• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

16.07.2025 23:08

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Филтърни пълнежи

Започната от Hai4o, 14.09.2010 15:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Hai4o

Здравейте!
Предстои ми да стартирам нов аквариум 180 литра и си закупих всичко необходимо. Имам въпрос относно филтърните пълнежи. Взех си външен филтър сън-сън с 3 кошници, но няма пълнежи в тях. От магазина ми казаха, че в най-долната трябва да сложа керамика (купих си 1кг.), в средната активен въглен, а в най-горната нямам идея. Аквариума ще бъде сборен с трихогастери и скаларии. Надявам се някой по-напреднал в нещата да ме посъветва.

petarvalchev

Виж в търсачката. Аз търсих наскоро и ми изкара доста теми за филтърните пълнежи и реда на тяхното подреждане.

Alexfield

Най-долу се слага вата - да обира механичните боклуци.
Средната и горната кошница се пълнят с керамика - 2 по 2 литра.

Ако сложиш най-долу керамиката, много бързо ще се задръсти с детрит и ще й падне КПД-то.

Активен въглен не е нужно да слагаш.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

nidkolio

Зависи от каде на каде е потока на вода през филтъра за да се определи кое е най долу, кое най горе.
Според мен ако се сложи вата на входния поток, ще се затлачва много бързо.

Ще кажа как е добре да се сложат филтърните пълнежи според мен в ред от входния поток към изхода. Едра гъба да задържа едрите боклуци и да не се затлачва керамиката. Гладка керамика за да разпредели жодния поток равномерно през цялата площ на филтъра. Пореста керамика за биологична филтрация. Ситна гъба и след това вата.
Активен въглен не ти трябва според мен, той служи за извличане на нежелани вещества като остатъци от лекарства след лечение например.

https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

Hai4o

Благодаря за бързите отговори! :-)
А, относно потока на филтъра предполагам, че е от горе на долу защото моторчетата и всичките му кирии там са в горния капак, който се маха и след това следват 3 кошнички. Модела на филтъра е HW-302. За това ме интересува точно в коя кошничка какво да сложа. Днес си купих полвин кило пореста керамика и полвин по-малко пореста  :-D :-[
Все още не разбирам и се уча и за това питам. *SORRY*

Alexfield

Потокът е отдолу-нагоре. Има една кръгла дупка в кошниците по която водата слиза до дъното, утаява се и тръгва през кошниците нагоре.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

crxx

Цитат на: Alexfield - 14.09.2010 17:58
Потокът е отдолу-нагоре. Има една кръгла дупка в кошниците по която водата слиза до дъното, утаява се и тръгва през кошниците нагоре.
Напълно съгласен с Алекс  *THUMBS UP*  ползвам и аз техника на сън сън ,според някои добра, други лоша, но аз имах подобен проблем Алекс сподели, послушах и резултата бе на лице , малко му пада дебита като го наблъскаш с керамика до горе, но няма проблеми  *privet*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs10.rimg.info%2Fa98d53480242205af573b4e53ded2a9d.gif&hash=346eca51c8f3eb37de853ae9c3386bd9e1bf8bb4

Similar topics (2)

31258

Публикации: 8
Прегледи: 7067

52237

Публикации: 0
Прегледи: 2043