• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:16

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Chilatherina bleheri

Започната от Rainbow sid, 25.11.2011 19:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Rainbow sid

Отдавна не е писано тук, та реших малко да пораздвижа този раздел.
Започвам да се чудя, само аз ли гледам атерини!




Chilatherina bleheri




Тази атерина има сребрист или зеленикав цвят на горната част на гърба, плавно избледняващи назад,с пастелни нюанси на жълто и на червено. При женските липсват н ярки червени нюанси и са главно сребристи или синьо-синкави . Мъжките са по-големи, от женските, и имат силно изразен,висок гръб. Мъжките могат да достигнат максимален размер от 12 см, но женските обикновено са по-малко от 10 cm. Chilatherina bleheri по същество са всеядни риби, като биха могли да се хранят и с храна с високо съдържание на протеини.Също така може да се дава и жива и замразена храна, като е хубаво поне един ден в седмицата да се хранят със спирулина, без значение дали е на люспа или гранула.
Chilatherina bleheri са били събирани за първи път от притоци на езерото Холмс, разположени в региона Mamberamo на Западна Папуа. Езерото Холмс е комплекс от три взаимосвързани езера, разположена на надморска височина от около 430 метра над морското равнище , на около 290 км западно от Джаяпура, столицата на Западна Папуа.
Живи екземпляри от този вид са били първоначално събрани от Джералд Алън и Хайко Bleher през 1982 година.Вначалото се е смятало, че това е просто разновидност на Chilatherina fasciata. Двата вида се различават основно по отношение на размера на перките и по оцветяване. Chilatherina bleheri имат по-малки перки. Въпреки това, през 1985 г. те са били описани от Джералд Р. Алън като нов вид и е наречен в чест на Хайко Bleher, добре известен колекционер и развъдчик.
Моят опит с тези риби показва, че са агресивни когато в аквариумът в който ги отглеждате няма женски риби, или техният брой е малък.
Развъждат се както всички останали атерини, в група или чифтове.Подготвя се развъден аквариум, с подходящ размер(За десет сантиметров чифт използвам 50 лт.аквариум)като се аерира само с камъче за въздух.На дъното се пуска стирка от прежда или някакъв мъх.Противно на някои описания за процеса преди отделянето на чифта, аз не захранвам и не отделям мъжката от женската, тоест пускам ги заедно, едновременно.Температурата се повишава на 27-28 градуса.Обикновено самото хвърляне на хайвер и оплождането му става рано сутрин с пускането на осветлението, или с първите слънчеви лъчи, макар че се случва да хвърлят и около обяд.Тези риби, както и останалите атерини изяждат хайвера си, така че стирката или мъха трябва да се оглеждат редовно за хайвер и да се изваждат.
Стирката или мъха с хайвер се отделя в отделна ваничка, на която водният стълб не трябва да надвишава 10см.При отделянето на хайвера слагам и ФМЦ, според упътването на производителя.Според температурата е и срокът за излюпването на малките.При мен е на 26градуса, и хайвера се люпи за около 6 дни.Малките са готови за захранване, като най-добре е те да бъдат захранени с инфузории, но успешен заместител на живата храна е и SERA micon и TROPIKAL mikrovit.След около седмица могат вече да се хранят и с новоизлюпена артемия.

Дано съм бил полезен!


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi41.tinypic.com%2F5ewx1k.jpg&hash=6acdec6158ac975ad024ec8433391b0cceea39b2
http://rainbowzoo.alle.bg/            Зоомагазин "Рейнбоу"

NO CARRIER

Благодаря! Ще се постарая тия дни да я кача в сайта, стига да нямаш нищо против. :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Rainbow sid

Коко,разбира се, че нямам нищо против.Тези дни ще опиша и някои други видове. :-)
http://rainbowzoo.alle.bg/            Зоомагазин "Рейнбоу"

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Георги


Similar topics (1)

59601

Публикации: 0
Прегледи: 1907