• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:52

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Умираща валиснерия

Започната от d_vasilev, 02.01.2021 18:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

d_vasilev

Здравейте! Имам проблем с валиснериите които слагам в аквариума, седят известно време и в последствие листата им почват да гният и не пускат нови издънки. Не са затрупани от субстрат, даже корените леко им се виждат. При старта на аквариума имах 1 корен, който след 2-3 седмици изгни напълно, сега 5 месеца по-късно сложих нови коренчета и отново заочнаха да гният. Имам и доста други растения, но те се развиват много добре.
Това е пълен списък с всички растения: A. barteri, V. spiralis, E. martii, C. affinis, L. brasiliensis, T. barbieri, P. stratiotes и Lemnacaea sp.
Не мисля и че проблема е в осветлениет, тъй като над нея няма никакви плаващи.
Характеристиките на водата са ми: температура - 24-26, нитрати- 20мг/л, нитрити-0, обща твърдост-21d, карбонатна твърдост - 10d, pH-7.2, хлор-0, въглероден диоксид - 19мг/л
За растенията добавям течни CO2 и тор, като и двете са на Easy-Life.
Използвам субстрат JBL Manado.
Ще съм много благодарен ако споделите мнение къде бъркам и как да се поправя.

wire

Здравей, пробвай следното - отрежи им корените, като оставиш около 1.5см, засади ги в грунда, така че листата да са поне 1см в него. Щом имаш манадо, со2 и хубаво осветление, не би трябвало да имаш проблем.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

NO CARRIER

Преди години някъде из форума имаше коментари, че валиснерията и криптокорината проявяват алелопатия едни към други, като най-често пострадавша е валиснерията. Опитай да ги раздалечиш максимално.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

d_vasilev

Благодаря! Най-вероятно ще се окаже ,че се дължи на алелопатия. Ще я преместя в друг,аквариум и ще видя дали ще се подобри.

Similar topics (1)

53836

Публикации: 7
Прегледи: 3824