• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 02:51

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Кръстоска между различни меланотении

Започната от Ilianidis, 02.10.2006 13:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ilianidis

Възможно ли е да излезе нещо.Те са много близки по вътревидови белези,но нищо не съм чувал или чел за подобни истории.Мъжката трифасциата като по-едра измести мъжкия от вида босмани и се чифтоса с жена му.За неволя успешно се изхвърля едър хайвер,но в общия аквариум и резултат няма как да разбера дали ще има.Но ми стана любопитно и възнамерявам да проверя развоя на интригата.После като втора цигулка ще ги събера наново с пре**ания и рогоносец.

malomir

Няма да имаш проблем да кръстосаш различни видове.Но това ще бъдат хибриди които има повече от достатъчно за това не го прави!Пазара в момента е доста рехав за тези риби и става все по-трудно да си намериш нещо качествено.По света хората гледат да запазят вида чист до колкото може и на кръстоските не се гледа с добро око.

Ilianidis

Имайки предвид,че босманито е доста красива и има много изваяни черти,ще направя един опит,който ще гледам после да не смеся с чистата линия,две люпила гледани отделно за да проследя крайния резултат.Трифасциатата не е кой знае колко заинтригуваща,но ако се кръстосат белезите,а не само да има екземпляри от единия и другия вид може да се получи и интересна комбинация.Защо не.Как са получени толкова видове дискуси,златни....Като се замисля май тоя вид е един сред малкото с изключително много вариации,които не са за подценяване,все красиви.Може да са получени точно по тоя начин.Жалко само,че при повечето подвидове окраската им се проявява едва когато израстнат достатъчно.Видях късно,че има отреден раздел за тези риби-Rainbow FishМодератора,ако няма против да я премести там.

fridolina

Както Boby е ревностен пазител на чистотата на видовете при цихлидите, така и тези които са запалени по красотата на меланотениите, би трябвало да внимават при развъждането. Ilianidis представи си, че се получи интересен екземпляр от кръстоската и решиш да го подариш/продадеш, как ли ще изглеждат неговите внуци? А ако не е интересен, ще ти даде ли сърце да го убиеш? А ще могат ли моите внуци, да се радват на красотата на изходните видове. Ако всеки отглеждащ меланотении си позволява експерименти, каква ли генетична боза ще се получи след години.
Когато си купувам меланотении, искрено се надявам да са чист вид, както предполагам и ти Ilianidis. При ограниченото предлагане на тези видове у нас, да не усетиш ефекта на бумеранга.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.picvalley.net%2Fu%2F971%2F1510625584.JPG&hash=d84013d1ce84d178c0c16b350eee23a1aa25691a

Boby_

Цитат на: "fridolina"Както Boby е ревностен пазител на чистотата на видовете при цихлидите, така и тези които са запалени по красотата на меланотениите, би трябвало да внимават при развъждането. Ilianidis представи си, че се получи интересен екземпляр от кръстоската и решиш да го подариш/продадеш, как ли ще изглеждат неговите внуци? А ако не е интересен, ще ти даде ли сърце да го убиеш? А ще могат ли моите внуци, да се радват на красотата на изходните видове. Ако всеки отглеждащ меланотении си позволява експерименти, каква ли генетична боза ще се получи след години.

Абослютно съм съгласен с казаното! И това важи не само за цихлиди и меланотении.

П. П. Местя темата в "Rainbow fish" - мисля, че мястото и е там.  :wink:

Ilianidis

Не съм много запознат с генетиката,но освен хибридна форма,която в последствие е само уникална и не предаваща белезите си се получават и    много често наследствени такива.Има една книга-каталог за дискуси,в която са указани точните комбинации на получените нови видове индивиди.Ако не бяха резултат на азиатските експерименти,хората по света щяха да гледат 4-те вида скучни дискуси.Благодарение на селекциите се появиха нечувани форми с изключително засилени цветове и шарки.Е има опасност да се изгуби и заличи изходната форма,но затова понякога се грижи естествения хабитат.Не очаквам да имам кой знае какъв успех,но уникалните неща се случват рядко и случайно.След време ако се получи нещо ,ще тествам за продължение на белега,ако не....едва ли ще попаднат в развъдно стопанство за допълване на мазалото. По-скоро в стопанствата не се спазват някои основни правила на възпроизводство.

Boby_

Аз и до ден днешен мисля, че цялото това създаване на цветни форми на дискуси, самото съществуване на златни рибки, създаването на генно модифицирани светещи в тъмното харацини и др. такива са гавра с акваристиката.

rookie_gyn

Възможно е да излезе нещо страшно грозно.Кръстосвал съм Глосолепис /М/ с Боесмани /ж/ и излезе нещо като ръждава белица, което не придоби за две години никакъв цвят.Стана доста едра, около 17-18 см.

fridolina

Имате ли достоверна информация кои видове се кръстосват и кои не?
По-скоро ме интересува кои видове със сигурност не могат, да се кръстосват.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.picvalley.net%2Fu%2F971%2F1510625584.JPG&hash=d84013d1ce84d178c0c16b350eee23a1aa25691a

Ilianidis

Със сигурност вече установих,че трифасциата и боесмани се кръстосват,в общия се появиха тяхно потомство,което няма шанс,щото бива изядено.Интересува ме обаче и мене,става ли номера и с лакустриса,щото ако не си намеря мъжкар за моите две женски,ще съм принуден да ги сватосам по неволя.

malomir

Лакустриса също може да се кръстоса с гореспоменатите.Но пак казвам че идеята е лоша.Мъжки лакустриси има във Варна а и Фридолина има потомство което продава.Разберете се нещо да ти изпрати.

Ilianidis

Е,че ги има добре,ама как ще се снабдя това е друг проблем,явно няма да е скоро:(Пък и трябва да е поотраснала.

Живко

Има два сексуални маниака Glossolepis Multisquamatus.
Като са подгонили една колиза... направо чудо.
Може би защото мъжките колизи са в друг аквариум, фустата изобщо няма нищо против.
Жалко, че хвърлят хайвер по съвсем различен начин. Щеше да е глолямо шоу.
Иначе съм убеден, че мъжките оплождат въображаем хайвер. Толкова е хрисима колизата и се натиска по храсталаците без почивка.
Даже почвам малко да се притеснявам за юнаците. Вече 5-ти ден без почивка :roll:


П.П. Много бедно в нета. Почти не е чувал за тази риба.
Никой не се е родил научен.

malomir

Я им направи една снимка на тия юнаци да ги видя.По принцип са си големи свалячи,неспасяеми са.А за нета има доста инфо.Аз съм намерил доста неща за тях.Ще пусна отделна тема с линкове за Rainbow Fish.

Живко

http://i81.photobucket.com/albums/j226/angelarii/rej/IMG_0044.jpg?t=1168428[url]093[/url]

Тук имам една на доминиращият.
Винаги е в оранжево.
Другият винаги е в зелено.
В зависимост ли е цвета на рибите от йерархията.
Ще се опитам да шракна как се слепват с колизата.
Никой не се е родил научен.

Similar topics (3)

2888

Започната от drin4o


Публикации: 13
Прегледи: 5345

9778

Публикации: 21
Прегледи: 17426