• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.01.2022 17:27

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Последни публикации

Страници1 2 3 4 5 ... 10
1
Здравейте,
колега добре Ви е посъветвал за всичко и най-вече за рибите.
Аз бих набелязал няколко крачки и да ни пишете пак след това.
1. Оставете 30л. (3х10//11л. бачонки) да престоят 1-2-3 дена. След това направете смяна на водата, като почистите филтъра... изкарвате го, отделяте гъбата и керамиката на страна. За тях си оставяте кофата с изкараната от аквата вода, за да ги "изплакнете". Почистете ги но не прекалявайте.
Другите части на машинката, ротор (перката), тръбички и всякакви кухини по пластмасите, ги почиствате хубаво с клечки за зъби и клечки за уши с памук. И много внимавате да не загубите някоя част. Сглобявате и поставяте на едното странично стъкло, но в задния му край машинката. Тръбичката да сочи направо по дължина на аквариума.
Един вид ---> по дължината на аквата. На отстрещния край поставяте нагревателя, за да има течение и да циркулира около него вода.
2. Не добавяте "подобрители/стабилизатори" на водата.
3. Повтаряте САМО смяната на водата след 3-4 дена пак с престояла, без почистване на филтъра, без "подобрители/стабилизатори" на водата.
4. Осветление - мерите капака на аквариума (дължината). Намирате ЛЕД лампи като Вашата на снимката, но със студена светлина (свети бяло или казвате 6400 келвина). Взимате 2бр. по-къси от дължината на капака. На снимката имате едни като метални държачи. Може на тях, ако паснат, ако не слагате нови към всяка лампа трябва да има комплект. Някак си симетрично.
5. Купувате си механичен таймер. Това е чудото, което ще светва и изгася осветлението. Нагласяте го на НЕ ПОВЕЧЕ от 8ч. на ден.
6. Относно ел. часта ще трябва да помолите приятел/продавач/някой в магазина да Ви помогне да го навържете.
Ако има някакви въпроси/неразбрано, питайте смело.
2
ЦитатЗдравейте!Ще започна от рибите.Малко е станало мешана скара от различни видове риби.Гибицепса и акулата стават големи риби и не са за вашия обем аквариум(подарете ги на някой или ги продайте.По принцип гледате различни групи риби.Например хелерите са живородки и е подходящо да ги гледате с друг вид живораждащи риби (хелери ,гупи,плати,мулинезии)Скалариите са от род цихлиди и също стават големи ,но може да се гледат с риби от род тетри.От тези, които имате може да махнете хелерите гибицепса и акулата.Скалариите ,трихогастрите,тернециите и анциструсите може да се гледат заедно.Между скалариите и трихогастрите е възможно да има борба,но не е задължително.Грунда(камъчетата които сте посипали по дъното)трябва да е с дебелина поне 4-5см и да е с големина 3-5мм.Това е нужно,за да може в него да се развиват нитрифициращи бактерии ,които да разграждат органиката(акитата на рибите и примерно загниващи листа на растения,неизядена храна)Също така е нужно грунда да е с такава дебелина 5см и едрина 3-5мм ,за да се развиват добре корените на растенията които засаждате.Осветлението ви трябва да е около 0.3 вата на литър(като минимум за отглеждане на растения) .Което ще рече ,че за 120литра като вашия аквариум умножено по 0,3 дава 36вата осветление.От това което виждам вашата лампа е доста по слаба.Различните видиве растения изискват различо по сила осветление с 36вата ще може да гледата по непретенциозни видове растения(Анубиас,Валиснерия,Криптокорина,Микрозорум,Роголистник,дъбче,лимонче)Филтъра ви ми се вижда слабичък.По принцип за аквариуми над 100л. се препоръчва външен филтър примерно с дебит около 1000л/ч.,но не е невъзможно да се справите и с наличния ви.Просто ще трябва да се почиства всяка седмица със смяна на водата.Гъбите и керамиката във филтъра се измиват на хладка вода леко колкото да се промие мърсотията.Не се мият да блясък с препарати.Трябва да сменяте около  40литра вода седмично.Тръбичката на филтърчето трябва да я насочите по дължина на аквариума ,а не към стъклото,за да може да се създаде течение с въртеливо движение през целия аквариум.По този начин водата ще циркулира навсякъде и ще събира боклуците.Температурата на аквариума я настройте в диапазона 24-26градуса.Сложете по-голямо количество растения.Осветлението трябва да свети7-8часа не повече.За целта трябва да си вземете таймер.Филтрацията работи постоянно,не се изключва(само гогато я чистите разбира се)Нагревателя също се изключва само като сменяте вода,защото ако остане непокрит с вода може да се пръсне.Рибите се хранят така,че да успяват да изядът храната преди да е паднала на дъното.Иначе падналата храна загнива и влушава качеството на водата.
Много благодаря за изчерпателният отговор. Имам последен въпрос - как да сменя грунда най-безопасно на рибките?
3
Здравейте!Ще започна от рибите.Малко е станало мешана скара от различни видове риби.Гибицепса и акулата стават големи риби и не са за вашия обем аквариум(подарете ги на някой или ги продайте.По принцип гледате различни групи риби.Например хелерите са живородки и е подходящо да ги гледате с друг вид живораждащи риби (хелери ,гупи,плати,мулинезии)Скалариите са от род цихлиди и също стават големи ,но може да се гледат с риби от род тетри.От тези, които имате може да махнете хелерите гибицепса и акулата.Скалариите ,трихогастрите,тернециите и анциструсите може да се гледат заедно.Между скалариите и трихогастрите е възможно да има борба,но не е задължително.Грунда(камъчетата които сте посипали по дъното)трябва да е с дебелина поне 4-5см и да е с големина 3-5мм.Това е нужно,за да може в него да се развиват нитрифициращи бактерии ,които да разграждат органиката(акитата на рибите и примерно загниващи листа на растения,неизядена храна)Също така е нужно грунда да е с такава дебелина 5см и едрина 3-5мм ,за да се развиват добре корените на растенията които засаждате.Осветлението ви трябва да е около 0.3 вата на литър(като минимум за отглеждане на растения) .Което ще рече ,че за 120литра като вашия аквариум умножено по 0,3 дава 36вата осветление.От това което виждам вашата лампа е доста по слаба.Различните видиве растения изискват различо по сила осветление с 36вата ще може да гледата по непретенциозни видове растения(Анубиас,Валиснерия,Криптокорина,Микрозорум,Роголистник,дъбче,лимонче)Филтъра ви ми се вижда слабичък.По принцип за аквариуми над 100л. се препоръчва външен филтър примерно с дебит около 1000л/ч.,но не е невъзможно да се справите и с наличния ви.Просто ще трябва да се почиства всяка седмица със смяна на водата.Гъбите и керамиката във филтъра се измиват на хладка вода леко колкото да се промие мърсотията.Не се мият да блясък с препарати.Трябва да сменяте около  40литра вода седмично.Тръбичката на филтърчето трябва да я насочите по дължина на аквариума ,а не към стъклото,за да може да се създаде течение с въртеливо движение през целия аквариум.По този начин водата ще циркулира навсякъде и ще събира боклуците.Температурата на аквариума я настройте в диапазона 24-26градуса.Сложете по-голямо количество растения.Осветлението трябва да свети7-8часа не повече.За целта трябва да си вземете таймер.Филтрацията работи постоянно,не се изключва(само гогато я чистите разбира се)Нагревателя също се изключва само като сменяте вода,защото ако остане непокрит с вода може да се пръсне.Рибите се хранят така,че да успяват да изядът храната преди да е паднала на дъното.Иначе падналата храна загнива и влушава качеството на водата.
4
 :)  *google* Здравейте, група. От Септември месец имам аквариум - 120 литра.
В него до днес обитават 1 ангелски сом, 1 Гибицепс, 3 анциструса + неизвестен брой новородени, 1 сребърна акула, 2  скаларии, 1 хелер, 2 тернеции и 2 трихогастера.
В началото започнахме с ангелският сом и 4 скаларии, но 2 от тях умряха. В магазина от който взимаме всичко необходимо за аквариума и рибите ни заявиха, че скалариите могат да съжителстват с горе изброените видове рибки.Да подчертая, че за първи път с приятелят ми се занимаваме с това. Изчетох много и всякакви теми, но вече започвам да се обърквам адски. Скоро красивият ми мъжки хелер с огромна переста опашка беше изплувал на повърхността и опашката му липсваше. В магазина казаха, че най-вероятно скалариите и акулката са му я изяли. Вчера и една от женските хелерки беше изплувала. В началото 2 скаларии умряхаа (знам, че те са по-капризни и като начинаещи може би вината е била наша.)
Искам да ме посъветвата, дали скалариите ми наистина могат спокойно да съжителстват с тези видове рибки.
Също така ме интересува и оборудването ми - дали нещо липсва и дали нещо не е както трябва.
Наскоро забелязах, че акулата яде листата на растенията  ( за съжаление не мога да ви кажа какви растения имам, понеже никога до сега не успях да им запомня имената ). Ще приложа снимки на аквариума.
Може ли да ми кажете и какви препарати и кога трябва да използвам (ако се налага)?
Осветлението ми е само от една пура - нужно ли е още и ако да какво?
На седмица горе-долу сменян 30% от водата на аквариума, но на 4-5я ден тя отново става мътна и мирише на тиня. Какво не правя като хората?
И последен въпрос - външният филтър ще ми помогне ли да се справя с мътността на водата?
П.С. много се извинявам за евентуално малумните въпроси, които задавам, но или в магазина не ми обясняват точно както трябва, или просто аз не мога да поема цялата нова информация. Ще съм ви много благодарна, ако му помогнете за отглеждането на моите любими рибки.
BIO Баланс слагам, когато водата стане мътна, но понякога не се избистря.
Stability слагам при смяна на водата (една капачка)
На едни от снимките се виждат растенията - може ли да ми кажете техните имена и от какви още се нуждая.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2F%5Battach+id%3D29682%5DIMG_20220124_121916.jpg%5B%2Fattach%5D&hash=4857aaae700bdefa9193bf13d75be7d25b6fedae
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2F%5Battach+id%3D29684%5DIMG_20220124_121944.jpg%5B%2Fattach%5D&hash=5ae5a9ee9f21d76cbb67254a51151aa894b7d256IMG_20220124_121957.jpgIMG_20220124_122008.jpgIMG_20220124_122015.jpgIMG_20220124_122020.jpg
5
Лафче / Re: Добро утро - 2022!
Last post by NO CARRIER - Днес в 10:49
Добро утро и хубава седмица!

https://i.postimg.cc/brnTXDtT/0f99351cadbc34c17d52db74c75bf088.jpg

https://i.postimg.cc/VkWKLCHZ/1-58586559-original.jpg

https://i.postimg.cc/tTYk5mR8/34534356878902-1.jpg

https://i.postimg.cc/6pXHX0zG/56886729-original.jpg

https://i.postimg.cc/cH2m5MrC/57199815-original.jpg

https://i.postimg.cc/0NtZ7qvp/58326082-original.jpg

https://i.postimg.cc/rpyQdwBV/58330104-original.jpg
6
Защо да няма?
Ако си имат телефоните, защо да пишат тук :)
Да организираме някоя среща?
7
Хубав ти е аквариума, браво ! Добре изглежда с новите рибоци.

Може да долееш малко вода, до над ръба на капака. Аз също сменям от туби, но престояват по 1 седмица (от смяна до смяна). През зимата задължително подгрявам предварително новата вода с бързовар в кофа, преди да долея.
При изтакане на старата обирам мръсотиите от дъното с един сифон, най-обикновен.

В цялата картина ми липсват живите растения, но това е личен избор. Аз влагам повече грижи за растенията, отколкото за рибите. При мен неоните се оказаха доста издържливи. Е, да, има от време на време малки загуби (май се казваше неонова болест), но общо взето се задържат.
Успех !
8
Един приятел идва днес да се видим и влиза с една торбичка вкъщи.
Баткото му вика, Митаче да не ми носиш риби за локвата. Митака вика Даааа ;)  :-D  :-D
Прикачам снимка на новите новодомци
5 тернециикии
Дейба тоя Митак дейба :)

https://postimg.cc/gallery/xC1Qtdz
9
Последния пост по темата е от 2016. Дали според теб има ?
10
Има ли още сбирки на акваристи в Пловдив град
Страници1 2 3 4 5 ... 10