• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.07.2025 23:21

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за вътрешен филтър

Започната от stasy, 21.03.2010 02:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stasy

Филтъра представлява ето това http://zoolucky.com/images/gyba.JPG
2 такива гъби ще могат ли да пречистват 50литров аквариум с 2 малки златни рибки и 2 прозрачни сомчета?

nikolaytoshev

Ами най-добрият вариант за твоя аквариум е да си вземеш някой китайски вътрешен филтър. Струвата около 12-14лв. и са с пъти по-доби от тези, които смяташ да сложиш. Нека да е с дебит поне 250 L/h.

stasy

dafe95

според мен това е мн голямо там пише 1100л на час по малак филтар ти трябва

kdravia

Цитат на: dafe95 - 21.03.2010 04:50
според мен това е мн голямо там пише 1100л на час по малак филтар ти трябва
Съгласен съм с теб,трябва му нещо до 500 l/h.А колкото до гъбата,аз съм с такава в 68л. аквариум с 150 двусантиметрови гупи и хелери и водата е кристална.
Докато има шарани,ще има и рибари!

stasy

Благодаря ви за отговорите.И сега още един въпрос кой филтър да си избера?
Този - http://www.bg-pet.com/Fish/Equipment/filterSP1000.htm
или този - http://petshop1.com/prod.php?id=511
или може би този -  http://www.zoomagazin.eu/index.php?more=1&start=40&clear=1&cat=31&cat1=617&id=6257&start=40
а този е най-ефтин - http://www.aquarium.bg/Hailea/Filtyr-pompi/Vytreshen-Filtyr-HL-BT700.html

Асен Евгениев

Имам три от четирите, които си посочил и за сега нямам ядове. Май е въпрос на късмет. *THUMBS UP*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

vasso

Не взимай най-еВВВВВтиния.

BOJO

Цитат на: nikolaytoshev - 21.03.2010 02:52
Ами най-добрият вариант за твоя аквариум е да си вземеш някой китайски вътрешен филтър. Струвата около 12-14лв. и са с пъти по-доби от тези, които смяташ да сложиш. Нека да е с дебит поне 250 L/h.

Колега, защо не обясниш с кое по точно вътрешно филтърче е по добро от дунапрена :)
.............
Позволи да не се съглася и да расъждавам на глас. Вътрешно филтърче с посочения от теб дебит е с дунапрен за пречистване 3/3/4 см. А това дунапренче е 7/7/15 см поне . Кое според теб ще има повече полезна площ за заселване с бактерии? Само питам де. филтърче с мощност 250л/ч като му се затлачи гъбичката няма мощност дори да завърти водата . А какво пречи да се затлачи дунапрен на аератор - ами нищо. Дори дунапрена да се затлачи , аератора си работи и движи водата.
Вассо: не знам дали обърна внимание - най еВВтиния е Хаилеа. Доказана марка, независимо че е Китай. Не те знам ти какво ползваш, ехаим ли ? Щото и ехаим имам - ама цената е различна , но ефекта е еднакъв.
.............
Преди да попита някой защо не позвам дунапрени и аератори отговарям: Дразни ме гъбата, естетически не ми се връзва. Иначе като ефективност е пъти напред от вътрешно филтарче.

Raven

Плюсовете на вътрешният филтър са компактност и дебит.
Колкото и да се затлачи един вътрешен филтър 250 л/ч надали може  да падне под дебита на гъбата на аератора.

Основен плюс обаче е че се вади и почиства лесно без да литне из аквариума всичко което е полепено по откритата гъба на аератора.

Като биофилтрация ефекта му е нулев, гъбичката му е толкова малка че не може да завъди смислено количество бактерии, освен това по правило се чисти всяка седмица което унищожава и малкото завъдени бактерии.
В това отношение гъбата на аератора печели заради обема си, но пак не е кой знае какъв ефекта от този обем, добра биофилтрация се прави с обем на кофата поне 5 литра и добри биомедии, останалото е оптимизъм.

Друг плюс на вътрешния  пред аератора е че е безшумен а пускането на въздух е пожелателно.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

BOJO

Цитат на: Raven - 24.03.2010 17:44
Плюсовете на вътрешният филтър са компактност и дебит.
Колкото и да се затлачи един вътрешен филтър 250 л/ч надали може  да падне под дебита на гъбата на аератора.

Основен плюс обаче е че се вади и почиства лесно без да литне из аквариума всичко което е полепено по откритата гъба на аератора.

Като биофилтрация ефекта му е нулев, гъбичката му е толкова малка че не може да завъди смислено количество бактерии, освен това по правило се чисти всяка седмица което унищожава и малкото завъдени бактерии.
В това отношение гъбата на аератора печели заради обема си, но пак не е кой знае какъв ефекта от този обем, добра биофилтрация се прави с обем на кофата поне 5 литра и добри биомедии, останалото е оптимизъм.

Друг плюс на вътрешния  пред аератора е че е безшумен а пускането на въздух е пожелателно.

По компакност и дебит - за компакност съм съгласен , ама ела да видиш дебит на 1000 л/ч като не го чистя 2 седмици.

За дебит 250л/ч няма да коментирам - ще ти го покажа на живо да видиш докато пием по едно + ядки, че за 1 час всичко живо ще вдигна на повърхносттав бебешки аквариум 45 л. Аз в 45 л съм с глава 650 л/ч + дунапрен.

Има нови аераторчета, обезшумени - верно, не са по 5 лв а по 18-19.   Но и филтрите си шумят, особено ако пускат въздух.

Не всеки може да си позволи да даде 600-700 лв за външни филтри. В този случай голяма гъба 15/15/35 + мощна глава (2000л/ч) решават въпроса с биофилтрацията на 300 л аквариум. Друг вариант е 2*1200 л/ч с две едропорести гъби. Така или иначе вода трябва се сменя редовно.

iek

Единствените плюсове са:
-няма опасност от наводнение
-може да се използва за разтваряне на СО2

Alexfield

Цитат на: Raven - 24.03.2010 17:44
... добра биофилтрация се прави с обем на кофата поне 5 литра и добри биомедии, останалото е оптимизъм...
Мисля, че това вече е прекалено - откъм перфекционизъм.

Все пак хората питат предимно за малки аквариуми: 30, 50 (за колкото е темата), 60 и 80 литра.
Не мога да се съглася, че за 50 литра оптиманият вариант е канистър 5 литра.
Все пак в биофилтрацията участват не само филтърните пълнежи, а също така и грундът.

За 50 литров аквариум с 3-4 мм фракция грунд един вътрешен филтър 450 л/ч би филтрирал доста добре: гъбата във филтъра за механична филтрация и незначително биологична, а силната циркулация ще спомогне за грунда да бъде биофилтър.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

BOJO

Alexfield: съгласен за грунда с едно допълнение. В грунда се заравя камъчето на аератора (повечето вече имат по 2 изходчета и едното може се ползва и за това). При излизане на мехурчетата самия грунд има движение и обогатяване с въздух и става един вид биологичен фитър. Ако се сложи дълго камаче или стеничка за мехурчета става още по добре. Това при положение грунда е пясък както и ти спомена. Аз лично предпочитам малко по дребен.

Raven

Значи аз не уточних че говоря малко принципно а не за конкретния аквариум.
В аквариум като въпросният, с максимум 35 л. вода и две златни рибки  установяването на азотен цикъл и биофилтрация ще е трудна работа.
Аз съм със същият аквариум, с канистър Сачем 650л/ч , с 6 барбус конхониус и пак си мисля че крепя биофилтрацията и азотният цикъл на косъм.
Канистърът ми е с обем 2л. ако не бъркам ,но ако не го чистя един път месечно пада сериозно дебита.Ако пък имам повече риби сигурно няма да ми върши работа и ще трябва да взимам по голям.

Божо - разликата между дунапрен на аератор и дунапрен на пауърхед е огромна, ясно е че пауърхеда е добро решение но пак остава минуса с ваденето и пръскането на боклуците, но като се хване с пликче- става номера.

Лошото е също и че се вижда и заема обема на аквариума, един от най големите плюсове на канистрите е че имат само две тръби.

................................

Конкретно за аквариума от темата аз бих препоръчал един вътрешен филтър китайско производство , около 350-500 л/ч.
Без значение марката- всичките са по 15 лв. и работят безотказно - имам поне 5-6 такива и всичките карат с години.

В началото аз бях с такъв преди да си взема канистърчето и бях много доволен, дразнеше ме само че заема и без това малкият обем на аквариума ми.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (5)

48372

Започната от njoyz

Публикации: 6
Прегледи: 3969

43534

Публикации: 0
Прегледи: 2604

29585

Публикации: 3
Прегледи: 3341

25718