• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 18:46

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Полиране на стъкла.

Започната от kuvert, 09.12.2009 22:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kuvert

Доста се чудих точно в кой раздел да пусна тази тема.Ако не е на място-модератора да я премести!
Та въпроса ми е следният:
При чистене на стъклата от вътрешната страна,поради попадане на дребни песъчинки в гъбата са се получили тънки драскотини.
Някой знае ли как се полира стъкло?

morriddin

Най-лесно става, като посетиш стъкларя! :-D
Шегата настрана, аз също имам издраскани стъкла на някои аквариуми, но като си седя все още в "наше село", пък и не слушах мама и тате, като ми викаха да чета повече дебели книги.....
Доколкото знам, полиране на стъкло се прави химически и то, май само за лещи на микроскопи, телескопи и т.н.
Процеса е скъпичък, та дори и да намериш кой да го направи, ще ти излезе (като цена) по-добре да си направиш чисто нов 500 - 600литров, барабар с техниката!
Моят съвет е: Взимай макетното ножче, махай проблемното стъкло и го сменяй с ново! :-)

пс: Познанията ми относно процеса са от приятели и от нета, както и от скомното ми образование. Ако има разбиращи по въпроса, ще се радвам да видя и тяхното мнение! Успех! *THUMBS UP*

vasso

Моето мнение е пък да не сменяш никакво стъкло , а да си го оставиш така. И моят аквариум има драскотини ,но се опитвам да не ги забелязвам. Не си струва нервите и усилията. :-)

rumenb

Аквариумите нямат ли 2 панорамни стъкла !?  *CRAZY*

kraltchev

Чел съм че ако драскотината не е дълбока може просто да се намаже с малко силиконово лепило и да се изравни добре (тоест да има силикон само в драскотината).  Като аквариума се напълни с вода светлината не се пречупва толкова и драскотината се маскира.  Не знам дали става обаче.

Иначе полирането е бая дълга и специализирана работа.  При това ако не се направи правилно мястото което е било полирано ще прояви изкривявания - все едно че там стъклото е било леко разтопено.

Като цяло -  изобщо не се опитвай да оправяш драскотините.

--Николай

barabata

Както по-горе написаха - ако драскотината е дразнеща се практикува "завъртане" на аквариума.
Или се изчаква време за рестарт или се прави само заради драскотината/ните. Изпразва се водата в различни съдове , завърта се аквариума така че гърба да дойде отпред и ако трябва да се залепи гърба се прави каквото е нужно (става въпрос за някакъв фон). Растенията се садят спрямо стария дизайн или се прави нов и се напълва пак с вода (старата или нова).  С интерес гледаме дали има драскотини и на гърба на аквариума. Може да се окаже че сме издраскали гърба повече отколкото отпред ...

По принцип гърба аз избягвам да го чистя - оставил съм го на охлювите да се хранят на спокойствие понеже ако всички стени се чистят перфектно и редовно неритините умират от глад ...
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

kuvert

Благодаря за отговорите.Само,че аквариума е на SUNSUN и предното стъкло заедно с двете страни е отливка-т.е панорамното стъкло няма слепени ръбове със страните.Няма как да се завърти.Ето го:
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,17570.msg198020.html#msg198020
А драскотините всъщнос са наистина нищожни-само аз ги вижам,защото знам къде са

vasso

Ясно! Няма нужда де се вглеждаш чак толкова. Аз преди бях така ,но свикнах,че света не е компютър и не може всичко да е перфектно и спрях да броя изгорелите пиксели на телевизора. Много е хубав аквариума. :-)

77

ако е органично стъкло има полиращи пасти с които може да остраниш не много дълбоки драскотини.
ако е минерално стъкло става само с смяна на самото стъкло. *privet*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

bigbeer

Цитат на: 77 - 10.12.2009 23:44
ако е органично стъкло има полиращи пасти с които може да остраниш не много дълбоки драскотини.
ако е минерално стъкло става само с смяна на самото стъкло. *privet*

Органично стъкло? Не се ли ползва само в оптиката? Няма ли да е скъпо и безмислено за направа на аквариум. Или имаш предвид акрилните, пластмасите и прочие съединения?

Etilena

Струва ми се, че тук е подходящо да питам дали някой има опит с т.нар. магнитни чистачки за стъкла. (незнам дали това е точния термин за джаджата). Eventer ми каза за съществуването на такова приспособление, но незнам дали няма да си дадем залудо парите за нещо което не върши работа. Проблемът ми е, че трудно чистя от зелени водорасли една от стените на големия аквариум.
Ако някой има подобно приспособление, ще съм благодарна за отзиви.

Caxapa

Зависи какво е стъклото. Някои чистят с фоно карти-магнетноносителни и прочие. Моите стъкла са обикновени и чистя с тази магнитна джаджа и съм доволен. В началото не бях свикнал с нея но и хванах цаката как да е връткам из аквариума и сега е супер.

Etilena

Цитат на: Caxapa - 11.12.2009 20:59
Зависи какво е стъклото. Някои чистят с фоно карти-магнетноносителни и прочие. Моите стъкла са обикновени и чистя с тази магнитна джаджа и съм доволен.

Проблемът ми е в достъпа. Аквариума е "двулицев". Стъклото от страната на капака (не се маха) едва достигам.
Ето виж: отзад не е фон
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F4991%2F016237634.jpg&hash=304548266fc78f8ce1103419b2df1dc030d60614
А от къде я купи? Дали, ще мога  я намеря по магазините?

discus

С магнитна чистачка успешно можеш да си надраскаш стъклата качествено. Аз моята отдавна я изхвърлих.

Etilena

Т.е. според теб да не се "вталясвам" толкова?

vasso

И аз съм си драскал стъклата. Някое камъче като влезе между двете части и край.

BOJO

една идея : обадих се на един господин , който възстановява автомобилни стъкла по някаква нова технология. За една драскотинка (точка) 60 лева. Според човека ще стане, но мисля аквариума трябва да е празен. Моята драскотина е отвън на предишния ми аквариум. Това е някаде в Дианабад/ Сф/ Уреда е преносим и може да се уговорите за посещение на място което естесвено е малко по скъпо.
Аз така и не оправих драскотината, свикнах с нея :)