• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:01

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Странни неканени гости щъкат из аквариума

Започната от бай Онзи, 12.09.2018 11:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

бай Онзи

Здравейте,
на няколко пъти купувам жива дафния и чрез нея се самопоканват в аквариума различни странни гадинки: 2 - 3 вида необичайни и непознати за мен дребни червейчета, стъклени ларви, миниатюрни бръмбърчета - 2 породи, ларви на черни комари, артемия зрели индивиди, накрая и една скаридка. Повечето от тези интересни добичета ги снимах на кратки видеоклипчета и ги качих в YouTube в един общ плейлист (Странни обитатели в аквариума): https://www.youtube.com/playlist?list=PLlncYqO9lL2c4KjMPwjGucuneJYTLHqfo.

Притеснението ми е дали част от тези водни купонджии да не са паразити и може ли някой по-вещ човек да ги разпознае? Ако имахме рибки в акватерариума до сега да са ги изкусали всичките, но гледаме само тритони. Ларвите (новоизлюпените тритончета) похапват от по-дребните бръмбърчета с охота, а възрастните тритони са доста едри, за да им обърнат внимание. По правило при смяна на водата винаги преглеждам какво е засмукано от дъното, преди да го изсипя в канала. И ако има нещо мърдащо - веднага си проличава.

По мое мнение по-дребната порода бръмбърчета които са с размера на циклопс, по някакъв начин влияят на водата и хайвера. През последната година 99% от яйцата не се излюпиха и изобщо не се развиха в ембриони. Това се отнася и за двете породи тритони (Cynops Orientalis и Lissotriton Boscai), които снасят по различен начин и на различни места. Колкото и да не ми се искаше, направих "Рестарт" на аквариума, като се опитвам да съхраня единствено циклопса, защото ми е жизнено важен за ларвите. След рестарта 7 - 8 ларви се излюпиха. 

Моля за помощ и съвет - опасни ли са тези животинки, дали паразитират по аквариумни любимци и пр?.. Последния път не пуснах дафнията със собствената си вода, но най-вероятно ще трябва да спра да  купувам от нея за в бъдеще? Прилагам линкове към клипчетата:

1. енергични червейчета:
2. лениви червейчета:
3. миниатюрни бръмбърчета:
4. дребни бързи бръмбърчета:
5. стъклена ларва (за нея е ясно, че е хищник):

Благодаря предварително!

tetra

 1. Енергичните червейчета са пиявици.
2. това са ларви на хирономуса, комар който е безобиден.
3.Някаквъв вид ракообразни не мога да определя вида им.
4. От показаните, най опасни са големите ларви, който скоро ще се излюпят и ще започнат да хапят защото са комари.
Като обобщения всички водни буболечки се разделят в два вида тревопасни, срещащи се рано на пролет и в късна есен. И хищни които можем да ловим целогодишно във всички язовири и гьолове, включително и когато водоемите са замръзнали. Хищните ракообразни трябва да се дават в порции който могат да бъдат изядени веднага. Защото в благоприятната среда в аквариума растат много бързо и нападат екземпляри много по големи от самите тях.

бай Онзи

Благодаря за отговора!
   Аз така или иначе за сега в аквариума пускам само жива дафния, като губя много време да я отсея от останалите гадинки и мъртви дафнии. В редки случаи давам и по някоя ларва от черните комари, но само на животни излезли на сушата. Знам че тези ларви са хищници в последен стадий преди да излетят и се движат по различен начин от ларвите на обикновения комар.
    Не знаех, че съществуват такива миниатюрни пиявици (клип 1 - наречени условно "енергийни червейчета"). Явно ще трябва много да внимавам за в бъдеще, да не се появят отново. Ларвите на тритоните биха ги изяли, но са отделени от възрастните и обитават само малка защитена част на аквариума.
    За клип2 - на мен също ми приличат на ларви хирономус, но са 4 пъти по-малки. Няма нито 1 екземпляр с дължина над 5-6 мм и помислих че това е максималния размер, който могат да достигнат. Имат плътен черен цвят на главите и опашката им звършва със заоблен край, а не като хирономуса с мустачки. Освен това и се движат много по-различно, бавно с еднотипни движения свивайки глава към опашката. Докато ларвите на хирономуса се извиват на осморка бързо и енергично.
    Движения на хирономусни ларви:


    От миниатюрните бръмбърчета, които се движат с постоянна скорост съм отделил в едно 3 литрово шише, интересно ми е да проследя какво ще стане през зимата с тях. Вероятно са добра храна със съдържание на калций, но за дребни породи аквариумни рибки и новоизлюпени. От тритоните само  ларвите ги ядат.
    Благодаря още веднъж за отговора! Поздрави.

Similar topics (5)

52527

Публикации: 22
Прегледи: 11187

45353

Публикации: 2
Прегледи: 3503

57316

Публикации: 3
Прегледи: 3499

49937

Публикации: 0
Прегледи: 2222

58824

Публикации: 0
Прегледи: 3207