Хора сега направих самоделка с бутилка,свързах бутилката със сместа и взе да смуче вода от аквариума :shock: Водата в бутилката не е топла.Трябва ли бутилката да се държи на по високо ниво от това на аквариума? :(
Обикновено не. Аз на моите съм им сложил еднопосочен клапан за да не стават такива работи.
Ако нямаш клапани остави маята да поработи няколко часа преди да я свържеш към аквариума. Сместа ще се газира. Така като я свържеш ще е достатъчно леко да я сбуташ за да вдигне налягането и да не допуска да се върне вода.
Провери дали не ти изпуска системата на някоя връзка. Не е обичайно да пият вода от аквариума.
Задължително си сложи клапанче - 1.50 лв. струва удоволствието. Трудно се намира обаче.
Бутилката да смуче вода от аквариума? Това става само ако сместа е била топла и си включил бутилката преди да изстине.
Добре е да е по-високо от аквариума или поне на неговото ниво, ако е на пода до аквариума, винаги е рисковано.
не е трудно,стига да знаеш каде да го тьрсиш :oops:
Чакайте, чакайте! И като засмуче вода бутилката, какво? Ако всичко е херметично, къде ще иде? Точно чакам да се задейства маята и я бутам в краката ми. Ако няма от къде да потече, системата е хиляди пъти по-безопасна от аератора, примерно.
Редакция: Само да спомена, току-що заредих 1Л бутилка, топла беше и започна да изстива. Но не пое вода, а напротив- започна да изстласква остатъците от маркучето. При Rakim има вероятност дрождите в маята да са били вече мъртви и да не е започнал процесът с отделяне на CO2. Ако е имало и повече въздух в бутилката, тогава би могло да започне да дърпа вода. Не виждам друг начин.
ще иде обратно в аквариума и ще стане еднааааааааа , мътна и кървава, за това трябва да се изчака да почне ферментацията и тогава да се включва към аквариума, Dave го каза още в началото
discus, извинявай, току що се връщам от кухнята и мислите са ми отново хаотични. Направих редакция на мнението си.
offtopic Добре, обещавам след готвене :oops: първо да изчакам да се успокоя и тогава да започна да чета и пиша.
Нали никой не пълни бутилката на 100% при зареждане? Нали остава поне 1/6 до 1/5 въздух? Е, колко ще изстине този въздух, за да се напълни шишето догоре с вода, всмукана от аквариума? Няма ли поне метър шлаух/маркуч до гърлото? Има ли някой, който да е направил 100% точно схемата от статията, преведена от Лонги? Лично аз слагам системата В КАПАЧКАТА, а не по-ниско. Rakim, я ни осветли какво стана по-нататък?
NO CARRIER то мойто мнение не беше насочено спрямо твоя отговор, казвам го принципно, че е хубаво бутилката да се включи към аквариума след като е започнал процеса на со2 производство,няма значение била ли е топла бутилката или е била студена, за това най сигурно си е с обратен клапан.
Цитат на: "rakim"Хора сега направих самоделка с бутилка,свързах бутилката със сместа и взе да смуче вода от аквариума :shock: Водата в бутилката не е топла.Трябва ли бутилката да се държи на по високо ниво от това на аквариума? :(
ами купи си една система за кръвопреливане от аптеката и я напълни в разширението половината с вода...После подавай СО2 (не СО както си писал) от долу през тази вода... каквото и да стане ще имаш аванс от газ който щете предпази и то това...
Какво стана ли?Махнах я веднага за да не ми напълни аквариума с мая,щото ще фтаса всичко :lol: Значи първо,бутилката е 3л,а аз я направих по начина описан за 2литрова бутилка.И водата която сложих в бутилката е 2л точно.Не вярвам да е проблем по голямата бутилка :? NO CARRIER и аз пробих капачката,не бутилката не вярвам да е проблем.За реактор набарах това устройство от натуралната система за СО2,тази с таблетките.Термуса не го използвах щото е много малък.Сода не съм слагал,щото в статията пише ако искате да удължите процеса :roll: Най важното което мисля че е проблем е това че маята не е на Йоткер(извинявам се ако бъркам името но го четох отдавна във форума),ами някаква обикновена.Хора грам СО2 не се отдели сигурно към 4,5 часа.Еба ти маята.Накрая се вбесих и изкарах маркуча от аквариума да не стане някакъв фал.Моля ви кажете поне в какъв тип магазин да търся споменатото клапанче за 1 50?И ако вида на маята е от значение,мисля че ще е добре да се напише под статията за СО2,за да знаят хората,не да се чудят що не става :wink:
Клапани купувах последно от Кимбайците есенеска.
Ползвал съм мая на калъпчета каквато падне.
Проиблем с тази мая, е че докато съхраняваш неизползваната мая разни плесени я нападат и става мазня.
Сега ползвам от сухата на Йоткер.
И в двата случая 1/4 до 1 чаена лъжичка мая (в зависимост какъв добив на CO2 ти трябва.)
1 водна чаша захар.
1/4 до 3/4 чаена лъжичка сида за хляб. Повечето сода леко подтиска и удължава процеса.
След 12 часа процесът вече тече стабилно. За 15 - 20 дни работи при 3/4 ч.л. мая. При по-малко се предполага и повече да изкара.
http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=2972&highlight=%C9%EE%F2%EA%E5%F0
прочети малко от тази тема, ще ти е полезна
откакто за първи път пуснах бутилка с мая на Йоткер, не съм си помислял да слагам друга мая... ;)
Аз пък последно сложих турска, суха, пак работи, преди ползвах от тая на калъпче, пак никакъв проблем, само дето дава фира за около 20 дни(калъпчето имам предвид).
Цитат на: "dave"Проиблем с тази мая, е че докато съхраняваш неизползваната мая разни плесени я нападат и става мазня.
Ми ти къде я съхраняваш? във фризера или камерата на хладилника на -20*С нищо и няма.
Има и още нещо, което никой не споменава (поне не тук)
като се извади и се отреже от кубчето, или от квото е останало, или се използва лиофилизираната на Oetcker, се поставя в чаша с хладка вода разбърква се, и се слага на топло (при парното). И чак след половин час когато втаса самата чашка се изпозлва.
Майките ви и жените ви, не са ли ви месили Питки на Коледа...
Не са ли ви правили тесто за пица...?
Майака ми например много меси и в къщи винаги си прави тестото за пица сама, и си държи турската мая във фризера и с едно кубче замесва поне 10 кг брашно.
Бях заебал бутилката на терасата.Минаха около 36 часа от зареждането и сега пробвах и тръгна.Супер,дано само докато съм на работа да не засмуче бутилката случайно :roll: Офф трябва ми предпазен клапан :?
Цитат на: "kpokcho"Има и още нещо, което никой не споменава (поне не тук)като се извади и се отреже от кубчето, или от квото е останало, или се използва лиофилизираната на Oetcker, се поставя в чаша с хладка вода разбърква се, и се слага на топло (при парното). И чак след половин час когато втаса самата чашка се изпозлва.
Потвърждавам. Аз тъй като нямам парно жена ми слага маята на акумулиращата печка и когато набухне 2х пъти е втасала. :lol:
Може би си стиснал бутилката, когато точно си я поставял и тя да е засмукала вода, след като се е опънала. Създал си вакуум и готова белята.