• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 17:42

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Не мога да определя червеите

Започната от Красито, 26.07.2022 16:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Красито

Здравейте!
В единия от аквариумите си забелязах по стъклото да се движат червейчета.
Нематоди че има - има. За два вида от другите червеи има известно предположение (Aeolosola и Naidinae), но за единия вид нямам никакви насоки.
На клипчето с въпросителните е. Към средата на записа спирам светлината и тогава по-ясно се вижда. Но все коремната му страна...
В аквариума имах два акселотъла. Бях сложила и малко водорасли. Преди да забележа червеите, открих малки охлювчета. Отделих, които успях, че акселотлите много ги харесваха.



NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

mushroom

И аз клоня към планария.
А на 0:58 това другото животинче какво е? На мен ми прилича на жива артемия.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Красито

Благодаря за отзивчивостта!
И аз отначало си помислих за планария. Но при тях устния апарат е в средата на коремчето. А това има като вендуза в предния край и още един отвор по-назад. Или на мен така ми се струва?
mushroom, това, което преминава, е циклопсче. Тях отделно ги наблюдавах.

mushroom

Ами малкото случаи в които съм имал среща с планария, изглеждат точно така и в началото на тялото им е главата. Единственото при мен по различно беше, че главите им бяха някак си триъгълни или някаква триъгълно наподобяваща форма.
Не знам с какво ги правиш тези видеа, обаче е много яко. Микрокосмос ( - :
Тук от форума ми дадоха един съвет преди време, да сложа пилешко месо в мрежичка и да го извадя след това (по тъмно). Слагаш го в прозрачна купа и наблюдаваш, ако излезат червейчета е планария.
Информирай ни, стана ми много интересно.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Красито

Много благодаря за информацията!
Да, характерен белег за планариите е триъгълната глава. Но пък тази пълзи по стъклото и може да доведе до изменение на формата на главата.
Ще поразпитам още малко.
Убедя ли се, че са безопасни за хората и други домашни любимци, може да взема проби от водата и да погледна под другия микроскоп.
Видеата са правени с USB дигитален микроскоп. Не е марка, но върши работа :)
Ще държа в течение.

Красито

Понеже обещах да държа в течение :)
След още малко разпитване на зоолози, и не малко ровене, търсене и четене, стана ясно, че въпросният червей е представител от разред Catenulida (допускаше се и разред Rhabdocoela, но по-скоро е първия). Това са плоски червеи, също от клас Ресничести плоски червеи (Turbellaria). И Планариите са турбеларии, но от различен разред Tricladida (умишлено пиша латинските имена, понеже така по-лесно се търси по-достоверна информация).
Катенулидите се хранят основно с дребни безгръбначни (разбирай микроорганизми) и водорасли. Безвредни са за по-едрите водни обитатели :)