Българска Аквариумна Енциклопедия

РИБИ, РАСТЕНИЯ И БЕЗГРЪБНАЧНИ => Аквариумни рибки => Rainbow Fish => Темата е започната от: aquafenomen - 26.12.2019 18:48

Заглавие: Chilatherina spec. "Kali Web" (Чилатерина "Кали Уеб") Graf, Lange 2015
Публикувано от: aquafenomen - 26.12.2019 18:48
Независимо дали става на въпрос за нов вид на Chilatherina fasciata или за нов открит вид Chilatherina, тази атерина е чудесен обитател в аквариума, защото е мирна, цветна и лесна за отглеждане. Какво повече би желал любител на тези красиви риби? Мъжките се оцветяват на сравнително малък размер от развитието им в тъмночервена окраска по опашката и гръдните перки, тялото синее в горната част с преливащи цветове според настроението им, долната част става на тъмно сини до черни вертикални ленти при ухажване. С напредване на възрастта горната част на тялото е с тъмен вишнен цвят. Женските показват светло чело при размножителния период, все едно подават сигнал на мъжкия че са готови. Мястото където този вид е открит се намира в района Keerom на Западна Папуа, точно на границата между Западна Папуа и Папуа Нова Гвинея през 2015 г. август месец от Йоханес Граф.
Сравнително нов, непознат и неописан вид на 4 години от неговото откриване.


За момента това е описанието на този нов вид. Следя неговото поведение и с времето ще допълвам по мой наблюдения описанието му. Забелязвам, че осветлението му влияе на цветовата окраска, както цвета на грунда и настроението му е според обстановката в аквариума.


(https://i.postimg.cc/B8fN1J3b/Chilatherina-spec-Kali-Web.jpg) (https://postimg.cc/B8fN1J3b)


(https://i.postimg.cc/4mt9HVxv/DSC-0452-1.png) (https://postimg.cc/4mt9HVxv)


(https://i.postimg.cc/ftpVJR4g/DSC-0714.jpg) (https://postimg.cc/ftpVJR4g)


(https://i.postimg.cc/GH0BRtx4/rsz-dsc-1289.png) (https://postimg.cc/GH0BRtx4)