• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 17:53

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Нематоди - бели червейчета

Започната от WOLF, 04.08.2005 23:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

beta61

Здравей колега!Първо извади от там рибите вдигни колкото е възможно по-висока температура.След това дезинфикцирай аквариума със силен разтвор на калиев перманганат.Измий аквариума.Налей нова вода и върни рибите

dzimko

Цитат на: beta61 - 12.03.2012 08:34
Здравей колега!Първо извади от там рибите вдигни колкото е възможно по-висока температура.След това дезинфикцирай аквариума със силен разтвор на калиев перманганат.Измий аквариума.Налей нова вода и върни рибите

Вече вдигах температурата до 34 градуса за повече от седмица, но това не им действа. А това с калиевият перманганат не сам го пробвал , но това означава да разваля азотният цикъл.

DerWallfahrer

Колега, следя неволите ти и от няколко дни ми е на езика да споделя и аз опита си с борбата с тези червейчета. Идеята за покачване на температурата колкото е възможно повече май не е чак толкова лоша.
Миналата година имах един нано аквариум с две бети. Вероятно чрез храната се сдобих с въпросните червейчета плюс бонус хидри.  *STOP* След като ми омръзна да гледам цялата тази щъкаща паплач предприех радикални мерки. С помоща на два нагревателя качих температурата на 45! градуса за около 3 часа, това при работещ филтър и разбира се преместени в друг съд риби. Интересното е, че единствената жертва беше маримо топката. По- късно разбрах, че кладофората е студенолюбив вид водорасло. Растенията ми ("обикновени" видове, които могат да се намерят във всеки зоомагазин) преживяха температурния шок сравнително добре и се съвзеха доста бързо. Вероятно интервенцията е повлияла зле и на азотния цикъл, но все пак аквариумът се стабилизира бързо. Червейчетата и хидрите повече не се появиха.  *THUMBS UP*
Поздрави! 
Краси Иванов  *DRINK*

bat

И на мен ми се появи някакво червейче /за сега виждам само едно/. Обаче моето не пълзи по стъклата, ами плува из аквариума, и то едно много особено плуване, сякаш "ръкопляска" събирайки и разпъвайки двете половини на тялото си. Иначе е дългичко към 2.5 см.
Какво може да е това гадинче? Дали е вредно за рибките или охлювите ми?

gogoto

Здравейте.
За да не пускам друга тема искам да питам тук:

Преди 1 час видях червейче което е малко по-дебело от косъм, почти прозрачно и дълго около 2 см.
Плуваше точно както плува водната змя.
После се залепи на стъклото и излезе извън водата!
Аз го смачках с една хартия и изхвърлих.
НЕ виждам други такива гадини.
Аквариума е стартиран преди около 1,5 месеца.
Вътре има само скариди и раци.
Хранят се само и единствено с храна за скариди на Тетра и Хаген.
Каква може да е тази гадина и дали ще има и други?


П.П. Като, че ли главата му бе малко по-голяма (дебела) от тялото.
Не можах да го огледам добре, че се качи по стъклото и стана почти невидимо.
А аз го слачках преди да съм го загубил от поглед.

v.kynchev

Добър ден на всички вчера огледах аквариума  ,който стартирах преди 3 дни беше си наред, но забелязах че има малки яйца по дънера  =-O .
Но днес нещата загрубяха :-D (гледам и невярвам на ушите си) когато се загледах видях че във водата плуват малки създания със змиевидна форма дълги около 1 см. . Ето снимки на яицата, но не можах да снимам малките розови създания с главичка и опашка:



Никога не казвай (не), особено когато правилния отговор е (да)

magnit

Ти си направил научно откритие - "бактериален червей" и "водна змия с размер 1см." Трудно може да се каже какви са яйцата(ако изобщо са такива) при тези кадри. Напомнят яйца на неритина, но едва ли от тях ще излюпиш нещо.
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

VDO

Цитат на: v.kynchev - 02.02.2013 16:19
но не можах да снимам малките розови създания с главичка и опашка:


А ще трябва,издебни змийчетата и ги "застреляй" с фотото,ще бъде интересно да се видят.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

v.kynchev

 Ще гледам утре сутрин като цъкна лампата  да ги  *MODERATOR*   :-D
И когато успея ще кача снимки.
А до яйцата сега се сетих ,че в аквариума от който ми го дадоха имаше неритина.
Никога не казвай (не), особено когато правилния отговор е (да)

v.kynchev

И както казах  *MODERATOR* едно от тези чудовища. :-D
Ето снимка в нормално състояние:



Ето снимка под микроскоп с 20-кратно увеличение:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi49.tinypic.com%2F1ha2kx.png&hash=5b2c85ca581bfc0c58b2ec9aff2612996488b76f
Никога не казвай (не), особено когато правилния отговор е (да)

Caxapa

Не се обиждай но това е последствие малко занижена хигиена на аквариума, вследствие недобро сифониране и прехранване на рибите. Обикновено са в грунда  гънещи и извиващи се където има натрупване на органика. Твите щом са плувнали из аквариума са господари на положението. И не стряскай с гръмки имена по темите. Змейове и Лами няма от много време  :-D

v.kynchev

Сахара,  в този аквариум няма други живи създания освен тези червеи(крокозъбели) и един-два охлюва,аквариума е нов и ще го правя скаридарник.А относно храната - аквариума още не е помирисвал храна.
Никога не казвай (не), особено когато правилния отговор е (да)

DerWallfahrer

Може да разгледаш тази тема от форума:
http://aquariumbg.com/forum/problemi-i-preporaki/za-belite-cherveicheta-po-staklata/
Аз също виждам от време на време такива червейчета в аквариума си, не са опасни, а и разнообразяват менюто на макроподите ми. Плуват наистина като змия, със специфично S-образно движение. Срещал съм ги като Detritus worms и се свързват с наличие на органика в грунда. Ако не бъркам са някакъв вид нематоди/кръгли червеи. Подобри цялостната хигиена на аквариума и ще се отървеш от тях.
Снимката под микроскоп е интересна, поздравления за старанието.
Поздрави! 
Краси Иванов  *DRINK*

v.kynchev

Благодаря за отговора, възможно ли е да съм го пренесъл заедно с дънера.И тези червеи да ги е имало в аквариума от който го взех....,защото този аквариум е съвсем млад и няма органична утайка в грунда... :coffee: И ако това е вярно, възможно ли е с времето те да изчезнат.
Никога не казвай (не), особено когато правилния отговор е (да)

Caxapa

За да ги има тези същества в аквариума ти не е  без органика. А и има една проформа бланка за описване състоянието на аквариума, обитателите като в това число влизат и растенията. Възможно е да си докарал пшришълеца с растенията, грунда и още кой знае колко начина но спирам да се напъвам да давам предположения. С оскъдните си сведения за аквариума си знаеш ти само как  е станало.
: 03-02-2013, 21:34:02
Е, воала. Разкрихме от къде е минал границата змея.  С добро сифониране ако са много и някои видове риби ги унищожават до крак. Смятам да приключим дискусията и добре, че не си пих хапчетата за стрес от змейове.

Similar topics (2)

47108

Публикации: 3
Прегледи: 4450

49937

Публикации: 0
Прегледи: 2242