат се препоръчва смяна на до 30 % от водата.

Sera Costapur + Sera ectopur
Промени в осмотичното налягане не се толерират от паразита, а рибките са устойчиви / в нормални граници /. За това първо добавете двойна доза Sera ectopur и след това добавете Sera costapur както е указано по горе.

Промени в средата 
Както вече споменахме някой промени в осмотичното налягане влияят отрицателно на паразитите . Препоръчва се да пуснете рибката в съд с прясна вода, преди да я сложите в карантинния аквариум за лечение.
Повишаване на температурата с няколко градуса / в зависимост от вида на рибките / ускорява жизненият цикъл на паразита и спомага за по бързия контакт с лекарството.

Някой грешки и фактори които влияят върху лечението
- Светлината спомага за разпад на малахитовото зелено. За това осветлението трябва да се изключи по време на лечението.
- Нерегулярно и недостатъчно дозиране
- Грешно изчисляване на обема на аквариума
- Твърдостта gH, pH и органични субстанции / вкл. хуминови киселини / влияят върху ефективността на малахитовото зелено. Аквариума в който се провежда лечението трябва да е максимално чист и използваните прибори да се дезинфекцирват. При pH по голямо от 7.8 дозата Sera costapur трябва да се увеличи един път и половина.

Повече информация за болестите по декоративните рибки може да получите от Sera справочника " Как да пазим декоративните си рибки здрави ". Там има и таблица с болестите, как изглежда и под какво увеличение може да наблюдавате паразита, симптоми на болестта, лечение и профилактика. Информацията е подкрепена с много снимки. Справочника може да намерите в зоомагазините които предлагат продукти Sera

Надяваме се че тази информация ще ви е полезна при борбата с Ichthyophtiriussera med Professional Protazo
  СНИМКА

Болестотворните едноклетъчни организми са причинители на много от заболяванията по рибките. Между тях е и причинителя на белите точки Ichthyophthirius multifiliis, несъмнено най често срещаното заболяване при аквариумните рибки. Почти всеки акварист е имал проблеми с това силно заразно заболяване. Причинителя  напада почти всички рибки за кратко време. Тъй като този едноклетъчния организъм паразитира главно по кожата, младите рибки и дребните видове рибки са в непосредствена опасност. Те бързо се изтощават и умират, още преди да са се появили типичните симптоми на болестта.
За борба с тези паразити Sera предлага новия продукт разработен от специализираната немската лаборатория Alpha-biocare работеща съвместно с университета в Дюселдорф. В  линка може да видите сайта на фирмата http://www.alphabiocare.info/eng/index.htm , както и екипа който участва в изследвания и синтез на лекарства http://www.alphabiocare.de/

Активния агент на Protazol, Bis(4-dimethylamino-phenyl) phenyl methylium hydroxide е много ефективен дори срещу силна инвазия  на паразити. В същото време се приема добре от рибките. Освен против ихтиофтириус,  Protazol е ефективен срещу ихтиопатогенни ресничести, като Ichthyobodo, Trichodina sp. и Chilodonella sp.
При по висока температура се жизнения цикъл на причинителя на белите точки ( Ichthyophthirius multifiliis  ) се ускорява. Постепенното увеличаване на температурата до 30 º С спомага лечението.

Упътване за употреба на sera med Professional Protazol - Препарат за третиране на аквариумна вода.  

Области на приложение:  за лекуване на бели точки (Ichthyophthirius multifiliis) и други единични кожни паразити като Ichthyobodo и видът Chilodonella.

Основни признаци: липсата на апетит и слабеене, намалено движение, прилепнали плавници, оцветяване в тъмно и отъркване по предмети в аквариума.
- Малките бели точки по плавниците и кожата на рибите са характерни за причинителя на Ichthyophthirius
- Сиво-бяла слуз по плавниците сочи за наличието на кожния паразит Ichthyobodo или Costia.
- Ред други паразити (напр. Chilodonella и Trichodina) нападат особено отслабнали риби.
- Бели, приличащи на вата наслоявания, особено на наранени места на риби и хайвер са типични за гъбите (Saprolegnia или Achlya).
Доколкото е възможно трябва да се проведе наблюдение под микроскоп на части от кожата или хрилете, за да се потвърди прогнозата.

Противовъздействия и странични действия: Protazol може да навреди на растенията лотус (Nymphaea Sp.) затова те трябва да се извадят от аквариума преди третирането. При по-продължително третиране е възможно евентуално стимулиране на размножаването на полезни бактерии, които предизвикват помътняване на водата чрез храненето си с кислород. В такъв случай трябва да се пристъпи към подмяна на водата съгласно указанията за дозировка. Умоляваме Ви да уведомите търговците на този продукт в случай, че попаднете на други странични действия.

Указания за дозировка: Разклатете преди употреба! Добавяйте по 1 мл. Protazol на 20 л. вода. Разпределете дозировката равномерно по повърхността на аквариумната вода и след това разбъркайте с лъжица или пръчица. По време на третиране с препарата изключете УВ – лампите и биофилтъра. Погрижете се за добра аерация. След 24 часа подменете 80% от водата в аквариума. Ако настъпи помътняване на водата я подменете веднага. Умъртвените паразити Ichthyophthirius могат да бъдат забелязани след 2 дена като бели, разсеяни петънца. В повечето случаи едно третиране е достатъчно, но при по-тежки заболявания повторете процедурата отново след 4-5 дена. Лекарството не бива да се предозира, тъй като по-слабите рибите може да се окажат чувствителни. Пазете от деца и домашни любимци! Пазете кожата и очите! Съхранявайте на стайна температура на място без пряка слънчева светлина. Не използвайте при риби предназначени за човешка консумация!

Съвети: Чрез новопренесени риби, растения или жива храна в аквариума, съществува опасността от пренасяне на болести. Слаби риби или отделни стресови ситуации също могат да предизвикат избухване на болести. Рибите могат да се третират и профилактично с Protazol по начина описан при болестно състояние. Protazol се понася, доколкото е познато, също толкова добре от охлюви, скариди и растения.  Да не се използва след изтичане на посочения срок на годност!

Sera med Professional Tremazol
  СНИМКА

Наличието на червеи паразитиращи по рибките създава големи проблеми на акваристите. Голяма вреда нанасят червеи и метили паразитиращи по хрилете и кожата на рибките. Размножават се бързо и обикновено пораженията се забелязват късно. Тези паразити са много приспособими и лечението им обикновено е трудно.

За ефективното решение на тези проблеми Sera предлага новия продукт разработен от специализираната немската лаборатория Alpha-biocare работеща съвместно с университета в Дюселдорф. В  линка може да видите сайта на фирмата http://www.alphabiocare.info/eng/index.htm , както и екипа който участва в изследвания и синтез на лекарства http://www.alphabiocare.de/

За разлика от другите препарати за лечение на аквариумни рибки, тук активните вещества не са багрила. Те не се разпадат от светлината и не се налага допълнително дозиране. Не се влияят от параметрите на водата, температурата, а биологичните филтри могат да останат включени по време на лечението. Една от съставките в Sera med Professional Tremazol е много ефективния Praziquantel, който успешно се използва за лечение на паразити във ветеринарната медицина. Патентования високоефективен комплекс за разтваряне на активното вещество осигурява разтварянето във вода на иначе трудно разтворими вещества. Това гарантира максимално бързото разтваряне на активното вещество и достигането му до патогена.

Sera med Professional Tremazol е ефективен срещу вече споменатите хрилни ( Dactylogyrus sp.) и кожни ( Gyrodactylus sp.) метили, червеите от род  Bothriocephalus и плоски червеи от род Transversotrema. Високоефективен срещу паразитите добре се понася от рибките и растенията в аквариума. Този препарат успешно се използва в сладководен и соленоводен аквариум .

Внимание: Внимателно прочети подробната инструкция за употреба!

Инструкция за употреба на Sera med Professional Tremazol – Препарат за третиране на водата против червеи по хрилете, кожата, прешленести червеи ( Bothriocephalus sp.) и плоски червеи от род Transversotrema, хрилни ( Dactylogyrus sp.) и кожни (Gyrodactylus sp.) метили.
За сладководни и соленоводни аквариуми.

Информация за употреба:Срещу червеи по хрилете: 1 мл. тремазол на 15 литра вода. За всички останали: по 1 мл на 20 литра вода. Използвайте мерителната чашка за да разпределите дозировката равномерно по повърхността на аквариумната вода и след това разбъркайте с лъжица или пръчица. След 6 часа подменете 80% от водата в аквариума. Ако настъпи помътняване на водата я подменете веднага. В случай с червеи по хрилете повторете същите операции след 7 дена. По време на третиране с препарата изключете УВ – лампите и аерирайте водата. Биологичните филтри може да работят. След приключване на третирането препоръчваме филтриране на водата със sera super carbon.
Употреба в карантинен съд: Този метод препоръчваме най-вече при големи количества вода. Дозирайте тремазол според указанието  в малка ваничка или легенче. Поставете болните риби вътре за около 20 минути и после ги върнете обратно в аквариума. Погрижете се за добра аерация на съда ( например с камъче за въздух ).
Състав: на 100 мл: praziquantel, 7,47 г.
Пазете от деца и домашни любимци! Пазете кожата и очите! Съхранявайте на стайна температура на място без пряка слънчева светлина. Не използвайте за риби предназначени за човешка консумация. Не използвайте в аквариум с иглокожи ( Echinodermata )
Мерителната чашка е включена в комплекта. 

Desmoria

Интересува ме приблизителната цена на първия препарат.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

N.Nobs

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Desmoria

В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

toma94

05.02.2008 10:27 #4 Last Edit: 05.02.2008 11:02 by NO CARRIER
здравейте,аз сум от Русе и от близо година и половина имам рибки.Нормалноли е от гръбчето на една от 2 ми златни рибки падат люспи(за сега около 5-6 люспи).Ако не е какво да правя,притеснявам се да не заради скаларията ми, да  ли?
e-mail na toma94
toma94@abv.bg
toma_pavlov@mail.ru
skype-toma9405
pi6ete mi molq VI *thanks
: 05.02.2008г 09:09ч

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPqK4RrJ.jpg&hash=40de2004d173bb0cb0afea1748d4cc34c3e533bd

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaV2Ee_6S.jpg&hash=a75ee921194319bebe7128561fb35e6fbb32e4cd

nadqwam se za pomo6t!!! :buff:

SERA

Цитат на: toma94 - 05.02.2008 10:27
здравейте,аз сум от Русе и от близо година и половина имам рибки.Нормалноли е от гръбчето на една от 2 ми златни рибки падат люспи(за сега около 5-6 люспи).Ако не е какво да правя,притеснявам се да не заради скаларията ми, да  ли?

Здравей,

Снимките не са много ясни и не мога да преценя за какаво става дума. Ако има по агресивни риби при нея е възможно да я бият. Също може да е симптом за бактериално заболяване.
Виж дали ще определиш болестта в справочника на sera  Кликни ТУК
Повечето заболявания идват с лошата хигиена и нарушени изисквания на рибките. Виж повече за природосъобразната поддръжка на аквариума от ТУК

Ако нищо не помогне може да пробвваш с широкоспектърното лекарство sera  omnipur

Успех

Живко

СЕРА може ли да помогне с препоръка за лечение в този случай:
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,14238.new.html#new
Никой не се е родил научен.

jrdata

08.12.2008 09:38 #7 Last Edit: 01.02.2011 10:42 by nikolaytoshev
Здравейте,
Писах за моя проблем във форума, но не получих отговор. В един магазин ми препоръчаха микопур или омнипур. Става дума за бялата брадавица, заради която си измъчих златната рибка да я снимам извън аквариума. Прилагам снимки със и без светкавица
Молбата ми е да ми посочите кой сера продукт ще ми помогне.

http://
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPq2QGkx0.jpg&hash=70ac301b8496b6a0e1833193510649d265e1f2f6

http://
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2Fgx1hxtRi.jpg&hash=51ea2e1493dcf7104369192ba49770df358e741b

vlads

22.02.2009 13:50 #8 Last Edit: 01.02.2011 10:42 by nikolaytoshev
Здравейте,
Върху една недобре огледана новозакупена рибка имам 3 рибни въшки Argulus. В справочника на SERA "Как да предпазим декоративните си рибки здрави" се препоръчва третиране със SERA Cyprinopur. Днес си взех въпросния препарат. На етикета му пише, че действа срещу бактерии и паразити. Въпросът ми е: при използване на препарата да се очаква ли и унищожаване на полезните бактерии и вследствие на това да се влошат параметрите на водата?  

SERA


Здравей,
Рибните "въшки" са доста едри и лесно могат да се различат, дано да си сигурен че става дума за тях. Ципринопур е за превенция и лечение на езерни рибки. Ако все пак си решил да лекуваш аквариумни рибки с него внимавай да не предозираш.
Да,  ципринопур убива и полезните бактерии. Най добре ще е да махнеш филтъра и да го оставиш да работи в кофа с аквариумна вода. След лечението направи голяма смяна на водата ( около 40-50% ), обработи водата със sera aquatan ( според инструкциите за употреба ) и след това пусни отново филтъра. Препоръчвам да добавиш sera filter biostart , във филтъра.

Успех
Сера 

vlads

Много благодаря за отговора!

van40

Искам да питам понеже вкарах болна риба  от ichthyophthiriurs  в аквариума.  за 1 седмица пламнаха  и други.Имам SERA costapur и ectopur.Аквариума  е 240 литра според указанията трябва да сложа по 22 капки на всеки 40 литра вода,а от другото по 2 чаени лъжички на всеки 25 литра това значи,че трябва да сложа 132 капки от костапура и  20 лъчики от ектопура? защото като гледам грамажа направо трябва да исипя тубите в аквариума или има някакъв друг начин.

SERA

Цитат на: van40 - 25.01.2011 18:29
Искам да питам понеже вкарах болна риба  от ichthyophthiriurs  в аквариума.  за 1 седмица пламнаха  и други.Имам SERA costapur и ectopur.Аквариума  е 240 литра според указанията трябва да сложа по 22 капки на всеки 40 литра вода,а от другото по 2 чаени лъжички на всеки 25 литра това значи,че трябва да сложа 132 капки от костапура и  20 лъчики от ектопура? защото като гледам грамажа направо трябва да исипя тубите в аквариума или има някакъв друг начин.

Здравей,
Да, така е добавете според упътването за употреба 132 капки или 6 мл. (1 мл. приблизително е равен на 22 капки) от sera сostapur. След това веднага добавете 20 чаени лъжички sera ectopur.

Опаковката sera сostapur е 50 мл. и в никакъв случай не изсипвайте всичкия препарат в аквариума.

На шишето има и маркировка през 5 милилитра. Вместо да броите капките, ще е по лесно да обърнете шишето и бавно да изстискате до една чертичка (5 мл.) и още 22 капки до 6 мл. Успех
Сера

van40

Цитат на: SERA - 26.01.2011 10:36
Здравей,
Да, така е добавете според упътването за употреба 132 капки или 6 мл. (1 мл. приблизително е равен на 22 капки) от sera сostapur. След това веднага добавете 20 чаени лъжички sera ectopur.

Опаковката sera сostapur е 50 мл. и в никакъв случай не изсипвайте всичкия препарат в аквариума.

На шишето има и маркировка през 5 милилитра. Вместо да броите капките, ще е по лесно да обърнете шишето и бавно да изстискате до една чертичка (5 мл.) и още 22 капки до 6 мл. Успех
Сера

Колко време може да прлодължи лечението,че двете риби още не могат да се оправат.Днес е седмият ден да продължавам ли?Сожил съм по 6мл. през ден 1,3,5,7.

SERA

Цитат на: van40 - 31.01.2011 21:37Колко време може да прлодължи лечението,че двете риби още не могат да се оправат.Днес е седмият ден да продължавам ли?Сожил съм по 6мл. през ден 1,3,5,7.

Здравей,
В упътването за употреба пише:
"Ако не забележете някакво подобрение до 7 дни, филтрувайте с активен въглен за 24 часа или третирайте със Sera toxivec и повторете лечението. Аерирайте добре по-време на лечението, изключете UV лампите, не филтрувайте през активния въглен по време на лечението. [...] След като сте приключили лечението ние препоръчваме филтруване с активен въглен или третиране със sera Toxivec."

Важно е преди повторното третиране и след лечението да се премахнат остатъците от лекарството, като се направи частична смяна на водата и се използва активен въглен или sera Toxivec.

Успех
Сера