• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
04.05.2024 09:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Водата побеля

Започната от crazzzy, 16.02.2015 22:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

crazzzy

Колеги здравейте, проблема не е при мен, а при колега, става дума за аквариум 300 л., грунд 3-5 мм., корен от азалия с анубиаси и микрозориум, осветлението е 120 вата (1 нарва 865, 1 аквастар, 1 гро лукс, 1 обикновена с тенденция да се смени за 840), филтрация- канстър JBL 1500 л/ч., отдолу с едропореста губа, след това три вида керамика и вата на края.
Стартиран на 08.02.15 г., имахме проблем с канистъра (закупен от колега) , целия течеше, като лейка и след неуспешен ремонт се наложи да го оставим един ден без филтация, на другия ден взехме нов канистър JBL  и нещата потръгнаха, след което водата побеля и до ден днешен е така, като се има предвид, че съм сипал 30 л. вода от моя аквариум, дайте съвет да блъскаме ли нещо или да сменим цялата вода , като пак сипя от моя аквариум ( стабилен) , забравих днес се е образувала и ципа на повърхността , като се има предвид, че дебита на канистъра е силед и доволно движи повърхността

Асен Евгениев

Не "блъскай" нищо, още по-малко да сменяш цялата вода. До седмица ще избистри.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

mitaka01

Здравей,
Азотният цикъл не е зациклил.

crazzzy

По принцип знам, но кофтито е, че имам чувството, че нещата са по- зле от началото, с побеляването и ципата, на моя аквариум проблените с азотния цикъл минаха в първите 3 дни, а тук се закучиха . Знам, че има разни ми ти стартови пакети и там подобни- има ли смисъл да използваме нещо такова и ако да какво да бъде ( съвет от колега с опит)

bunzip2

Нищо недей да слагаш. Търпеливо изчакай.
Филтрацията трябва да работи постоянно и да е достатъчна като дебит за аквариума.
Изчакай и всичко ще се оправи.
Ципата по повърхността говори за лошо движение на водната повърхност.
Колкото и да ти се струва добро движението на повърхността, нещо не е както трябва. Ципата физически е невъзможно да се застои там ако има достатъчно движение, така че търси проблема там, пробвайте да изкарате флейтата малко над водата, така че дупките да се падат половината във водата, половината над нея. Така ефекта ще е по-голям и най-вероятно ще решите проблема с ципата.
За другото - чакане.

crazzzy

Канистъра е нов и доста силен, дори май повечко, че движи доволно микрозориума. Флейтата е на 4 см под повърхността и на 45 градуса на горе, струйките от нея се показват над повърхността, но въпреки това ще я повдигнем още, а дали да сипваме още вода от моя аквариум?

kuvert

Цитат на: bunzip2 - 16.02.2015 23:41
Ципата по повърхността говори за лошо движение на водната повърхност.
Колкото и да ти се струва добро движението на повърхността, нещо не е както трябва. Ципата физически е невъзможно да се застои там ако има достатъчно движение....
Напротив,стои си отгоре както и да нагласяш флейтата.
Ципата е един от най-трудните проблеми в аквариума. Изчезва от самосебе си много бавно и за доста продължително време. Може да я премахнеш с вестник.
Относно бялата вода-търпение. Не се е завъртял цикъла. Добави бактерии (тиня) в новият канистър. Старата вода не е достатъчно условие да тръгне аквариума по-бързо.

crazzzy

Тиня не знам как и от къде да измъкна, но мога да взема водата от моя канистър и да разменя ватите, че мойта е покафявела, би трябвало така да стане или?

bunzip2

Колега опитай с флейтата, по начина по който ти казах, и сподели дали има резултат.
До сега винаги успешно съм премахвал ципата по този начин, дори с филтри с по-слаб дебит.

П.П: Това с разменянето на ватата е чудесен вариант. Ако можеш,смени ги.

crazzzy

премахнах ципата с вестник, вдигнах флейтата на нивото на водата и насочих така, че да движи добре водата, въпроса ми е дали да изсипя мръсната вода от моя канистър в новия и дали дали да разменя ватата?

bunzip2

Размени само ватата. Ще свърши работа.
Но пак не очаквай чудеса. Поне седмица трябва да мине.

geshi

Аз ти предлагам направо да измиеш твоята вата в новият аквариум, така според мен е по добре от колкото да изсипеш водата, защото пак си е вода.

Ivan_S

Пране или поставяне на медия от работещ аквариум в нов аквариум дава далеч по-добър резултат от само наливане на вода от такъв. Водата от работещ аквариум помага с това, че е стабилна, с вече постигнати определени параметри, но с много малко от полезните бактерии, които всъщност са по-важните в случая. Доказан метод при мен е старт с вода от работещ + пране на гъбите от работещ филтър в стабилен аквариум при всяка смяна на водата.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

crazzzy

Ясно ще пробвам с ватата, благодаря

Black Adder

Въоръжете се с търпение с твоя приятел.
Разбираем е мерака на начинаещият, още като купи аквариума и на другия ден да е 'като на снимките', но за всяко нещо си иска време. Ето и жените ако ги питаш, ще раждат за 3 дни, ама си чакат по 9 месеца. Та така и вие ще почакате.
Щото с бързане може да минете 'на тъмната страна' на силата - слагане на разни капки, сменяне през 2 часа на филтри и води ... просто изчакайте, все пак не е 3 литров буркан от туршия, а цели 300 литра, бактериите трябва да се потрудят доста повече.
Колегите са дали съвети, но аз мисля, че някое бързо растящо растение също няма да навреди. Споменал си анубиас и микрозорум, а те не са от най-бързите, даже напротив.
Сложи някое дъбче, роголист, криптокорина дори.

Caxapa

Прав си  па макар и седнал пред компютъра  :-D То и за туршията се иска поне 2 седмици да втаса в буркана а какво остава за аквариум..Търпение и и пак търпение и четене и спазване на съветите.

crazzzy

По принцип са ми ясни нещата, идеята е , че когато стартирах моя , цикъла се завъртя по- бързо.
Моя аквариум е 225 л., имам тема, да не го описвам на ново. Въпросът ми беше дали не съм объркал нещата, като първия ден остана неволно без филтрация и от там да се насмитат нещата, тъй като вече десетина дни няма подобрение и водата си е като мляко.....

Публикациите са слети: 18.02.2015 06:44


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs11.postimg.cc%2Fuiyrwwzcz%2FIMG_20150217_091610.jpg&hash=24d1c5f84a862c1c3e247f4f549ab5eb022111a7

mario_gg

Имах подобен проблем с кварцов пясък при които претупах нещатата като го мих.
Щом 10 дни е така не вярвам да е от цикли бактерий и тн.

crazzzy

Всичко е измито старателно, грунда е мит на сито, корените са обработени както трябва, камъните също, филтърните пълнежи са добри (едропореста гъба, сипоракс два вида, и керамика, не се сещам името и, но е по скъпа от сипоракса, като камъчета около 1,5-2,0 см.- леки и порести, след всичко има и вата), канистъра е с добър дебит за аквариума, май остават бактериите.
В края на седмицата мисля да разменя ватите с моя канистър и да пусна няколко дъбчета да си плуват, пък ще видим...

kuvert

Заедно с ватата вземи и утайката от твоя канистър и я сипи в новият!

БойкоМ

Всичко е нормално според мен,за да се избистри му трябват около десетина дни след като е заработил филтъра, а обитатели се пускат не по рано от 3 седмици след като е стартирал аквариума.Така че,доколкото мога да сметна работещ филтър е сложен преди около седмица. Не съм много убеден че трябва да пипаш повече филтъра.

crazzzy

Мисля да пусна няколко дъбчета да плуват, докато се оправи и да сменя ватата с моята и малко утайка също

Caxapa

И през ден частични смени на водата по 20%.

ata_nas

Просто напомням, процеса е бавен и е нужно търпение.

Methokill

Това,което аз мога да добавя като съвет е да аерираш,също много помага.Аз също няколко пъти преди години съм стигал до този момент и в крайна сметка разбрах едно-аерация+вода от стар аквариум+сера нитравек.Никаква смяна на вода,колкото и да е противопоказно според изписаното.След първата седмица сменях по малко,около 10%.Аз така си стабилизирах моя.Взимах около 5 до 10 литра вода от много добре стабилизиран аквариум.Успех и дано се стабилизира по-скоро.
300l malawi
Metriaclima Lombardoi
Metriaclima Greshakei
Labidochromis Hongi
Labidochromis Caeruleus
Pseudotropheus Demasoni
Cyrtocara moorii
Pseudotropheus Saulosi Taiwan Reef
Ancistrus Sp.
Ancistrus L144

Infinity

Относно ципата и мазните петна по повърхността на водата, мисля че доста помага и аерацията.. по не при мене май помогна, след като сложих една въздушна помпичка и я оставих да работи цял ден и цяла нощ. Имах дълго време ципа, като понякога водата изглеждаше мазна на повърхността. Сега е кристално чиста.

Сега смятам да сложа още един таймер който да включва аерацията през нощта.

Пробвай с аерация сигурно ще помогне доста бързо да изибстри и да премахне ципата.

crazzzy

Относно аерацията- в моя аквариум положението е такова:
-осветлението ми е на два кръга, като се пусне първия кръг се пуска и въглеродния двуокис, след половин час се пуска и втория кръг.
-когато първия кръг угасне, гасне и въглеродния двуокис, втория кръг остава да свети още половин час, след като изгасне и втория кръг се пуска помпичката за въздух, като тя работи до 7 сутринта, през деня, докато аквариума не свети съм я направил да се пуска още веднъж за 1 час.
-аквариума ми е кристален.

Относно аквариума на колегата:
-вече виждам подобрение, водата започва да се избистря, макар и бавно.
-вдигнал съм флейтата до нивото на водата и съм я оставил да завихря доволно водата.
-ципа все още има, макар и да я вадих с вестник, но предполагам, че струята ще я разбие скоро.
-утре ще сменя ватите от моя канистър с неговия, ще добавя малко мръсна вода от моя канистър в неговия и ще досипя вода от моя аквариум в неговия и да се надяваме, че ще забързаме процеса.

crazzzy

Вече имаме резултат, водата се изчисти на 95%  *DRINK*

crazzzy

Здравейте, приключихме с бялата вода, благодаря за идеите

Пачо

Колеги, моля за мнение..... Аквата е на месец и пет дни, 90 литра, с водата всичко си беше ок. ...... Филтрацията беше активен въглен и гъба, а движението на повърхността на водата 50% от цялата повърхност. Рибките са 10 неона, 8 кардинала и 2 отоцинклуса(от 2 седмици си живеят прекрасно). Температура 26-27 градуса, слагам малко по 1 мл./ден готови въглеродни съединения на Сеахем, осветление 30 Вата лед пури.

Вчера след обяд купих на JBL някакви керамични топчета бели на цвят по 7-8 мм. изпразних 80% от активният въглен и ги добавих в кошничката на филтъра, но в бързината без да искам измих гъбата с чешмяна вода вместо аквариумна  :duvar:. Също така сложих под всяко растение и туфичка по една подхранваща  таблетка(около 10-11 бр.) Dajana Plant Root.  Днес идвам на работа и гледам тази мътилка на снимките, и всички риби на повърхността  *CRAZY*. По стъклата някакви като бели космички по около 5-6 мм. Веднага  смених 30% от водата та се раздвижиха рибките и изгасих лампите. Кажете как да процедирам, имам още 2 по-малки нано аквариума и такова нещо за пръв път виждам.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.cc%2Fwpvsx652n%2FIMG_20150304_122517.jpg&hash=c73b7f03081b7c07f19830c10186fda57c5fad0e

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs28.postimg.cc%2Fe1zcki2xp%2FIMG_20150304_122603.jpg&hash=2a3b901f9fabe60fc855074f145116c50ea8a345

Това е отстрани по дължина 80 см.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.cc%2F7jzg42t67%2FIMG_20150304_122551.jpg&hash=ec05d07698f5feba7b3c53e559e6d78e347eac36


Публикациите са слети: 06.03.2015 13:29

Това са снимки преди аварията с едно устройство са снимани за да видите наистина колко е мъчно  :-D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.cc%2Fldcolherb%2FIMG_20150223_172641.jpg&hash=c9d8b9f7de616389b84092b9c419396d9bdc7eef

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs4.postimg.cc%2Fpj3u0ad3h%2FIMG_20150223_172632.jpg&hash=ca605fe55be259da25d964dca698028537544815

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs30.postimg.cc%2Fhsgmfy3wx%2FIMG_20150223_172627.jpg&hash=b13ed7b57216bd1499d7b00ba4976caac5b4923d

А това е по дължина, пак леко мътна в сравнение с другите ми акви, но е от черният пясък
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs11.postimg.cc%2F4td2i9zc3%2FIMG_20150131_104909.jpg&hash=12b3bf1fb4bcd62a39e710f100a5ae06d6f89ae4

Caxapa

През ден с частични смени на вода и махни този въглен вече. Той обира не само вредните а и това което си добавил като подхранка и останалите добавки в аквариума.  Ако има аераторна помпа е пусни да работи за допълнително раздвижване на водата. И да, скапал си азотния цикъл но ще се оправи постепено с тези частични смени. Намали през това време храната на рибите.Няма да е фатално ако изкарат един диетичен курс.

Пачо

Благодаря Сахара *BRAVO*, отивам да махна въглена, и да придам повече движение на повърхността, а осветлението какво да го правя..?

Caxapa

Светодена го намали на 6 часа. Имаш светлина ако виждам добре идваща от прозорец а и е тристрано открит, в смисъл нямаш на нито една от страните фон.  В последствие като се избистри и растенията потръгнат ще увеличаваш постепено до осем , осем часа и половина светоден. Активният въглен има кратък живот, тоест  около месец  и после не абсорбира .

Пачо

06.03.2015 14:15 #33 Last Edit: 07.03.2015 16:02 by Пачо
Отново много благодарности Сахара, за черпня си.! *DRINK*

Публикациите са слети: 07.03.2015 16:02

Хора, това е някакъв ужас.... ]:-> днес идвам и положението си е същото, но 5 неона дадоха фира, останалите 5, кардиналите и отоцинклусите ги преместих в един малък аквариум с гупи дето имам, а от жертвите 2 намерих три не успях... Та не знам....

Тези керамични демек топчета на JBL като ги преплаквах преди да ги сложа бяха някак лигави не знам дали е нормално....

Днес му направих рестарт, наблъсках метиленово синьо, и да видим кво ще стане. Ако някой има идеи ще съм благодарен.


Пачо

Голяма драма ей  *dontknow*..... Днес водата е доста по добре след като направих смяна на 90 % от нея и добавих 5 литра от стабилизиран аквариум в събота.   Обаче още от преди това забелязах че на полянковото растение част от листата му стават прозрачно-кафеникъви и се веят някакви кафяви влакна стигащи до 2 см. =-O  хем си израстват нови, хем се получава това.
Чудя се и рибките какво да правя с тях , че в малкия гупарник стана манджа с грозде егати. Дали мога да пусна поне кардиналите в големия.??

Ето снимки след смяната на водата и на проблемните растения...надявам се да не е черна брада
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.cc%2Fx1m7rvf2r%2FIMG_20150307_140022.jpg&hash=7013b4be72c4a64a33275ad944abdff0e55f3e9a

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs8.postimg.cc%2Fgaehs39yt%2FIMG_20150307_140029.jpg&hash=fe816a64c428c6d12e4436590953614e2710d36c

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs3.postimg.cc%2Foogk3yscj%2FIMG_20150307_140034.jpg&hash=26936e7767c4c145f692966e2141d30c634d1180

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs16.postimg.cc%2F6rb510edx%2FIMG_20150307_135948.jpg&hash=3b193113ef5a02ea7abefabc9419760f0020e0d3

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.cc%2Fyn1hjopar%2FIMG_20150307_135937.jpg&hash=58e690bf61334d561583ab76f0e86e2bc0bf6a35

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs28.postimg.cc%2Fr27a7dtyl%2FIMG_20150307_135925.jpg&hash=76f3f883d00458a95047718d70e0f6b863956877

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs16.postimg.cc%2F75ch0lyhh%2FIMG_20150307_135918.jpg&hash=7f9cfb87497ebbb43dfc56abaa488f84260a158f

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs11.postimg.cc%2Fh2pnpqo4j%2FIMG_20150307_140055.jpg&hash=0968fdd643ec3256b652e6377e19b9b1bcceb40d

Caxapa

В едното скаридарниче подавам Со2 и има силно осветление. Добавям и профито и изикарбо и върви идеално растението. В друг скаридарник  без Со2 и добавка на профито и изикарбо , растението  е пожълтяло и видимо загива . Осветлението във вторият е що годе добро.   Освен това, при теб е все още много пресен аквариума.

sVGNsali

Колега,струва ми се, че нещо генерално се е объркало при теб.
СО2 имаш ли? С какво светиш? Някакви химии използваш ли за растенията? Растенията от колко време са в този аквариум?
Аз брада не виждам, а липси. И смисля, че основният им проблем е липса или недостатъчно СО2. Нека и други колеги споделят..
Тези варовикови камъни в ляво, да не те изиграят?
Вида на водата ми напомня, за моят старт, мътилка от не добре измит грунд. Или от корена, ако е от река и има останала мътилка по него.
+1 мнението на Сахара.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Пачо

Аз слагам Flourish Excel на Seachem и Profito, но сега след смяната добавих само Flourish Excel и още не съм торил, че нали поставих някакви подхранващи таблетки под туфите преди да стане сакатлъка  :-D

sVGNsali

Не съм много на "ти" с китките, но знам, че все що има полянково си иска СО2 под налягане, като основен фактор. После светенето и микро макрото. То си е цяла наука, изкуство.. Всякакви химии, които ги дават като заместител на СО2 са вятър и мъгла. Има не малко разисквания по въпроса. Поне една системка самоделка за СО2 си направи.
Питах от кога са в аквариума китките, защото когато са купени от читав колега, те си вървят по инерция, да кажем седмица 10тина дена още. +- дни там някакви. И после си проличават липсите. Но с правилна поддръжка, бързо се съвземат и то с минимални загуби. А какво е правилна поддръжка, е трудна тема.
Но изчакай, някой по вещ да се включи.
И да добавя - що не махнеш корена и тия варовикови в ляво, за известно време - 10 дни. Вадиш ги, сменяш пак 90% вода и чакаш филтъра да си свърши работата. Да видим, може там да е проблема.
Какви пълнежи имаш?
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Пачо

Цитат на: sevginsali - 09.03.2015 14:26
Колега,струва ми се, че нещо генерално се е объркало при теб.
СО2 имаш ли? С какво светиш? Някакви химии използваш ли за растенията? Растенията от колко време са в този аквариум?
Аз брада не виждам, а липси. И смисля, че основният им проблем е липса или недостатъчно СО2. Нека и други колеги споделят..
Тези варовикови камъни в ляво, да не те изиграят?
Вида на водата ми напомня, за моят старт, мътилка от не добре измит грунд. Или от корена, ако е от река и има останала мътилка по него.
+1 мнението на Сахара.
Прав си всичко се срина за една нощ... Нямам ЦО2 а добавям готови въглеродни съединения на Seachem и Profito за торене. В Четвъртък махнах акт. въглен от филтъра и сложих уж керамични топчета на JBL като поставих и подхранващи таблетки под туфите. И в събота водата мляко като на снимките от Петък.

Публикациите са слети: 09.03.2015г 14:02ч

От 40 дни са там полянковите китки иначе.

Публикациите са слети: 09.03.2015г 14:02ч

Във филтъра има само гъба и топчета за микробите

Публикациите са слети: 09.03.2015 14:47

Осветлението е 30 Вата лед пури

Caxapa

Според мен 90% са си почти като старт на ново. Недейте така...Нека не объркваме повече колегата а  и веднъж вече е направил такова шоково сменяне на вода. Частични не означава 90% а 20% като се изхожда от факта, че седмичната смяна е 30 %.

Пачо

Иначе варовиковите камъни се отразяват на твърдостта на водата само доколкото знам, ама софииската е толкова мека, че ако я втвърди малко няма да е лошо, но уви общата твърдост не мърда над 4 френски градуса *JOKINGLY*

sVGNsali

Цитат на: Caxapa - 09.03.2015 15:04
Според мен 90% са си почти като старт на ново. Недейте така...Нека не объркваме повече колегата а  и веднъж вече е направил такова шоково сменяне на вода. Частични не означава 90% а 20% като се изхожда от факта, че седмичната смяна е 30 %.
1. Пълнежа на филтрите са ОК. Предполагам топчетата са Micromec?
2. 40 дена? Вече са гладни, поне полянковите. И ако не почнеш с СО2, ще са за коша.
3. За самата вода, Сахара е прав. Дай време на филтъра да влезе в ритъм. Но ще потретя, че варовиковите камъни не ти трябват.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Пачо

1. Пълнежа на филтрите са ОК. Предполагам топчетата са Micromec?  - Да такива са (незнаех) знам че бяха лигави на промивката преди да ги бухна :-)
2. 40 дена? Вече са гладни, поне полянковите. И ако не почнеш с СО2, ще са за коша. - тука много ме е страх, че си прав  :-| с това flourish excel май наистина няма да стане  :duvar:
3. За самата вода, Сахара е прав. Дай време на филтъра да влезе в ритъм. Но ще потретя, че варовиковите камъни не ти трябват. - Да ще оставя няколко дни да завърти цикъла  :whistle:

Caxapa

Сега, спираш да ториш и подаваш каквато и да е химия в аквариума!  Частичните смени на водата  продължават поне две недели. Осветлението на не повече от 6 до 6,5 часа Едва след това можеш да започваш добавяне на нещо което трудно върви. Имам предвид полянковите. Това е картина която се рисува и създава бавно. Не е като да вземеш четката и да намацаш цветовете с един замах.  Филтъра  не го пипаш поне месец време.

Пачо

Цитат на: Caxapa - 09.03.2015 16:02
Сега, спираш да ториш и подаваш каквато и да е химия в аквариума!  Частичните смени на водата  продължават поне две недели. Осветлението на не повече от 6 до 6,5 часа Едва след това можеш да започваш добавяне на нещо което трудно върви. Имам предвид полянковите. Това е картина която се рисува и създава бавно. Не е като да вземеш четката и да намацаш цветовете с един замах.  Филтъра  не го пипаш поне месец време.
това за светодена вече е приложено от събота от предишната ни комуникация Сахара  *thanks
Чудя се дали да не извадя квото е останало от полянковите и да ги бодна в малкият аквариум към момента докато мине този период, барем спасим нещо :-D
Частичните смени горе-долу как да ги правя, 20-30% през два три дни ли?

sVGNsali

Пачо, остави за 10тина дена аквариума. Даже "забрави" за него. Да "узрее"
Смените на водата - веднъж седмично, 20%. В конкретният случай, събота или неделя, т.е. 14-15 март..
Ако искаш, да речем от четвъртък, можеш да слагаш МНОГО малко някаква храна. През ден, колкото да задвижиш цикъла по-бързичко. И така след около 2 седмици, трябва да си в нормата вече.
От тази полянка, нищо няма да излезе. С оглед на тази конкретна ситуация.
Какви ще са бъдещите обитатели?
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Пачо

Цитат на: sevginsali - 09.03.2015 17:01
Пачо, остави за 10тина дена аквариума. Даже "забрави" за него. Да "узрее"
Смените на водата - веднъж седмично, 20%. В конкретният случай, събота или неделя, т.е. 14-15 март..
Ако искаш, да речем от четвъртък, можеш да слагаш МНОГО малко някаква храна. През ден, колкото да задвижиш цикъла по-бързичко. И така след около 2 седмици, трябва да си в нормата вече.
От тази полянка, нищо няма да излезе. С оглед на тази конкретна ситуация.
Какви ще са бъдещите обитатели?
sevginsali, благодаря за активността и съветите ти  *thanks ..... за бъдещите обитатели мисля да са 10-тина неона, 8 кардинала, 2 отоцинклуса, 2 звездни анциструса, скаридки, 10-тина рзбори или родостомуси...
Какво мислиш за идеята да пресадя полянковите(каквото е останало от тях) в друг добре стабилизиран аквариум, дали има смисъл от такова спасително начинание?

Caxapa

Цитат на: sevginsali - 09.03.2015 14:39
, сменяш пак 90% вода и чакаш филтъра да си свърши работата. Да видим, може там да е проблема.
Какви пълнежи имаш?
Без да се засягаме и обиждаме но нека да се придържаме към една линия а не да даваме различни съвети противоречащи си едни на други..
Цитат на: sevginsali - 09.03.2015 17:01
Пачо, остави за 10тина дена аквариума. Даже "забрави" за него. Да "узрее"
Смените на водата - веднъж седмично, 20%. В конкретният случай, събота или неделя, т.е. 14-15 март..

Сега по 90% или по 20% веднъж седмично да сменя вода колегата? Нека не го объркваме  с толкова различни  и непостоянни мнения!

sVGNsali

Цитат на: Пачо - 09.03.2015 17:07
sevginsali, благодаря за активността и съветите ти  *thanks ..... за бъдещите обитатели мисля да са 10-тина неона, 8 кардинала, 2 отоцинклуса, 2 звездни анциструса, скаридки, 10-тина рзбори или родостомуси...
Какво мислиш за идеята да пресадя полянковите(каквото е останало от тях) в друг добре стабилизиран аквариум, дали има смисъл от такова спасително начинание?
Този аквариум с какви размери е? Че много риби избори  :-D А за родостомусите, направо ти казвам, че ще е жалко. Те са впечатляващи, но при подходящи размери. Визирам дълъг аквариум.. Съвета ми е, избягвай супника. Видовия винаги е по-добрият избор. Еднотипни условия, храна, изисквания..
ЗА китките - без СО2 нямат шанс. В другия аквариум, какво е положението? Не знам дали си обърнал внимание, но няма нито един впечатляващ аквариум с полянки, без СО2 под налягане. Самоделките са временни решения. Дори и да има изключение, то ще го е направил някой опитен.
Но дори и да имаш СО2, пак е много според зависи.. Минал ли си статиите на Евгени (evgeni200), тук във форума? Много труд е положеил човека, много е писал. Там ще откриеш много неща.
Сахара, той човека ме разбра. Интересно, ти защо не. Последно се съгласих, с твоето мнение да забрави за аквата, демек да го остави на мира. И споделих какво е седмична смяна. Не знам защо вадиш от контекста. Както и да е.. Който разбрал, разбрал.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Пачо

П.С. Колеги, отдавам чест на кардиналите, тази рибка ме озадачи.... В събота, преместих ги в 12 литровият гупарник, и седнах да търся помощ тук във форума, реших все пак да си ходя, викам си чакай да ги видя преди тръгване...броя ги броя ги и се 7 излизат, поогледах се малко о кво да видя, скача единият кардинал на пода зад тезгяха незнам отколко време, ама пода е леден....взех го целият в прах пуснах го и днес още си джари в аквариума..даже не знам кой беше  :-D

Публикациите са слети: 09.03.2015 17:26

Този аквариум с какви размери е?  -- 80см дължина  40 височина  30 ширина  полезен обем около 90 л.

Caxapa

Нека не влизаме в полемики но явно имаме различен изказ. За филтъра виждам и разбирам съгласието ти. Но веднага след това даваш съвет за смени на водата  по 20 %  и не уточняваш, че това започва едва след като се стабилизира и оправи аквариума. До тогава  си остава  заздравителната опция от частични смени на вода през ден.

Пачо

09.03.2015 17:30 #52 Last Edit: 10.03.2015 09:28 by Пачо
На статиите на  (evgeni200) не съм попадал, моля за линк с удоволствие ще ги прочета  :coffee:

Публикациите са слети: 10.03.2015 09:28

*lock  *BRAVO* *DRINK*  Колегиии, вижте снимките от днес сутринта  :-D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs28.postimg.cc%2F4b9lq7tdp%2FIMG_20150308_090549.jpg&hash=34e44ee674b83045fce06e711a143e322af32d11

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.cc%2F64r4hq3o9%2FIMG_20150308_090503.jpg&hash=5f374f2d15319f7cc49d6f5b1141d30795d9b16d

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs14.postimg.cc%2Fxaxfun1f5%2FIMG_20150308_090456.jpg&hash=3884fc62f7bbead88e1032220b3d4f4aeb017cc1
Поглед по дължина  8-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs8.postimg.cc%2F6u5oiof85%2FIMG_20150308_090633.jpg&hash=70e4f59190f87e466a74c1e80fc4e74dce9af934

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs21.postimg.cc%2Fhc60upbw7%2FIMG_20150308_090424.jpg&hash=4a4ad1e38252c94a7340b15ef593313b9fd3eb23
Аквариума спасител  :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.cc%2Fn6cp2x9xh%2FIMG_20150308_090700.jpg&hash=d41d94e9d4ca62be27c7c325493e720ac3cf4ffd

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.postimg.cc%2Fj9z92h1d5%2FIMG_20150308_090649.jpg&hash=409e16595304cf88daa1636bd71287af45093efb
И химията с която разполагам
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs14.postimg.cc%2Ftcnnrwcmp%2FIMG_20150308_091050.jpg&hash=d3a88088b5a18e3c46581046760bdd4e462d2d78

Similar topics (5)

42473

Публикации: 8
Прегледи: 3105

59402

Започната от R2D2


Публикации: 1
Прегледи: 2755

37884

Публикации: 2
Прегледи: 2022

57530

Публикации: 34
Прегледи: 9075