• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

17.09.2024 18:30

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Последни публикации

Страници1 2 3 4 5 ... 10
1
Така направих, само дето не ги лепих по стъклото (това ми е убягнало) ами направо ги пуснах в една кутия за храна :) От 13 зрънца излязоха само 3 фъстъка и сега вече се подвизават в 5-6 литров аквариум.
2
Цитат на: bunzip2 - Вчера в 16:16За най-добри резултати - торене по EI daily метода, иначе си е филм.
Но трябва да не пренебрегваш смените на вода. СО2 подаваш нали?

Не подавам , на тези бавни китки няма смисъл . Има де , ще има и ефект , но още по-трудно ще се регулират нещата при бавен аквариум да добавя и Цо.

За момента просто рибите са прекалено малко на този обем , двата филтъра също дори и след тези 6 месца мисля ,че не са видели натоварване и 1/10 от това , на което са способни. От утре ще има 6 нови подрастващи обитатели  :-D
3
Да кажа и аз относно сифонирането.
Като сложиш повече грунд, гледай да го направиш под наклон. Отпред примерно 4-5см. и назад да става по-висок, да речем да завърши към 7-8см. След време както е казал bunzip2, като се натрупа много органичен отпадък сифонираш само пред предното стъкло, така няма да измукваш полезните бактерии от грунда, тоест ще измукваш, но само една малка част.
Аз понеже съм от тези дето все прехранват, сакън да не останат милите гладни и се натрупва повечко органика по дъното. ( - :
А за коридорасите, може да вадиш хайвера и да го оставяш в отделен аквариум. С пръстче леко, внимателно го взимаш от стъклото/растенията и се опитваш да го залепиш на другия аквариум пак на стъклото. Е някой ще паднат на дъното, но не е фатално. Капваш малко метиленово синьо, за да предодвратиш мухлясване и си готов.
4
 *privet*  Много благодаря!
5
Сифонирането е процес, който аз лично изобщо не уважавам. Нарушаваш и азотния цикъл. Много голяма част от нитрифициращите бактерии се намират именно в грунда, а да не говорим, че по принцип на различни пластове в същия, живеят различни видове бактерии. При сифонирането разбъркваш цялата еко система с гз нагоре. Не го прави, освен ако не е мноого забатачен грунда. Веднъж на 5-6-7 месеца да речем, лек сифон, за естетика само, през другото време си сменяй само вода.
6
 *thanks  Благодаря за изчерпателният отговор. Мисля да взема още една пура от същият вид и още няколко растения от споменатите. В последствие може и още някоя рибка. Те се опитват да се размножат, но съм ги оставил на естествен подбор и с толкова малко укрития до сега са се спасили 3 дребни плати и 3 коридораса, които съм извадил в отделен малък аквариум да качат малко тегло и размери преди да ги върна :)

А като казвате, че грунта е прекалено слаб дали може би и аз съботирам нещата като го сифонирам до дъно и яко разбъквам цялата подложка при всяко седмично чистене?
7
С малката бутилка слагаш само микро елементи, с голямата слагаш само калий.
С този инертен грунд трябва да добавяш и SeaChem Flourish Nitrogen и SeaChem Flourish Phosphorus. Нарочно споменавам точно тези, тъй като си се сдобил вече с техни торове. Може да смениш и с друга марка, или да вземеш някакъв комплексен NPK тор.
Течния СО2, който са ти казали да слагаш няма да ти свърши абсолютно никаква работа. Нарича се глутаралдехид и в търговската мрежа е познат под различни имена, спрямо марката, която го предлага. Няма смисъл да го слагаш, ефективен е най-вече за борба с черна брада, а ползите му като добавка за течен со2 са по-скоро супер-дупер минимални, клонящи към 0 :)

Обаче това с торовете е нож с 2 остриета, на точно този аквариум по-скоро ще си докараш водорасли. За да имаш положителен ефект, сложи още растения. На този етап прекалено малко са растенията и в комбинацията от инертен грунд, всякакво торене във водния стълб, по-скоро ще ти предизвика водорасли. Грундовете с висок катйонен обмен (СЕС) , имат способност да съхраняват хранителни вещества в себе си и при нужда да ги отдават на растенията. АКо беше ползвал такъв грунд, можеше да започнеш някакво торене във водния стълб, но при кварцов пясък, трябва да имаш доста повече консуматори, които да бързо да употребяват торовете от водата. Съвета ми е, ако ще ползваш течни торове, да залесиш по-стабилно аквариума и естествено да вдигнеш осветлението с още една такава лампа, и да намалиш светодена от 12 на 8 часа.

Ако ще оставаш само с тези растения, намери си някакви руут таблетки и спри течните торове.
Препоръчвам ти точно на SeaChem - Flourish Tabs. Според мен едни от най-добрите таблетки на пазара.
Заравяш ги до корените на растенията, на дълбочина поне 3-4см. Слагаш по 1 таблетка до растения, НО само до растенията, кото правят коренова система в грунда. Микрозорума, който имаш не е от тях, така че там пропускаш.

Та така, моя съвет е за сега да пропуснеш течните торове и да се насочиш към таблетките. С времето ще се натрупа и органика в грунда, която също ще служи за храна на растенията, но на този етап, аквариума още е млад и няма как да осигури достатъчно храна на растенията.

Ако в началото (първите 2-3 седмици) растенията са растяли добре и после са спрели и са се появили проблемите - не се чуди. Това е така, защото висшите растения имат способност да складират хранителни вещества, който да използват за спешни случаи. След изчерпването им, обикновено след около 2 седмици, започват проблемите :)

П.С: Моя грешка, сега видях, че си писал, че аквариума е  на година и половина. Изглежда рибите са прекалено малко и не произвеждат достатъчно отпадък, който да храни адекватно растенията. Пробвай таблетките и ще споделиш резултати...
8
ЦитатМоже би е добре още малко да добавиш, да стане към 5-6 см дебелина за да има място да се развиват корените на растенията.
Бих добавил, че и по-голямото количество грунд след време ще стане един голям биофилтър.
ЦитатАко все пак искаш да имаш растения в аквариума без особени грижи, вземи някакви анубиаси.
Може и криптокорини да си вземеш от по-големите да ги набучиш отдзад за фон. И те не са капризни растения.
9
Лафче / Re: Добро утро - 2024!
Last post by NO CARRIER - Днес в 11:20
Добро утро!

https://i.imgur.com/39h5Enf.jpeg

https://i.imgur.com/igzB57U.jpeg

https://i.imgur.com/Oy0L8fU.jpeg

https://i.imgur.com/ZYoSho4.jpeg

https://i.imgur.com/9pDdyvC.jpeg

https://i.imgur.com/xkUOaAC.jpeg

https://i.imgur.com/D7cs5jJ.jpeg
10
Здравей отновно!
Грунда ми се вижда добре като размер на фракцията. Може би е добре още малко да добавиш, да стане към 5-6 см дебелина за да има място да се развиват корените на растенията.
Хубаво е да подхранваш растенията в корените. Някакви глинени топчета на JBL или Dennerle.
Взел си средно/бързо растящи растения. Отделно, този течен CO2, трябва да го добавяш всеки ден. Това 1-во е доста обременяващо и 2-ро ... течен CO2 не съм убеден колко работа ще свърши.
Но... като цяло аквариума е доста постен за торене. Имаш малко растения и като започнеш да бухаш торовете ще завъдиш доста водорасли.
Ако все пак искаш да имаш растения в аквариума без особени грижи, вземи някакви анубиаси. Лесно се гледат, не са претенциозни, само трябва да намалиш светлоденя, че са сенколюбиви.
Ако искаш да гледаш повечко растения, както каза колегата нещата са комплексни. Осветление, хранителен грунд, торене, CO2, риби, филтрация и т.н.
Страници1 2 3 4 5 ... 10