• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 09:00

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Планария - тема за взаимопомощ

Започната от pasoman, 10.10.2004 15:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Rainbow sid

Цитат на: ico - 27.09.2011 22:14
В аквариумчето има малки анциструси, охлюви и много скариди, дали няма да пострадат от Levamisole Hydrochloride? Ако е безопасно, то какво е дозирането?



Ползвал съм го, та за това бих могъл да дам малко акъл.
Активният въглен,Co2,Uv лампа се спират,не се слагат,изключват и т.н.
Осветлението ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се гаси и не се пуска по време на лечението.
PH трябва да е по-ниско от 7 ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
1,5мл.от препарата за третиране на 7,5лт.вода.Тоест за 150лт.-30мл.
Аерирате силно.Курса на лечение продължава 24ч.След това пускате осветлението и сменяте веднага 30%вода,не повече тъй като рибите са много стресирани.На другият ден си правите още една смяна на вода.Може да пуснете В едно вътрешно филтърче активен въглен.Препаратът да не се подлага на светлина и да се държи на хладно.В разни чужди форуми четох, че бил опасен за охлювите, но при мен загуби нямаше.По принцип този препарат е ветеринарен продукт за борба с тении, и е най-ефикасното средство за лекуване на Камаланус и чревни паразити,въобще за всякакви нематоди.
Забравих да спомена, че активната съставка трябва да бъде 7,5%,тоест търсите Levamisole Hydrochloride 7,5%Инжекционен разтвор и действате, разбира се всеки на своя отговорност.Не предозирайте.Рибите го понасят добре.Адриан Тапин препоръчва бани в 25мл.на 7,5лт. вода, но не посмях.
Може би съм пропуснал нещо,ако се сетя ще пиша. *DRINK*

: 27.09.2011г 22:10ч
А,понеже споменах бани с повече разтвор,да кажа, че го използвах за Камаланус с успех,и също така сипах в скаридарника и трета седмица вече всичко е ок,та даже и поколение имам,докато при планарии за поколение забравете.
http://rainbowzoo.alle.bg/            Зоомагазин "Рейнбоу"

ico

Блягодаря, явно няма да "лекувам" планариите и те ще продължат да си живеят с другите животинки както до сега.  *mda*
Забелязвам, че планариите не налитат на растителна храна и ще огранича другите им хранителни източници.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

belqta

За съжаление не успях да отида да купя лекарството което Татарчев спомена и беше приложил схема на "лечение". Но си взех Калиев Перманганат.
Сутринтта (към 2-3) видях че няколко гадинки плуват по повърхността на аквариума и ги извадих и ги сложих в едно малко аквариумче около 1 литър. Предварително напълнено с вода и разтворен Калиев перманганат.
Гадовете след няма и 30 мин се свиха и измряха всичките. Бяха около 5-6 броя с големина около 0,5-1 см. Даже някои още си седят залепнали на стъклото (свити почти на кълбо)
Наистина разтвора не беше леко розав както се препоръчва, но следобяд ще пробвам да видя как ще се отрази леко розавия разтвор на гадинките и за колко време ще ги  *dead
Ако отново е за около 30 мин ще пробвам растенията с по едно листче как ще им се отрази разтвора и после с цяло растение.

Довечера ще пиша за резултата, независимо дали има такъв или не.

А защо не купих лекарството на татарчев, защото нямах време да отида до там :(

Татарчев

Ако калевия перманганат ги убива, неудобството е че трябва да се направи рестарт на аквариума, но убива ли и яйцата? Бях пробвал да уморя 2-3 броя с "тъмно" розов разтвор... след 10 мин нищо им нямаше. Явно им  е трябвало повече време.
Да уточня нещо за Panacur suspension 10%(суспензията, не прахчета,хапчета и т.н). Трудно се намира, не във всяка ветеринарна аптека го има , но и цената във различните аптеки много варира. Нормалната му цена е около 0,50лв за милилитър, не се лъжете да плащате повече.

ico

При мен вече си правят сбирки по избрани камъчета, не знам само на какъв принцип се избират местата...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi54.tinypic.com%2F2i9idfl.jpg&hash=0491d088c9c52ad62ef8aa6d186492b529452f49
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

subsa

Пробвам биологичния вариант.
Усетих се чак като безпричинно ми умря риба и чак сега се загледак около гъбата колко празни планорбисуви черупки има. Там ще да е леговището.
Шишенце от минерална вода с малък срез в единия ъгъл на дъното. Примамката е замразена цаца, разкъсана на 4 парчета.
Час по късно се оказва, че имам и от 3те вида. В момента са около 50 бройки, има няколко по 15 милиметра, чак са красиви :)
Скупчили са се в очите на рибата, има много и в главата.
Процепа е 2х10мм приблизително, успели са да влезнат и няколко физи и други ненужни ми охлюви.
Утре очаквам истинския резултат, дано не напуснат шишето поради липса на кислород вътре.
Ще го мисля дали да не сипя панакур. Спира ме това, че не знам откъде да го купя. Живея в Дървеница, но обитавам и младост 1 и 2, моля ако знаете място в района, помогнете. *HELP*
 *THUMBS UP*
: 29.10.2011г 01:01ч
Намерих само Мебендазол, за глисти, трихенелоза и други паразити.
В момента се провежда опит с хванатите планарии на стръв цаца, и ако до довечера има ефект го слагам в аквариума. Ще проверя все пак темата дали някой не е писал в темата за противопоказания. Имам ампуларии 4бр, гупи основно, 2 бети, 2 анцитруса, много други охлюви, които не ме интересуват особенно.
Дозировката която пробвам за момента е 1/4 от хапчето (което е 100мг) или 25мг само мебендазол в 500мл вода с планарии и охлюви.
http://forum.zahranvane.com/ - електроника

ico

17.11.2011 18:11 #156 Last Edit: 12.12.2013 17:01 by Desmoria
И с глад не намаля популацията. Ще пробвам вече с примамки и чистене.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

VDO

Подобни гадове/ако не и същите/ съм виждал да остават в много финна марля след прецеждане на чешмяна вода/не във Видин,откъдето съм-може и тук да ги има/. Такова чудо,слава богу не съм завъждал,въпреки ,че доста съм прехранвал.Мисля,че дори и да се отървеш по някакъв начин от тях,ще е временно,ако ги има във водата.Досадно е,а може би и невъзможно/при големи обеми аквариуми/,но ако се "филтрира"водата преди наливане,може би е някакво решение на проблема.Успех!!!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

bustama

Моите планарии, Прекоксите им разказаха играта, или поне спрях да ги виждам. Следствие от планариите се появиха и Хидри и тях не видях, та съм почти сигорен, че изчезнаха. Даже се бяха навъдили във филтъра, излизаха със струята на водата и рибите само това чакаха, след като спре осветлението наблюдавах как Прекоксите буквално кълваха по-дъното :-D.

ico

Какво стана с опитите с Мебендазол, някакви вреди по охлювите? Някой друг колега който е приложил успешно и безопасно някакъв препарат при скариди и риби?
При мен става весело  *CRAZY*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F15nkrrk.jpg&hash=e33fcc63f053e9de3d48276442ce8cea2769e14e
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Георги


dorbitan

ico това се е превърнало в  някаква оргия на планария при теб. Изглежда отвратително.

slayerp5

Сложи кардинали.

subsa

От мебендазола ми замина целия аквариум, от предозиране според мен.
Какво стана:
Сложих едно хапче 100мг за 88литра вода.
Планариите започнаха да се свиват, охлювите от преди това се бяха прибрали в черупките, разгледах един и видях че е пълен с планарии, но беше жив.
Имах 15 охлюва над 5см. 4 или 5 бяха в черупките, другите бяха ОК.
Ден 3ти след първото хапче. 70% от планариите се бяха свили на топчета и немърдаха, но другите щъкаха. 10-11 охлюва се бяха прибрали в черупките за постоянно и бяха налегнати от планарии.
Сложих още 2 хапчета, срязани на по 4 в грунда на различни места.
След няколко часа всички планарии бяха на топчета, но и охлювите.
Изпрах филтъра и сифонирах здраво.
До 2 дни умряха 32 гупи и 15 охлюва, но преди това снесоха 3 гнезда в период от 3 дни.
Сложих 2  блистера активен въглен във филтъра, нямаше полза.
Смених 99% от водата, но оставих грунда и изпрах филтъра.
До 2 дни умряха още 11 гупи и с гупите се свърши.
Разкарах целия грунд. след ден умряха 2те ми бети. Останаха 2та анцитруса.
Свалих яйцата на охлювите, рестартирах аквариума и го пуснах с вода, 2 анцитруса и аератор без филтър.
Малките се излюпиха по някое време в рамките на 3 дни и 3те гнезда. имах над 300 охлювчета. Храних ги с цаца, но водата се сговни бързо и сложим доста време праният филтър.
На сутринта 95% от охлювите бяха в черупките, бързах за рабоа и ги оставих. Върнахсе от работа и видях че работата е зле. Смених пак водата, търках пак целия аквариум и изхвърлих филтъра.
Пуснах пак аквариума с нова вода с 2 анцитруса и върнах всичките охлюви на голо дъно. Умряха над 150 охлювчета само от филтъра, който беше пран, пран и изпран...но очевидно не точно.
Сега имам към 150 охлюва и 2 анцитруса. Растат много бързо, прехранвам в цаца и салам камчия, който много обичат и купувам само за тях.
Мисля да ги докарам до 1см и да сменям за риби и пак отначало.

Изводите които си направих са, че за ампуларията е добре да разкарате грунда, да го преварите или изхвърлите. да сложите здрава помпа от порядъка на 1200л/ч да върти целия аквариум поне по 6 часа на ден и да изпозасмуче останалите ампуларии.
Слагате нов грунд, но не повече от 1см и си взимате риба която се храни с ампуларии. ил ирестарт със старателно търкане, но растенията трябва да се изхвърлят, не е добър вариант.

: 10.12.2011г 19:07ч
Цитат на: ico - 06.12.2011 19:03
Какво стана с опитите с Мебендазол, някакви вреди по охлювите? Някой друг колега който е приложил успешно и безопасно някакъв препарат при скариди и риби?
При мен става весело  *CRAZY*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F15nkrrk.jpg&hash=e33fcc63f053e9de3d48276442ce8cea2769e14e
ицо, това блатен охлюв ли е, интересно изглеждат?
http://forum.zahranvane.com/ - електроника

ico

Кардинали при скариди ако сложа, май няма да е много практично. Идеята ми е, да поразчистя планариите а не скаридите.  ;-) В аквариума има скариди и много малки рибки, та не може да се слагат кардинали или някаква риба която наистина ще види сметката на планарията след малко глад.

Охлювите не са блатни, някои са като в тази тема някои са малко по-различни. Като цяло не съм сигурен за вида на едните.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Similar topics (4)

45252

Публикации: 9
Прегледи: 23097

60067

Започната от mushroom


Публикации: 7
Прегледи: 4481

32962

Публикации: 16
Прегледи: 41653

20280

Публикации: 167
Прегледи: 128228