• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 23:50

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Внезапна смърт в аквариума....

Започната от KanKubrat, 04.12.2012 20:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

KanKubrat

В неделя смених около 50% от водата на аквариума (84 литра, 21 малки рибки и доста растения), това е втора смяна на водата, аквариума беше на 22 дни. Сложих чешмяна вода, която обработих с AquaSafe на Тетра, според указанията на опаковката. При стартирането и първата смяна процедирах по същия начин и нямаше проблем. Друго в аквариума няма променено.  Разчитах на растенията и бях спрял аерирането (иначе имам въздушна завеса). На сутринта след смяната водата в аквариума беше белезникава, от растенията се проточваха паяжини (на това ми приличаше) и 3 скаларии и един неон бяха умрели. Другите риби имаха страшно измъчен вид. Извадих повечето живи, като в аквариума останаха 4 рибки, останалите отделих в леген(с вода, обработена по споменатия начин). Пуснах аератора и отидох на работа. Като се върнах водата се беше избистрила, 4-те останали в аквариума риби си бяха живи(но пък един неон и едно САЕ загинаха при преместването по технически причини), затова пуснах и другите обратно. През деня си купих тестове на Тетрам които показаха, че наличието на хлор е по-високо, затова добадих още малко AquaSafe. Водата в аквариума сега изглежда кристална, растенията са свежи, рибките похапват и са жизнени, поне според мен. Някой има ли идея какво се е случило и дали е безопасно да си добавя рибки в аквариума?

Асен Евгениев

Цитат на: KanKubrat - 04.12.2012 20:29
3 скаларии и един неон бяха умрели
И колко скаларии имаш в тия 84 литра? Нямаш работещ цикъл, тровиш си рибите.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

KanKubrat

Скалариите са малки, бяха 4. Преди добавянето на риби съм сложил бактерия, и за тези 20 дни всичко беше наред. Проблема стана след смяната на водата.

Caxapa

Има доста теми във форума в които са описани методите за стартиране и поддръжка на аквариумте ни. За да нямаш изненади и подобни въпроси на които е отговаряно хиляди пъти е добре да прочетеш поне първоначалните теми за начинаещите акваристи. Темите ще намериш в изкачащото меню в ляво на екарана. Там също има и какви видове риби и колко за определен литраж са съвместими.Успехи в четенето!

djibarov

Предлагам на Коко и Сахара да качат една тема някъде най-горе ( на видно място), наречена "Синдрома на "внезапната смърт" в аквариума" - за всички начинаещи ....мераклии ..и ...нечетящи....
Добре поне, че има 10-20 съфорумци, които четат по-често и се "втурват" към поредния SOS добронамерено. ;-)

KanKubrat

Благодаря на отзовалите се, включително и djibarov. Прочел съм внимателно касаещите случая теми, при това - преди да пиша. Внимателно съм проучил как се стартира аквариум, и съм избрал варианта да ползвам химия, за да ускоря процеса, т.е. "...мераклия .." съм, начинаещ съм, но определено не съм "нечетящ". След поредния анализ, съгласуван с по-опитни акваристи стигам до следния извод: Сменил съм значително количество вода, това съчетано с активното промиване на гъбата на филтъра най-вероятно е довело до критично намаляване на полезните бактерии и просто(но жестоко) съм отровил рибите. Надявам се това да е реално случилото се и да няма други проблеми. Отново благодаря на отзовалите и вземам бележка относно броя на рибите. Ако има и други хипотези - моля, пишете! Лека вечер на всички!

Caxapa

Има колеги които ще ти дадат съвет да ползваш химия. Други, в това число и аз ще отречем добавянето на такава в аквариума. Предпочитам всичко да се развива нормално по естествен път в аквариума. Добре е, че си разбрал за пренаселването на аквариума и редуцирането на броя им.Поздрави и успехи  в хобито.

djibarov

И аз съм на мнението на Сахара. Без химия. Защото уж помага, ама често и не съвсем, особено когато не е в ръцете на опитен акварист.
1. За началото - само нитрифициращи бактерии  за седмица, по схема на фирмения разтвор, тези "сейф", "алгостоп", "клиър" и прочие са само вода в мелницата на търговците според мен.
2. Гъбата (на вътр. филтър) се задръства доста често, но се плакне във вода на самия аквариум, която се източва, като просто трябва да се премахне голяма част от утайката, но не под течаща вода и не много старателно, за да останат нитрифициращи бактерии в нея.
3. Наливаш престояла вода (хлора се изпарява за една нощ), а не разчиташ сляпо на (1).
Обикновено, когато не се изчака тези 30-35 дни от старта и се пуснат много риби преди този срок няма начин да няма жертви.
Успех и да се похвалиш след време с аквариума!

ico

Какво става за 30-35 дни ако има само вода? 
Ако водата в един съд е чиста (няма какво да гние в нея) и 135 дни да се чака, пак си е същата работа. Все едно да сложим мая в бидон с вода и после да чакаме 35 дни за ферментация някаква...
Колегата говори за въздушни завеси и никъде за филтрация, нито за постоянната температура в аквариума, нито за температурата на новата вода. 
Нормално е да умират риби от неподходяща температура или от рязка смяна на температурата.
Сменям редовно над 50% от водата, новата вода е само с подходяща температура и само понякога уж дехлорирана с разни препарати. Мия гъбите редовно на чешмата, че яко се задръстват от рибите. Но нямам умрели риби, няма бяла вода, няма паяжини...  ;-)
Хубаво е, да "узрее" малко системата, но само с вода и някакви бактерии не става. Все пак и бактериите имат нужда от храна, за да се множат.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

djibarov

Предполага се, че не е само вода, а грунд и растения. След седмица 1-2 по устойчиви риби, чиито отпадъци са за "храна" на бактериите, филтрация 24 часа от началото и постепенно заселване. Но няма да влизам в подробности. Които иска - може да търси и чете. Нито да коментирам ico отгоре.

KanKubrat

Температурата в аквариума е 25 градуса, филтъра работи нон-стоп, просто очевидно прекомерното ми старание при миенето на гъбата под течаща вода и голямото количество сменена вода съм изтребил бактерийките, а чрез тях и рибките. От тогава нямам умрели риби, нито други проблеми засега. Смених и осветлението с 2х25 гролукс и аквастар и се надявам вече всичко да е наред.

Similar topics (5)

38917

Публикации: 11
Прегледи: 5936

20095

Публикации: 48
Прегледи: 19787

51561

Публикации: 18
Прегледи: 5351

128

Публикации: 3
Прегледи: 4369

49115

Публикации: 12
Прегледи: 4627