• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 11:34

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Последни публикации

Страници1 2 3 4 5 ... 10
1
Виж само с неритина не съм пробвал.
Имал съм иначе всякакви, и планорбис и мелания и хелени, а преди и ампулария. Никой не ми е излизал  *UNKNOWN*
Разбира се охлювите не са задължителни. И само щипка храна за рибки върши работа. Както го направиш в крайна сметка, все ще стане :)

Колкото до бутилката, не знам от кой град си, тук във Варна зареждат каквото им занесеш, хич нищо не ми искат. Ако им занеса кофа с кран за со2, и нея ще напълнят  :-D  :-D
Ама както казваш ти, за да ти е спокойно, вземи си нова бутилка. Аз използвам доста стара, но преди да ида да я напълнят, минах през един много сериозен сервиз за обслужване на со2 бутилки и се консултирах там с уж най-добрия им майстор (той ми оправи и клапана на крана). По неговите думи бутилката ми е от 75-та година и ще изкара поне още толкова. Стара руска много дебелостенна бутилка. Реално наистина тежи 2 пъти повече от тези новите бутилки... Но, въпреки това си е стара де.
В крайна сметка нова двулитрова бутилка не е чак толкова безбожно скъпа. На цена 96лв, оборудвана с кран и заредена, реално цената на бутилката излиза около 50-60лв, защото един кран си е към 40лв.
И бутилка от скрап да вземеш, крана пак ще трябва да го купиш и става една работа да спестиш 50-тина лв.. няма смисъл от циганиите, вземи си нова хубава бутилка и да ти е мирна главата  *THUMBS UP*
2
Цитат на: bunzip2 - Вчера в 17:19Ако не сложиш такива от градината, няма да излязът :D
Тук вече мога да поспоря  *privet* Събирал съм поне 10 Неритини от пода + че има и капак аквариума  :-D
Но ... ще те послушам и ще намеря някакви охлюви и ще ги набуча вътре.
Като понаместя нещата ще кача снимка да видите какво съм забъркал.

Цитат на: NO CARRIER - Днес в 08:20С бутилката трябва да се подходи внимателно. На много от пунктовете отказват да зареждат ако не е проверявана и сертифицирана.


Не знам защо но имах подобно предчувствие, че ще има нещо такова. Но ако трябва да бъда честен, за мен ще е по-спокойно, ако взема всичко сертифицирано и тествано. Не искам изненади.
3
Амиии... Змиярниковите не стават. Не съм пробвал, но навремето май Мариян беше пробвал криптокорина и каза, че не му харесва. :-D
Стискам палци да потръгне. После ще я мислим. Благодаря!       *privet*
4
Лафче / Re: Добро утро - 2024!
Last post by NO CARRIER - Днес в 08:55
Добро утро!

https://i.imgur.com/vVT427N.jpg

https://i.imgur.com/5eUDoyy.jpg

https://i.imgur.com/EWuxMB9.jpg

https://i.imgur.com/rDMKtAR.jpg

https://i.imgur.com/B3oZvsX.jpg

https://i.imgur.com/v4LXMNL.jpg

https://i.imgur.com/ufBm8Lc.jpg
5
Ако тръгне мойта надводната, ако искаш ще ти пратя после готова приспособена надводно :)
За сега не изглежда много добре, ама може и да се получи.
А иначе и staurogyne repens ще става за салата, то листа пак, кво да му е, като сложиш оцет и олио :-D
6
Пробвах я, да. Може би пак трябва да си завъдя, тоя път надводно.
Ми на мен на бакопа ми заприлича, ама то аз не гледам китки от години.
7

ЦитатСамо да кажа за СО2-то... отиди в МОЛ-овете (пунктовете за старо желязо) и ги питай за бутилки..., но все пак ги огледай преди да ги купиш. Ще ти ги продадът за лев на килограм. След това има темата на колегата bunzip2 където описва стъпките за успешно изграждане на СО2 системата.
Edit:
Тъй де той е писал точно това в последния пост, ама аз от бързане не го прочетох.
Наздраве и честит ден на майстора. ( - :
С бутилката трябва да се подходи внимателно. На много от пунктовете отказват да зареждат ако не е проверявана и сертифицирана.
8
Ако не сложиш такива от градината, няма да излязът :D
До сега не съм виждал воден охлюв, който да е пропълзял в къщи на сухо, а имам освен отворения аквариум с уртикуларията (която почна да дава фира за жалост  *NO* ) и една 10 литрова туба с вода, отрязана само отгоре, която ползвам за депо за растения. Вътре има от растенията, които кося и яко охлюви. До сега нищо не е напуснало от там, тъй че споко   :-D

П.П: Не се занимавай да прехвърляш органика от стария аквариум. Може да изстискаш гъбата да, ще вкараш малко бактерии. Това е достатъчно. Пусни няколко охлюва и щипка храна за риби и го оставяй да цикли. Ако няма да слагаш растения веднага, дръж го на тъмно. Така или иначе няма да дочакаш пълно зацикляне, което ще се случи след около месец, като през тоя период трябва да слагаш по 1-2 щипки храна седмично, за да има какво да гние.
Ама то като няма да има риби, не е толкова страшно.
9
Много благодаря!
За азотния цикъл - ясно. Под вода от стария имах предвид да сифонирам и грунда тук там, за да се напълни с органика, която да започне да се разлага и в същото време да има какво да храни бактериите. Другото, което знам е да се изстиска една гъба от стария филтър в новото корито.
Но ... щом няма да има кой знае какви последици ще го напълня утре и оставям останалата част от манадото вътре да се кисне и тва е.
Сега за охлювииии .... да знаете за такива, които не излизат? :D питам, понеже аквата е без капак :D :D
10
ЦитатЛеко да разбутам нещата. Вече съм една идея по-добре и ме засърбяха ръцете тази сутрин.
Сложих черното фолио на аквариума и започнах да мия манадото.... Б**ти миенето мих ... то бива и чернилка ама тва от кюнци на печка да го мия няма да е толкова мръсно :D
Засега съм измил 20 литра, пия кафе и взимам малко въздух, че 3 часа почти съм на крак.
Сега имам следното питанее.... Ясно е, че манадото ще се кисне бая време и предвид, че още лампата не е дошла, нямам и CO система все още, разумно ли ще е да пускам филтъра да върти и да цикли??
Мога да сложа доста вода от големия аквариум, съответно нещата ще се зациклят по-бързо, но въпроса е ми е, след като аквата ще е растителна, колко и дали е важно да е зациклен аквариума? Съответно, какво се случва с нитритите и нитратите след като няма какво да ги консумира? Така или иначе аквариума стои на тъмно, умишлено естествено.
Ще декорирам накрая. Знам, че малко хаотично се движа, но просто така се стекоха събитията.

Измий манадото и го пускай аквариума. Слагай филтъра и нека да върти.
Дали е важно да е зациклен аквариума - важно е. С азотния цикъл на кратко се развиват 2 вида нитрифициращи бактерии. И двата са аеробни щама, първите използват кислорода, за да окислят амония до нитрит, а вторите да превърнат нитрита в нитрат. Амония, нитрита и нитрата са все форми на азота. Като амония само е токсичен.
Натрупването на големи количества амоний води само до проблеми. Смъртност при живите огранизми, забавяне растежа на растенията, некрози по листата на растенията. За това в новостартирани аквариуми, смяната вода поне първия месец трябва да е няколко пъти седмично по 50%. Именно за да се избегнат такива натрупвания на амоний във водния стълб.
Когато нямаш зациклен аквариум, процесите на конверсия на амоний към крайната точка, а именно нитрат, разбираемо не се случват. От тук следва, че постъпилия амоний във водата става голям проблем.

Сега тук е другия момент, в който като се замислим реално... колко пък може да се зацикли тоя аквариум нали :). Ами един аквариум е точно толкова зациклен, колкото има нужда. Казано с други думи, при празен аквариум, без наличие на гнилостни процеси, които да освободят амоний във водата, никога няма да получим азотен цикъл!
Ако стартираш аквариума и го напълниш с вода, сложиш инертния грунд и пуснеш филтъра - няма да получиш никакъв азотен цикъл, ако щеш и 1 година да го въртиш на празен ход!

Така, ами ако сложиш вода от вече зациклен аквариум? На практика имаш там изграден стабилен цикъл, стара аквариумна вода слагаш, новия аквариум следва да е зациклен значи.... Ами не!
Истината е, че във водата нитрифициращи бактерии почти няма. Те се намират основно в грунда, филтъра, по камъни и други.
Ако прехвърлиш част от декорациите от стар аквариум, ще вкараш по-голямо количество нитрифициращи бактерии, от колкото ако напълниш аквариума с вода от стар такъв.
Обаче какво ще стане с тези бактерии няколко часа по-късно? Ами, ще започнат да измират. Колонията ще започне да се саморедуцира до толкова, колкото хранителни вещества има, за да съществуват те.
- Няма амоний -> няма храна за бактериите -> умират.

Какво се прави тогава?
Аквариума се стартира, осигурява се някакво начално производство на амоний, като това става, като още в началото се пускат някакви обитатели, примерно няколко охлюва. Пуска се една щипка храна за риби. Охлювите, както и храната за риби, ще осигурят начални разлагания на органични вещества, които ще осигурят амония, необходим на бактериите.
Постепенно, всяка седмица може да започне да се натоварва с повече обитатели.
След около месец, имаш що-годе стабилен цикъл.

Добавянето на растения също помага, защото гниенето на старите листа, осигурява храна за бактериите.
Рязкото претоварване на аквариума с обитатели, води до рязко повишаване на органичните вещества, което води до рязко покачване на амония, което води до нарушение в азотния цикъл, поради простата причина, че няма все още толкова много бактерии, които да преработят бързо амония в нитрит/нитрат. За това промените в аквариума се правят бавно.

А какво става с натрупания нитрат в аквариума, ако няма растения. Най-просто казано нищо не става. Ако нямаш нищо в аквариума, няма от къде да дойде нитрата :). С една щипка храна и 2 охлюва, не тревожи от натрупване на каквото и да било.

Препоръчвам при стартиране на аквариума, да пуснеш отгоре да плуват разни бързо растящи като роголистник примерно, водна чума, явански мъх или там каквото имаш, разбира се ако не стои на пълен мрак :)

И така, мнооого дълго стана, но това е в общи линии всичко за азотния цикъл.
Страници1 2 3 4 5 ... 10