• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.06.2024 02:43

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Нов съм, помощ !

Започната от boxko, 17.02.2011 21:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

boxko

Днес ми дойде аквариума...уникален е. Мишо, благодаря ти! Малко ме стресна с размерите, по-голям е от колкото очаквах, но както и да е  (wasntme). Сега ми трябват съвети. Поизчел съм почти всички статии за новобранци, ама не вдявам нищичко :-D. Моля за съдействие, колкото и да съм досаден без някакви адекватни съвети само ще си мъча рибоците, които са в магазина :)
Така, размери 90/30/40 д/ш/в- следва как се слага осветление, какво да е ? Това ми е най-неразрешимия въпрос, тъй кат съм със стъклен капак и не мога да си представя как и за какаво ще прикрепя някакви пури например.
Филтър- пълна мъгла. Какво е важно при тях ? Марка, литри на час, място от където мога да си го взема ? Цени ? Особено цени ?
Грундът ми е долу-горе ясно..., ако някой продава търся си! Единствения ми въпрос е колко килограма ще ми стигнат, за да ннасипя дъното ?
Нагревател  *dontknow* : Какво по... ?
Изпускам нещо..., ама айде  *privet*
Много се надявам някой наистина да ми влезе в положение и да разбере, че съм невеж в тази тема, за това и питам. Ще се радвам на помощ.

Асен Евгениев

На всичките ти въпроси е отговорено, виж менюто в ляво.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

boxko

На никой ли не му се играе да даде едно опътване ? Филтър и помпа едно и също ли е ?

iek

Кажи какъв ти е бюджета и ще ти изясним въпросите, а с времето ще влезеш в час. И слагай по-описателни заглавия на темите, за да ти отговарят, на такива неопределени въпроси рискуваш никой да не обърне внимание.

ata_nas

Добър отговор относно бюджета.
Удачна дължина, става и луминисцентно осветление, става и МХ.

boxko

Бюджета ми е ограничен. Не мога да си позволя на-скъпите филтри и т.н. По-скоро нещо приемливо. Аз въобще не съм запознат с цените. Незнам дори и как се слага филтар на аквариума, четох темите, но като не съм виждал такива неща. Като си ги набавя, пакще питам. За сега знам, че ми трябва нагревател, помпа, термометър и това е. Лампите въобще не знам как да ги сложа на аквата  :ranting: Нямам и идеая за капак, въпреки че имам стъклен. Всичко, което ми кажете странично от темите за новобранци ми е добре дошло.

Асен Евгениев

От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

iek

След като има вече капак, за какво му е и още един, по-евтино ще излезе едно битово осветително тяло за таван. Все пак не разбрах какъв е бюджета, то и нашия парламент е с ограничен бюджет, но автопарка му е по-добър от на немските депутати.

paolo6481

Така.Помпата е уред който задвижва вода и я движи в аквариума.Филтъра обаче е помпа която има и филтрираща материя за пречистване на водата.Следователно няма филтър без помпа.Не бъркай помпата с аераторна помпа която вкарва въздушни мехурчета в аквариума.Има и такива филтри с аераторна помпа но за твоя аквариум са просто немислими.Филтъра който трябва да си купиш трябва да има дебит минимум 400-600л.ч.Тоест за 1 час да прекарва през себе си 4-6 пъти обема на целия аквариум.Относно капака за осветлението ако влезеш в раздела-направи си сам-ще намериш поне 10 теми за самоделни капаци със снимки,схеми и всички обяснения за изработката им.Успех!И ако има още нещо неясно пак питай!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

marta

Може би ти трябва осветление подобно на моето. Аквариума е със стъклен капак и ето как изглежда освтелението:




Асен Евгениев

Авариумът е осветен само по средата, трябват по-дълги пури.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

marta

За крибензиси и при положение, че ще слагам повече камъни и евентуално мога да оставя малко растения посредата, мисля че няма нужда от по-дълги. Аз го дадох за пример просто защото човека не си представя как осветлението ще се закачи над стъкления капак.

А и на снимката съм се опитала да направя да изглежда все едно само посредата е осветено, иначе реалния капацитет на пурите е 38 вата за 90л и в краищата наистина е малко по-тъмно от средата, но все пак е достатъчно светло. Растителния ми аквариум е с нормална дължина на пурите. За този обаче още не съм решила напълно какво искам...

Асен Евгениев

По-дългите пури са съвет към boxko. Готовото осветление няма да му излезе по-евтино от
самоделния капак, но поне ще е по-красиво. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

boxko

Примера е много добър определено ми допада ! От къде мога да се сдобия с такъв. Може ли да ми обясни и нкой къде се намира пазара в София (за риби), за да си накупя от там техникаа. Днес разгледах в два магазина филтрите. В единия ми предложиха помпа с гъба  :-!, а в другия беше с малк мощност и китайски за 17 лева.  *dontknow* Колко пари е нормално да дам за филтър със що годе добро качество. А може ли да ми разясните нещата около нагревателя ?

paolo6481

Нагревател търси 100ватов с терморегулатор.Като го нагласиш на нужните градуси той сам си включва и изключва и държи постояна температура на водата.Същия принцип като на бойлерите.Ако разгледаш темите в раздела Пазар сигурно ще намериш и филтър.Много колеги продават ненужната им вече техника и то на цени като за ограничен бюджет.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

Similar topics (5)

56033

Публикации: 7
Прегледи: 3222

52065

Публикации: 26
Прегледи: 7954

23210

Публикации: 0
Прегледи: 2125

52869

Публикации: 1
Прегледи: 2211

28572

Публикации: 17
Прегледи: 6287