• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.05.2021 22:10

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с бял прах/слуз

Започната от darkviko, 30.11.2015 12:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

darkviko

Привет скъпи съфорумници! :) Имам аквариум 70л. от 5 години но преди 3 седмици претърпя т.нар. "рестарт". В последствие се появи нещо като прах/слуз по всичко - по листата на растенията, по камъните, по стъклата, по нагревател, термометър....Обитателите на аквата са 3 скаларии, 1 трихогастер, 1 сом, всичките на над 4 години :) Растенията са валиснерия, валиснерия къдрава и дъбче. Дъбчето е от няма и седмица, валиснерията на 2 седмици. Филтрацията се осъществява от вътрешен филтър Hailea bt 200 с дебит 200 литра, светя със пура 18w и още една 10w по 11 часа на ден. Не торя и не подавам СО2. Поведението на рибите не се е променило. Поразрових се във форума и повечето колеги казват, че не е нищо сериозно. В същото време валиснерията ми се струва, че не се развива добре, въпреки, че избуяват нови израстъци, са бледи и леко кафеви. Прилагам снимки
Снимките са с телефон :( и малко жълтеят

Amev

Първото което ми идва на акъла на мен е Филтъра , доста е слаб този филтър , казвам го от личен опит , бях с такъв в 30 л ( реално 20) и си е слабичък , доста малък филтриращ материал събира и като се позадръсти все едно го няма.
Другото е че може да не си измил грунда както трябва и оттам да е прахоляка.

darkviko

Филтърът наистина и на мен ми се струва слаб, утре взимам бт 400, който е 380 л/ч. Грундът съм го мил продължително време в банята, след което е варен към 40 мин. на котлона. Нов съм във форума, но по това, което успях да прочета от повечето колеги, които имат такъв проблем, е че имат корен и от него тръгва проблема, а аз нямам. Също да допълня, че правя веднъж седмично смяна на около 30% вода + сифониране на дъното, като добавям нова, която я оставям да престои едно 3, 4 дена. Да зачестя ли със смяната на водата? Пс: сега се загледах във процепите на филтъра, задръстени са със слуз :(

sVGNsali

Може да е от самата вода.
Пробвай в стъклена чаша, прясно напълнена срещу слънчева светлина. Ако има плуващи гадории, ще ги видиш.
След като няма корени и т.н., за друго не се сещам.
Действията по поддръжка са ОК, но да престоява 3-4 дена защо? 24 ч. си е нормалното. Освен ако не ти е  МНОГО хлорирана. Тогава, освен 3-4 дена, е добре и да аерираш.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

darkviko

Проверих водата, както ми казахте, няма плуващи гадости, бистра софийска вода. Възможно ли е да е колония от бактерии? А по въпроса с престояването на чешмяната вода, държа я по 3, 4 дни в 10л бутилки от минерална вода един вид да се презастраховам   :-[

sVGNsali

Цитат...държа я по 3, 4 дни в 10л бутилки от минерална вода един вид да се презастраховам
Недей, пре_застояването на водата, също не е на добре, поне според мен.
А за другото..  *dontknow*
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

VDO

Нищо ненормално няма,нормално е след рестарт да има "прахоляк" и слуз,ше се утаи и изчисти след дни,валиснерията е нормално да жълтее отначало,докато "свикне" с промяната,първо-грунда е малко едър,но по важното е ,че няма още органика в него,ще се адаптира и ще тръгне.Може да сложиш и филтър с малко по голям дебит.Успех!

Caxapa

Цитат на: sevginsali в 30.11.2015 15:03
Недей, пре_застояването на водата, също не е на добре, поне според мен.
А за другото..  *dontknow*
Скаридарите които познавам си държат водата по повече време в туби и нищо й няма. По същият почин осмозирам вода и добавям солите и стои повече от седмица дори и си е в ред водата. При рестарт се случва да ми полепнат с "прах" листата на растенията. При това положение ги "изтупвам" и всичко се оправя. Ако водата е като с прах то филтрирането не е на ниво. Липсва финото обиране.

geshi

Аз с такъв филтър съм в 40л с бебета и е слаб, незнам как си преценил, че ще ти стигне. Колегата е прав сложи му вата да видиш как ще е.

darkviko

30.11.2015 19:07 #9 Last Edit: 02.12.2015 09:09 by darkviko
Аквата + филтъра ги взех от един приятел (той ме зариби всъщност) като ми сподели, че филтъра е достатъчен за този обем, та от 5 години съм с него  :duvar: Скоро научих за форума и като започнах да чета ми стана лошо направо  :-D, но както споменах няколко поста по-горе, утре взимам по-мощният филтър. :)

Публикациите са слети: 02.12.2015 09:09

Привет, вече съм с новия филтър BT-400 и филтрира като прахосмукачка :-D единствено ме притеснява това, че и дори с флейта пак прави силно течение, мисля да завъртя флейтата да сочи право нагоре. А до белите гадости, мисля, че вече са в процес на замиране, пожълтяват :)

MarioChalukov

Права нагоре май не е кой знае колко ефективно и  ако е не достатъчно потопен ще ти шуми :)
Прилагам вариант с леко вдигнати нагоре отвори на флейтата .  *DRINK*