• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 17:42

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Последни публикации

Страници1 2 3 4 5 ... 10
1
Цитат на: Lightning_boy - 25.01.2024 12:00Колега, много ли са като бройки малките?
Питам, защото имах следният казус.. От старият аквариум ми бяха останали 2 анциструса, които въобще не очаквах, че са живи, а те говедата пръщят от сила :D
Бухнах ги в новия (преди 6 месеца) и не съм им оставил никакво скривалище (тип кокос или хралупичка някаква). Добре обаче миналата седмица отварям да чистя филтъра (Fluval FX4) и вътре щъкат някви малки анциструси ....
Успях да извадя и да спася няколко но ... въпроса ми е на колко често се въдят, че не искам в аквариума да стане супа от анциструси.. :D

За често мисля ,че 2 до 3 пъти в годината хвърляха при мен и определено не са малко на брой . Ако има скакво да се захранват можеш да извадиш и над 50 от веднъж . Със сигурност наличието на повече корени в аквариума помага за развитието на малките да нямат стомашно-чревни проблеми .
Този от снимката ми татко ги умаряше моите от глад. Държеше ги в кокоса докато не стането по 2см и се самоизяждаха вътре , докато не започнех да ги вадя аз от там  :-D
Но като цяло ако не ги размножаваш да ги продаваш - оставяш ги на естествения подбор. Храниш с храни за дънни риби и това е , което съм правил аз години наред.
2
Up :)

Предпочитан начин за връзка: ЛС

Всички стоки са чисто нови,в оригиналните опаковки!

Стока 1: Уейвмекъри Rossmont m5800 -Нова цена 99лв за брой

Стока 2:Уейвмейкъри Sicce Voyager NANO 2000 -Нова цена 42лв за брой

Стока 3: Сол Aquaforest Reef Salt 25кг Неотваряна - Нова цена 99лв

Стока 4: Бейс рок камъни 30кг -Нова цена 200лв за цялото количество ,или 70лв за 10кг.

Стока 5: Aquaforest Bio Sand -AF Bio Sand 7.5кг-Налични два броя/пакета-Цена за брой 35лв.

Стока 6: Нагревател JBL Pro Temp 300w -42лв

Соленомер Aqua Medic 28см -15лв

За тестовете,добавки и витамини Aquaforest цените се договарят,според броя и комбинацията,в която се поръчат.

При закупуване на няколко неща от обявата цените се предоговарят.

За описание,линкове и снимки в първи пост.

Благодаря!
3
Лафче / Re: Добро утро - 2024!
Last post by NO CARRIER - Днес в 09:57
Добро утро!

https://i.imgur.com/WbvdJXW.jpg

https://i.imgur.com/PqKzEUD.jpg

https://i.imgur.com/FjN2fiZ.jpg

https://i.imgur.com/yTBU4AK.jpg

https://i.imgur.com/DARNCOq.jpg

https://i.imgur.com/iWcJer2.jpg

https://i.imgur.com/PZq8DIV.jpg
4
Нямам тестове, хабер нямам какво се случва във водата. Имам някои туфички от уртикуларията, почнаха да побеляват - демек, ше се мре.
Повечето са добре, предполагам, че ще фейлне тоя проект  :-D  , ама квото такова.
Оня боб вътре продължава да расте лека полека иначе, накрая може само той да остане  :-D  :-D
5
Браво, подготвяш нещата.
За осветлението, защо не прегледаш в алиекспрес cob диодите, има стабилни и евтини. За по 2-3$ има 10 ватови cob диоди.
Нещо такова, 3 ватовите:
https://www.aliexpress.com/item/32909228113.html?spm=a2g0o.productlist.main.63.6d552f93ZQcnaP&algo_pvid=e192afb3-f189-49dc-85bd-34a569694541&algo_exp_id=e192afb3-f189-49dc-85bd-34a569694541-31&pdp_npi=4%40dis%21BGN%214.78%213.25%21%21%212.56%211.74%21%402103244617134254875071231e2f8b%2165905802190%21sea%21BG%21136721413%21&curPageLogUid=5brJPkfINn89&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A

Само си ги слагаш на някаква алуминиева шина, че си искат охлаждане определено. Другия вариант е, може да вземеш такива като мойте, които ползвам в първия аквариум. 4 ленти са, има и с по 6. Димират се, не топлят почти и светят доста прилично. Ако ги разположиш напречно, може да събереш стабилно количество от тях.

Ако бюджета не е проблем - https://www.aquasabi.com/Chihiros-LED-System-Series-WRGB-II (60см версията), или https://www.aquasabi.com/Chihiros-LED-System-Series-B-B80 (2х80см).


За манадото - добре си ги замислил да се кисне в аквариума. Може да пуснеш някой друг охлюв и щипка храна за рибки, които ще помогнат за по-бързо зацикляне. От време на време може да поразбъркваш манадото, за да излизат по-бързо мехурчетата с въздух (в началото ще пуска много).
Филтрацията не знам как ще е, ако не претоварваш с риби, всеки филтър ще е добре.
Растенията - ако ще е растителен, препоръчвам ти да се ориентираш към со2 система, било то и самоделка с мая и захар.
Няма да постигнеш добри резултати без со2 и добавяне на торове, повярвай ми.
Ако смяташ да не подаваш со2, ориентирай се към слабо осветление, криптокорини, мъхове и анубиаси.
То като го пуснеш, ще видиш как потръгват нещата. Долу-горе на края на първия месец ще ти стане ясно кое растение как ще ти върви.
Вземи си топчетата на JBL, глинените. До криптокорините и другите по-едри видове, буташ по половин топче в корените, на не по-мало от 3см дълбочина. Ще помогнат с микро елементите  *THUMBS UP*

Цитат на: Lightning_boy - Вчера в 15:12И последно питане (засега). Понеже адски ме дразни, като на повърхността се получи от онзи слой гняс, която изглежда като изстървано прозрачно масло :D, смятате ли, че е удачен вариант към външният филтър да добавя и един JBL Top Clean II, който да чисти и повърхността?

Това е бактериална ципа, която е типична за новостартиран аквариум. След около месец/месец и половина, трябва да си изчезне сама, без нищо да правиш. Аз не бих се тревожил за това въобще. За по-бързото и изчистване, като се събере отгоре, поставяш лист картия или салфетка на повърхността на водата, колкото да полепне ципата на нея, след което я вадиш и хвърляш. Така през няколко дни, докато я обереш и се разкара окончателно. Не че няма да се махне и сама, но така ще е по-бързо, ако те дразни толкова :)
6
Цитат на: _Kirilov - Вчера в 16:11Абонирам се и чакам развитие .
Интересно ми е тялото какво , как, защо и какви са тези диоди , но както сам каза - чакаме другата тема .
Успех

Тези дни като ми остане време ще нащракам и големия аквариум и ще пусна тема и за него. Че и там има трески за дялане, но пък на мен това ми харесва на хобито, все нещо има за доизкусуряване  *NO*  *DANCE*
7
Това със свагнума не съм го срещал до преди .
Явно с гниенето се очаква да дава хранителни вещества  -но какво се случва с нитрата?
8
Абонирам се и чакам развитие .
Интересно ми е тялото какво , как, защо и какви са тези диоди , но както сам каза - чакаме другата тема .
Успех
9
Хайде и аз да подхващам вече.
Така, сглобих си криво-ляво едно коритце 80/50/45см (Д/Ш/В). (DSC_1719.JPG)
Направих малко сметки за дебелините на стъклата от тази тема -> https://aquariumbg.com/forum/statii-knigi-i-dokumenti/izchislyavane-na-debelinata-na-staklata-za-akvarium/msg35252/#msg35252
При коефициент на сигурност 4, страниците си излязаха малко под 8мм. Дъното трябваше да е 10мм, но го направих и него от 8, като в средата съм го спънал с едно парче пак 8мм.
Аквариумът вече е напълнен догоре за тестване за течове. В най-горна точка, коритцето има издуване около 1мм, което смятам, че не е никакъв проблем (не че не съм предвидил спънка и за горе де, но не мисля да я слагам).
При лепенето има доста забележки, но няма да изпадам в подробности за тях. Тези дни се очаква да му лепя фон за да придобие финален вид.
За оборудването:
1. Поразчетох се тук-там и по съвет на колегата bunzip2 взех JBL Манадо, понеже за начинаещи като мен било чук. Цвета е черен, също какъвто ще е и фона. Мисля да го кисна директно в аквариума седмица-две, преди да започна да буча цветята. Тъкмо ще имам време да намеря и останалото от оборудването.
2. Филтрацията е JBL CristalProfi E702 ииии тук ще ми изядете главата сега :D. Знам, че не е достатъчен по "документи", но също така някъде се спореше, че в растителен аквариум няма нужда от силни течения. Имам и 2-ри аргумент :D. 180 литра е аквата по външни размери. Ще има и около 30-35 литра манадо + корени. На всичкото отгоре, няма как е да пълен до ръба, съответно едни може би 50-тина литра ще отпаднат от сметката. Ясно е, че колкото повече-толкова повече, но не искам и да става центрофуга вътре.
3. Два броя корени, които се киснат вече 2-ра седмица, за да съм сигурен, че всичко ще е наред. -> DSC_1724.JPG
4. Нагревател трябва да сложа със сигурност, понеже аквариума е в гаража.
Така, тук идват и няколко въпроса.
- Осветление? Разгледах няколко осветителни тела, но ми се сториха някак слабички.
Едното е ZetLight Lancia2 ZP4000-742PW Plant WiFi 70-85 см. 28W, но тук няма и 20lm на литър.
Другото, което ми хвана окото е ZetLight G200 70W, проблема тук е, че не знам дали може да се димира. Иначе има мощност и светлинен поток.
В момента в голямото корито светя с диоди, които са 6500К, 120 градуса ъгъл на разпространение, около 150лм на брой и (според мен с лошо) цветоподаване около CRI-75. От този тип са -> DSC_1723.JPG
А самото тяло изглежда така -> DSC_1726.JPG DSC_1727.JPG
Въпросното тяло е на 2 кръга, но това ще описвам в друга тема.
Имам 5 канален димер (контролер), който също мога да ползвам за да си сглобя нещо сам.
- Растения? Спрял съм се на тези:
* Schimatoglottis prietoi
* Anubias (почти всякакви)
* Aponogeton bullosus
* Crinum thaianum
* Cryptocoryne diderici
* Cryptocoryne nurii
* Cryptocoryne longicauda
* Echinodorus grandiflorus
* Eleocharis pussila
* Fissiens fontanus
* Limnophila Sessiliflora
* Taxiphyllum alternans
* Vesicularia reticulata
* Vesicularia montagnei
Ясно е, че няма как да набуча всички китка в аквариума, а и най-вероятно няма да успея да намеря някои, но... защо съм избрал точно тези? - Защото по описание тук в енциклопедията, държат на по-ниски температури и не искат или не е задължително да им се подава CO2.
Идеята ми е да започна с нещо по-просто и лека, полека да надграждам. Затова, моля за предложения какво бихте комбинирали вие. Може и по-цветно да е, няма лошо.
И последно питане (засега). Понеже адски ме дразни, като на повърхността се получи от онзи слой гняс, която изглежда като изстървано прозрачно масло :D, смятате ли, че е удачен вариант към външният филтър да добавя и един JBL Top Clean II, който да чисти и повърхността?
Питам, защото в големия съм с EHEIM micro surface 350, който сравнително често се запушва...
Предварително се извинявам за досадния дълъг пост, но ми се щеше да е възможно най-подробно.
Поздрави на всички и благодаря предварително! *bg*  *privet*  *thanks
10
Лафче / Re: Добро утро - 2024!
Last post by NO CARRIER - Вчера в 09:16
Добро утро!

https://i.imgur.com/ecy3tk1.jpg

https://i.imgur.com/EdPXRRu.jpg

https://i.imgur.com/LCuAqse.jpg

https://i.imgur.com/s2uWtnN.jpg

https://i.imgur.com/iU8CT4D.jpg

https://i.imgur.com/XmkprNG.jpg

https://i.imgur.com/NV0rpDI.jpg
Страници1 2 3 4 5 ... 10