• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
13.05.2024 22:32

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Последни публикации

Страници1 2 3 4 5 ... 10
1
Лафче / Ski Wax Manufacture
Last post by nevipetrova - Днес в 19:43
Ski Wax Manufacture

Welcome to MomsWax, innovator in the ski wax industry. We're dedicated to enhancing your skiing experience through our advanced and high-quality ski waxes and accessories. Discover our wide range of products designed to improve speed, performance, and durability under all snow conditions.

MomsWax' commitment to research and development allows us to offer the latest in ski wax technology. Our products ensure optimal performance whether you're racing professionally or enjoying a leisurely day on the slopes.

Stay ahead of the curve by checking out our new releases. We regularly update our inventory with innovative products designed to tackle the specific challenges of ski enthusiasts. From all-temperature waxes to specialized formulas for different types of snow, our new products are tailored to meet your skiing needs.

Be the first to know about new products, exciting offers, and updates from Mom's wax. Follow us on social media to connect with other skiing enthusiasts and stay updated on the latest in ski technology.

Whether you're a professional skier looking to enhance your competitive edge, or a winter sports enthusiast seeking reliable ski maintenance products, Mom's wax is your go-to source for the best ski waxes and accessories on the market. Explore our products today and experience the ultimate in skiing performance and care.

https://www.momswax.com
2
Счетоводни услуги София

Професионалистите по счетоводни услуги ще ви помогнат да имате ясен поглед върху ефективността на бизнеса ви. Включените в счетоводните услуги справки, ще ви показват обективно какво точно се случва с финансовата част на бизнеса ви, ще може да правите анализи с предходни периоди и да взимате правилните решения. Други справки, които ще ви осигури специалистът по счетоводни услуги са - Дали производствените разходи се покачват и дали печалбата ви намалява от това - Ще може да планувате развитието и инвестициите - Професионалните счетоводни услуги ще ви покажат реалната цена на бизнеса ви към даден момент - Счетоводните услуги ще ви помогнат да сте изрядни пред държавата и ще имате документация, съответстваща на законите й. Когато развивате свой собствен бизнес, трябва да спазвате толкова много закони, наредби и различни срокове за подаване на справки към НАП, НСИ и други държавни органи, че никак няма да е трудно да се загубите в тези задължения без помощ от фирма за счетоводни услуги и да изпуснете ценни възможности, клиенти и печалба от самото управление на фирмата. Без счетоводни услуги няма да ви остане време за най-важните неща, а именно намирането и обслужването на собствените ви клиенти. Тук винаги на помощ ще ви бъдат предлаганите счетоводни услуги.

https://benix.bg/services/schetovodno-obslujvane-sofia
3
ЦитатСамо да вметна, че при лед-овете ватовете не са най-важни. Добре е да се види колко лукса дават (понеже по-лесно ще се измерят от лумените).
Но със сигурност не са това, за което ги представят - не се отнася за марковите, които общо взето не лъжат.
Скептичен съм и относно икономията на ток на практика, ако трябва да се постигнат параметрите на тръбите, а не по каталог.
За гролукса - като лумени не е много, но е чудесна за растения. Затова се запасих от още налични такива.
Цени - читавите тръби вече не са евтини, тъй като ги изтеглят от пазара.
Така че, явно ще се върви към лед. Това е нещо като електричките.
Следя с интерес впечатления за ледове, пробвани на практика, с добър краен резултат.
Чириоса определено ми привлече вниманието.

То ако говорим за въпросителин при ледовете, много са нещата. Но осреднено ако говорим, КПД-то им е долу-горе нещата стоят по следния начин, пак казвам, най-грубо казано.
led-lumens-to-watts-conversion-chart-the-lightbulb-co-inside-dimensions-1340-x-711 (1).png

Естествено има нагоре/надолу в цялата работа, но ползите са за лед-а.
Да не забравяме и средния живот на една луминисцентна лампа (8000 часа) и средния живот при лед диод с читаво охлаждане 50000 часа. И тези неща не са за пренебрегване :).
Гролукса ... това е ужасна лампа пичове, не знам какво точно ви впечатлява в нея. Маркетингов трик, а цветопредаването просто ужасно!
За нищо не стават като цяло.
Една пура 6500К с CRI 80% е много по-добър вариант от гролукса.
А най-доброто е 965, това е моето виждане. Не си давайте парите за гролукс!
Диодите daylight , около 6000-7000 келвина за мен също са най-подходящи, тъй като дават най-много лумени в диапазона около дневната светлина, както и спектралната графика е балансирана и подходяща за всички фази при отглеждане на растенията.
Аквариумните лампи с комбинации на различни диоди (Червени/сини) плюс основните бели, са само за да променят CRI и да направят нещата да изглеждат по "уау" от реалното, но това в никакъв случай не значи, че изглеждат реално.

Тук ще дам едно друго инфо.
Лумени/луксове е измерване на количество светлина. Реално за да протече фотосинтеза, за растенията е нужно нещо друго - фотоните излъчвани от източника на светлина, да попадат в PAR диапазона. Това са фотоните попадащи в диапазона 400-700 нм, което на практика е целия видим спектър. Над 750 вече отиваме към инфрачервения спектър, а под 400 минаваме в ултравиолетовия.
Тук слагам графика на PAR диапазона, за да видите нагледно:
horti_LED_PAR_wavelength_range.jpg
От горната графика става ясно и още нещо - количеството светлина в различните дължини на вълната. Ясно се вижда, че в средата на графиката (между 500 и 600nm) имаме най-много лумени за количество изразходвана енергия от лампата.
Ако светим с лампа в синия или червения спектър, ще получим много по-малко фотони, отколкото ако светим с лампа с цветна температура около 6000К.

От графиката също става ясно, че за да се извърши фотосинтеза, растенията се интересуват да получават светлина в PAR спектъра. Дали ще им светим с 400nm или 700nm, за растенията няма значение. Има значение обаче количеството излъчвани фотони.
Защо имат значение спектрите тогава, при използване на лампата в аквариум:
- Първо и много важно - червения спектър се поглъща най-бързо във водния стълб. Колкото по-червена е лампата, толкова на по-плитко ще проникне светлината. Ако светим в червено, до дъното на аквариума ще достига много по-малко светлина, от колкото ако светим в синьо. Растенията се възползват еднакво от двата спектъра за да фотосинтезират, но ако светим в синия спектър, който има най-голяма пробивност във вода, ще им осигурим повече фотони за фотосинтеза.
Ако светим само в синьо - няма никакви проблеми. Растенията си фотосинтезират без проблем. Кофтито е, че на нас няма да ни изглежда красиво, а и както знаем, количеството фотони ще е много по-малко отново, защото лумените при 400nm са много по-малко от колкото при 550nm например . Различните фирмени изгъзици за vivid лампи, true color и разни други там маркетинг историйки, са направени с една цел - да се измени цветопредаването, за да може червение растения да изглежда по-червени, зелените - по-наситено зелени и така нататък.

Второ - Дали ще светим с лампа от 2лв с CRI 50% или лампа от 20лв с CRI 95% - на растенията не им пука! Разликата е, че на нас растенията ще ни изглеждат различно. Това е значението при избор на лампа. Цветовете са най-реални при спектър около 6500К и CRI на лампата над 90% (ДА НЕ СЕ БЪРКА С НАЙ-КРАСИВИ ЦВЕТОВЕ!)
В тази връзка да отбележа още веднъж - аквариумна лампа с диоди 6500К, cold white, или дневна светлина - кой както иска да го разчита - това е перфектната лампа, няма нужда от сини/червени/пембени диоди.

От всичко горе казано следва, че няма значение с лед ли светите или с луминисцентна лампа. Луминисцентната лампа е по-добра от гледна точка на цена, нищо друго! Може да се намери хубава луминисцентна пура с цветопредаване над 90% на много ниски цени. Диодна лампа с хубаво цветопредаване ще е значително по-скъпа.


П.П: Слагам и една спектрална графика на гролукс лампата, и на база горното да прецените с какво тая лампа точно е полезна за растенията повече от друга лампа. И само да спомена - CRI (RA) цветопредаването на тази лампа е 6%!
Най-най-обикновена пура 765 от 3-4лв е с CRI 70%. Размислите оставям на вас :)
grolux.jpg
4
https://i.postimg.cc/gJjL99Vs/IMG-20240513-164505.jpg
След смяната една ъглова *privet*
Скоро няма да качвам ,докато не сложа повече марули.
5
kstoilov - не разбрах какво имаш в предвид цитираната снимка .

Както казах - тръбите няма кой да ги стигне до ден днешен за осветление , цена , качество , производителност.

Ще дам отзиви веднага след като дойде Немския Китаец , поръчан от Английско . Но аз не съм репер за това дали ще е ок или не . Аз гледам бавни китки , в този акваириум поляни няма да правя и тори да купя цитирания по-горе "котлон" за китките ми ще виреят  (wasntme)

Една седмица по-късно аквата е доста кафява. Корените пускат танин и оцветяват водата , направиха се първите 70-тина литра смяна. Обитателите са 4 гупи привидно в отлично здраве.

Марулята за момента не дава признаци да мре , след 3 дни ще се свали малко капака с 5-6см надолу за ги отрява малко повече ,че кафявото убива доста осветлението.
6
Лафче / Re: Добро утро - 2024!
Last post by NO CARRIER - Днес в 09:22
Добро утро и хубава седмица!

https://i.imgur.com/xE27k4Y.jpg

https://i.imgur.com/dUqqNpT.jpg

https://i.imgur.com/4Fe5NxT.jpg

https://i.imgur.com/OVOPBJ0.jpg

https://i.imgur.com/7loj6N4.jpg

https://i.imgur.com/nMiNbVZ.jpg

https://i.imgur.com/IbwY7Ad.jpg
7
Цитат на: _Kirilov - 10.05.2024 13:50https://i.postimg.cc/fbJGYBhJ/IMG-20240421-150405.jpg
Средните са високоинтензитетните FHO 39W na 85см

Тези рефлектори ми скриха шапката ! И мащаба като цяло...
8
Само да вметна, че при лед-овете ватовете не са най-важни. Добре е да се види колко лукса дават (понеже по-лесно ще се измерят от лумените).
Но със сигурност не са това, за което ги представят - не се отнася за марковите, които общо взето не лъжат.
Скептичен съм и относно икономията на ток на практика, ако трябва да се постигнат параметрите на тръбите, а не по каталог.
За гролукса - като лумени не е много, но е чудесна за растения. Затова се запасих от още налични такива.
Цени - читавите тръби вече не са евтини, тъй като ги изтеглят от пазара.
Така че, явно ще се върви към лед. Това е нещо като електричките.
Следя с интерес впечатления за ледове, пробвани на практика, с добър краен резултат.
Чириоса определено ми привлече вниманието.
9
Трябва да сееш по 2-3, да има и резервни  :-D
Аз може да взема един такъв лампион за надводните китки, че сега ги грея с един CFL 36 вата, дето ми се струва леко слаб.
10
С тая лампа чушката се чувстваше перфектно и цяла зима ядохме чушки. Тая зима нещо я повредих и още се съвзема.
Страници1 2 3 4 5 ... 10