• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
04.08.2021 00:12

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Alternanthera aquatica

Започната от anasarka, 21.06.2012 13:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

anasarka

21.06.2012 13:01 Last Edit: 29.07.2012 13:01 by Георги
Име: Alternanthera aquatica

Етимология: Alternus редуващ се, Anthera  прашникова торбичка, в общият смисъл на редуващи се плодни и безплодни тичинки, aquatica воден

Синоним:  Няма

Семейство: Amaranthaceae

Континент: Централна и Южна Америка

Разпространение:  Бразилия, Парагвай, Боливия

Изисквания за CO2: не е задължително

Светлина: средна до силна

Температура: 15-28°С

Твърдост на водата: мека до средно твърда

pH: 6,0-7,5

Височина: 12-14 см.

Разположение в аквариума: плаващо

Скорост на растеж:  бърз

Изисквания: средни

Трудност: лесно

Описание: Alternanthera aquatica е интересен и необичаен представител на алтернантерите. Тя расте покрай бреговете на реките и езерата, както и в блатисти местности. Може да расте и надводно. Това голямо плаващо растение понякога се вкоренява в богатата на хранителни вещества кална почва. Може да израсте до няколко метра на повърхността на водата, като така покрива немалки участъци от местообитанията си. Междувъзлията на растението са кухи изпълнени с въздух за да могат да плуват на повърхността на водата.


Предпочита големи количества на нитрати, фосфати, калий и микроелементи. Много важно е при отглеждане в аквариум да се подрязват новите разклонения, поради бързото му нарастване. Отрязаните части могат да се засеят или оставят да плуват на повърхността, като след време пускат коренчета и образуват нови растения. Съществува и вариант Alternanthera aquatica "mini".

Приложение в Акваскейпa: За съжаление това красиво растение не се използва за създаването на акваскейп. В аквариум се гледа рядко поради големината си. Най-често се използва в огромни аквариуми, най-вече биотопни пресъздаващи Pantenal регион в Южна Америка, или като цяло Южно Американски биотоп. Тя покрива повърхността и пресъздава автентично скривалище за дребните тетри и цихлиди от региона. Често се използва и в езера и ботанически градини. В езера за да се развие добре поради по-високите си изисквания от хранителни вещества е добре да се засее в саксии с глинена почва.
Pantenal region


Споделен опит в отглеждането:
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

SMF spam blocked by CleanTalk