• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Възможен проблем с растителен аквариум.

Започната от S.Mladenov, 22.09.2019 12:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

S.Mladenov

Здравейте!
Стартиран аквариум преди 41 дни(12 август). Това което ме притеснява са ниските нива на KH и PH. Видимо рибките не показват признаци на безпокойство и проблеми, единствено колизите, като попаднат на течението от флейтата се носят като пияни. Намалил съм го доста в сравнение преди да бъдат вкарани в аквариума и може да го намаля още. Рибките се хранят добре( един път на ден с замразена или люспеста храна). Храна почти не достига дъното. Единствено анциструсите не обръщат внимание на никаква храна, дори на таблетките за дънни рибки(колизите ги чоплят). Постоянно са залепени за стъклата, камъни, листа, корени(имаха някакъв мъх, който сега го няма), кокосов орех. Стига ли им тази храна? Има кафяви водорасли по едно от растенията, но тях не са започнали да ги ядат. Това е другия проблем в аквариума. Да сложа ли два отоцинклуса? Общо взето засега не търся красота в аквариума, а оптимални условия за живот на обитателите му. За това има черупки от морски миди, които според мен вдигнаха леко GH. А кокосовите орехи четох, че са полезни за анциструсите. Не размътват и не оцветяват водата. След напълното му стабилизиране ще го променя леко, като скрия неестествените за сладководен аквариум елементи. Добавянето на рибките стана по следния начин:
На 22-ри ден един звезден анциструс и един обикновен(все още мисля че не са се хранили с храна за рибки). На около 30- ти ден добавих още един обикновен анциструс и един за който ми казаха, че е червен, засега си е все така жълт.
Обикновения умря на втория ден. Беше му наръфана опашката, за което се съмнявам в звездния анциструс. Когато другите анциструси са около него ги бута. Мисля че е доминиращия. След няколко дена добавих 12 червени неончета. Едното неонче доста бързо умря. Още на втория ден не се движеше с пасажа и явно имаше някакъв проблем, защото не се движеше и дишаше учестено. Иначе по тялото му нямаше видими проблеми. Снимах го след като умря. Има снимка в галерията ми. Накрая добавих и колизите.

Въпросът сега е да правя ли нещо за PH и KH за да ги вдигна малко и с какво или нищо да не пипам? И за кафявите водорасли какво да направя?

Ето и информация:

Дата на стартиране на аквариума: 12.08.2019
Обем на аквариума: 126 литра(90 литра вода)
Размери:80 х 35 х 45 см

Данни за водата:
pH 6,4, амоняк 0, нитрити 0, нитрати 10:
Температура:
Сменям по 25 - 30 литра на всеки 5 дни.
При смяната: Водата е престояла 5 дни. Водата е с температура 26 градуса.

Филтрация: отбележете кой от вариантите е и колко е дебита на филтъра
Аераторна помпа (без гъба):да само през нощта
Аераторна помпа (с гъба):
Вътрешен филтър л/ч: 1000
Външен филтър л/ч:
Система за СО2: не
Филтрите работят непрекъснато

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(напр. смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър, рестарт на аквариума)

Използвани препарати или лекарства (ако сте слагали) през последните 20 дни:не

Риби: 4 анциструса, 11 червени неона и 2 колиза лалиа.
Полово зрели (видове, брой):не знам
Млади риби (видове, брой):не знам
Нови риби през последните 20 дни (видове, брой):12 червени неона, 1 обикновен анциструс и 2 колизи лалиа

Храна:
Видове храна:замразена люспеста
Колко често храните рибките си: един път дневно
За колко време рибките изяждат порциите си:1-2 минути

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения:30-40 %
Колко % са бързо растящи:мисля че няма
Колко са плуващи:няма

Грунд: под грунда има субстрат за растенията с 12 елемента. Грунд е черни камъчета.
Дебелина на дъното: 5-6 см.
Размер на камъчетата:2-5 км.

Осветление: 2 х 18 вата + 1 лед пура, която уж се равнява на 18 вата.


https://i.postimg.cc/mkjcb6Jy/IMG-20190906-214301-2.jpg






https://i.postimg.cc/VSzpxjxj/IMG-20200223-130814.jpg
https://i.postimg.cc/N964BVRF/IMG-20200220-191844.jpg

sVGNsali

Колега, здравей и добре дошъл.
Ще се опитам да отговоря, в рамките на своята компетентност.
Аквата е на малко над месец, т.е. още не узрял. Не си вкарал много риби, ама да беше изчакал още малко ..
С какви тестове мериш?
Колизи не съм имал, но не вярвам течението да ги бърка. Все пак, намали ако можеш или обърни в друга посока.
Кафявото по растенията вероятно е черна брада, лош вестоносец, бързо се разраства, трудно се маха. С две думи, се появява при дисбаланс.
Твоят аква е още много пресен, ще минеш през няколко гадни фази, но търпение! Сменяш вода както си писал, малко храна с ден глад на седмица.
Фира от 1 неон е добър резултат, може и да е бил болен от преди.
Не съм имал отоцинклус но по памет бяха гегави (т.е най- разумно да ги вкараш след 5-6 месеца) и се чувстват добре в пасаж, 5-6 бр примерно.
Морски миди???
За кокосовите орехи мнение нямам, пасувам.
Според мен не барай повече аквата. Само седмична смяна на вода. Аз като бях с вътрешен филтър, всяка седмица чистих, ама внимателно с аква вода и то само гъбата. Кераматика просто леко промивах.
И виж във продавалниците и тука секция пазар има хубави външни филтри на добра цена. Махай вътрешния.
Иначе на мен много ми хареса скейпа.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

S.Mladenov

Цитат на: sevginsali - 22.09.2019 18:43
Колега, здравей и добре дошъл.
Ще се опитам да отговоря, в рамките на своята компетентност.......
Благодаря, Добрева заварил!

Тестовете са лентички на JBL, снимал съм ги и ги има в профила ми.
Филтъра съм го чистил засега само един път. Гъбата в аквариумна вода, а кошницата, която е с активен въглен, само я разклатих във водата. Засега върши работа, само дето прави по голямо течение, но постепенно го уреголирах. Имайки предвид че може би ще сложа най-много още един пасаж от 10 малки рибки, най-вероятно данио, може и да се справя с този филтър, но ако се затормози ще го сменя с външен. Мидените черупки бяха първото нещо което ми попадна, за да покача малко твърдостта на водата. По нататъка ще ги сменя с малко варовикови камъчета. Водораслите със сигурност са кафяви водорасли. Мисля че не са черна брада. Странното е че ги има само на растенията в средната част на аквариума и никъде другаде. Като потъркам листото и пада. Сега мисля да добавя малко ричия на повърхността(на колизите ще им допадне) и егерия или валиснерия. Не знам кое ще е по подходящо. А последните рибки, мисля да ги добавя другия месец. Тогава ще окастря всички лоши листа и ще го подредя. Само дано не се случат някакви фрапиращи аномалии....
https://i.postimg.cc/VSzpxjxj/IMG-20200223-130814.jpg
https://i.postimg.cc/N964BVRF/IMG-20200220-191844.jpg

sVGNsali

Колега, разсмя ме  :-)
Само да ти кажа, че аз имам два канистъра ехаим 2213 + 2211 на 60/30/30. Риби 0.
Моето е малко заварено положение, но дава ориентир. И двата са пълни със сера сипорак и вати както го дават по книжка.
Значи, съветвам се веднага да се отървеш от въглена. И да си вземеш керамика, аз имам китайска мога да ти изпратя ако желаеш. А пък за мен си е задължително канистър, eheim 2213 (ако избереш тази марки, търси и предфилтър) върши чудеса. JBL 901 серията също. И двата ще станат на литража ти.  Може и китаец, сън сън 303 те са кучета, но ще трябва да си вземеш хубави пълнежи.
Не разбрах, защо искаш да вдигаш твърдостта. Да си стои така каквато си е от чешмата. Аз примерно съм с мега мека вода и какво от това? Щом руснаците могат да гледат дискуси на 27 С, значи и на теб не би трябвало да ти пречи твърдостта.
Щом се махат лесно гадините, може да са нишкови. Обирай ги с маркуча при седмичната смяна или когато ги видиш.
Не си дал техн спецификация за филтрацията, ама ако не е нещо от рода на BLUWAVE xx си е комедия.
Ти тепърва ще си патиш от слабият филтър.
И грунда нещо ме притеснява, да не е базалт някъв имах такова нещо навремето, малко по-едър де... Можеш ли да сифонираш добре?
Късно забелязах, че имаш някаква химическа подложка под грунда, а пък нямаш бързорастящи китки май. Или поне не много. И без ЦО2 си. Светиш силно ми се струва от снимките.
Щом целта ти е да имаш здрав аквариум, без визия, поне в началото, то моля, смени филтрацията, спри да бараш аквата, пробвай със по слабо светене (ако ти се чете има и стъпковидно, различно да свети по часов, но не повече от 8 ч светлоден) без да слагаш рибки и карай на режим седмична поддръжка около 3-4 месеца, комбинирано с ровене из форума и сам ще видиш истината.
Пак да повторя, трябва ти външен филтър.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Smelly fish

Здрасти, и аз да се включа некомпетентно  :-) pH 6,4 е ниско ще ти вкисва водата. Вероятно и теста който ползваш започва някъде от тази стойност. KH не виждам написал ли си го? Предполагам около 3 или бъркам? Ами хубаво си бухнал миди ама с тях слаба работа. Един колега си втвърдява водата с корал, а аз понеже съм стиснат съм си сложил варовити камъни. "Бера" си ги от морето по скалите, тези дето понякога в тях се виждат и фосили. Бели обли и леко порести. Сегашните са ми от повече от година и са се надупчили с пори като дунапрен. Киселата вода ги изяжда. Ама киселата вода мори и рибките. При ниско pH и от отпадъците от рибките съвсем се вкисва тая вода и рибата започва да лежи по дъното (живородки), на други ще им гният плавниците, а анциструсите или умират за два дни след закупуване или след 3-6 седмици спират да се хранят и в рамките на още 2 седмици след като им хлътнат коремите чак до гръбнака, ритат камбаната. Та тези белите камъни които си сложил ако са варовикови- добре, ако не са, тогава си сложи такъв размер варовикови и те ще ти оправят водата. 1 път седмично сменяй 30 литра вода, 1 път месечно сифонирай грунда.

S.Mladenov

Благодаря за съветите!
Когато стартирах, исках да взема външен филтър, но финансите тогава не позволиха. Исках да взема SunSun HW303А, но не се включих и този вътрешен беше компромисен. Китайски е и го дават 1000 литра на час, но знам че това не е критерии. Сега мога да си позволя гореспоменатия външен и може би другата седмица ще го взема. Въпросът ми е дали да оставя и двата филтъра и след около месец, когато външния се завърти, да махна тогава вътрешния, да си ги оставя и двата за постоянно или като сложа външния, да махна вътрешния и гъбата да я набутам във външния, ако е възможно?
Грунда съм го сифонирал два пъти и няма проблем. Акитата се изсмукват, а от него попадат само няколко камъчета.
Осветлението е две по 18 вата и една лед пура, като светлоденя е не повече от 6-7 часа и то както си написал на степени. Никога и трите пури не светят едновременно. Контролира се от тия джаджи дето се слагат в контакта за контролиране на вкл. И изкл. На електроуреди.
Тези белите камъни не са варовити. Другата седмица ще потърся и ще сложа.
Цитат на: Smelly fish - 22.09.2019 20:00
KH не виждам написал ли си го? Предполагам около 3 или бъркам?
4 *dontknow*
https://i.postimg.cc/VSzpxjxj/IMG-20200223-130814.jpg
https://i.postimg.cc/N964BVRF/IMG-20200220-191844.jpg

Smelly fish

Новия филтър работи заедно със стария за 10 дена, че иначе мор. После махаш стария. Охо ти си от София, ми бухай варовици ако намериш, тук водата е мека. Месеци брах ядове с меката софийска вода, когато аз си стартирах моя аквариум. На съботния пазар продават и корал, ама аз лично мисля, че е излишно набутване 35-40 лв. за камънак. КН е ниско, доста ниско, същото като у нас!

S.Mladenov

Цитат на: Smelly fish - 22.09.2019 21:02
Новия филтър работи заедно със стария за 10 дена, че иначе мор. После махаш стария. Охо ти си от София, ми бухай варовици ако намериш, тук водата е мека. Месеци брах ядове с меката софийска вода, когато аз си стартирах моя аквариум. На съботния пазар продават и корал, ама аз лично мисля, че е излишно набутване 35-40 лв. за камънак. КН е ниско, доста ниско, същото като у нас!
Аз за това ги набутах тия черупки, имам още малко и ще сложа и тях, докато намеря варовикови камъни. Аз всеки ден пътувам извън София в рамките на около 200 км от града. По дефилето като минавам за Враца, на едно място има доста скали които ми мязат на варовикови. Към Враца също мисля че съм виждал. Как да ги тествам дали са варовикови? Четох, че с оцет?
https://i.postimg.cc/VSzpxjxj/IMG-20200223-130814.jpg
https://i.postimg.cc/N964BVRF/IMG-20200220-191844.jpg

Smelly fish

Да с оцет се тестват. Ами капваш няколко капки върху камъка ако излизат мехурчета значи е варовик. Доста фини са, но се виждат. Ако в тихо помещение се заслушаш има и леко съскане. Ефекта е подобен като да смесиш оцет със сода бикарбонат, но едва забележим спрямо това със содата. Ще го видиш, преди 2-3 години и аз не го бях пробвал.

miro

Варовик се добива в Враца така му викат Врачански камък. А ако минаваш през Владая с радост ще ти дам

Alexfield

Преди време борих ниско Ph с Калиев карбонат. Има го в химическите магазини. Аз го взимах от Жълтия магазин. Хубавото на карбонатите е, че не пречат и служат като Ph-буфер - държат го около 7.5. Калият също не пречи - не може да стане предозиране с калий. Дозирането е на усет. Опитай, няма да съжаляваш.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

S.Mladenov

Цитат на: Alexfield - 23.09.2019 20:10
Преди време борих ниско Ph с Калиев карбонат. Има го в химическите магазини. Аз го взимах от Жълтия магазин. Хубавото на карбонатите е, че не пречат и служат като Ph-буфер - държат го около 7.5. Калият също не пречи - не може да стане предозиране с калий. Дозирането е на усет. Опитай, няма да съжаляваш.
Първо ще пробвам с варовит камък, ако нещо не се получи ще пробвам.
Благодаря на колегата от Владая, но не пътувам на там. Предимно на север и изток от София. Ще видя като ходя във Враца.
Иначе външния филтър вече е добавен и действа. Избрах  EHEIM Ecco Pro 200. Той отговаряше на финансите и покриваше параметрите на аквариума. Вътре си имаше всичко, единствено купих керамика за долната кошница, в която имаше пластмасови работи и ги махнах. В средната кошница е ватата и някакъв пълнеж, който си беше в комплекта и най горе е гъбата. В крайна сметка, може да си останат и двата филтъра.
Сега другия проблем е че не знам дали им давам достатъчно храна. Слагам им замръзена храна артемия един път на ден. Пускам им я на порции за около 3 минути, като за това време изяждат около 2/3 от кубчето и като свърша стоят и чакат за още. Да им давам ли цялото кубче или така както им давам е добре? Имам и люспеста, да им давам ли и от нея и как да ги редувам? Храня 11 червени неона и 2 колизи лалиа. Анциструсите не ядат от храната за рибки, мисля че са се заели с кафявите водорасли, защото на едното растение са изчезнали.
https://i.postimg.cc/VSzpxjxj/IMG-20200223-130814.jpg
https://i.postimg.cc/N964BVRF/IMG-20200220-191844.jpg

a__andreew

Здравейте колеги, подавам цо2 и съм го нагласил да подържа 6,55 пх . Проблеми с риби и скариди не съм забелязъл , какви параметри държите вода на растителен аквариум с подаване на цо2 при Софийско ВИК

Smelly fish

Сетих се нещо, можеш да си купиш това:

https://aquarium.bg/coral-sand-1kg-bg.html?search=%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BB&description=true

Слагаш в канистъра когато си купиш и забравяш за дълго време. Добавяш на порции за да видиш как ще ти се променят параметрите на водата. 1 кг. ще ти стигне вероятно за година. През лятото на морето на някое скалисто място ще си събереш варовик. Те са бели обли камъни и са шуплести. Познават се веднага.

S.Mladenov

Цитат на: Smelly fish - 24.09.2019 21:21
Сетих се нещо, можеш да си купиш това:

https://aquarium.bg/coral-sand-1kg-bg.html?search=%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BB&description=true

Слагаш в канистъра когато си купиш и забравяш за дълго време. Добавяш на порции за да видиш как ще ти се променят параметрите на водата. 1 кг. ще ти стигне вероятно за година. През лятото на морето на някое скалисто място ще си събереш варовик. Те са бели обли камъни и са шуплести. Познават се веднага.
Да знам го това, но засега мисля да игнорирам ph и kh. Водата от чешмата е с мaлко по ниски стойности, така че явно има нещо в аквариума, което малко ги качва. На рибките, мисля че не им пречат тези стойности.
Също реших да оставя да си работят и вътрешния и външния филтър, само на вътрешния, като го чистя, ще му махна активния въглен и ще сложа керамика в тaя кошничкa.
И сега имам два други въпроса.
Тръбите на външния филтър са поставени от страната, където е и вътрешния. Така ли да си останат, или тръбите на външния да ги преместя от другия край?
Другия е относно храната.
Хранят ги предимно с люспестa, като разнообразявам със зaмръзенa. Със замръзенaтa нямам проблем, защото пада бързо и има за всички, но с люспестaтa, като я сложa и известно време не потъва. За колизите не е проблем, защото си я щипвaт и от горе(те плуват на всякъде, даже пробват да крадат дънните таблетки на aнциструсите). Проблема е, че не знам дали достига достатъчно до неоните, които се придържат в средния слой на aквaриумa и много рядко някой се престрaшaвa да направи едно бързо изкaчвaне, за да чопне нещо. Може ли люспите да ги накисна в една малка чашка с вода от аквариума, за 2-3 минути, докато потънaт в нея и тогава да ги сипя?
https://i.postimg.cc/VSzpxjxj/IMG-20200223-130814.jpg
https://i.postimg.cc/N964BVRF/IMG-20200220-191844.jpg

Similar topics (5)

50015

Публикации: 13
Прегледи: 4797

35178

Публикации: 9
Прегледи: 3805

25920

Публикации: 5
Прегледи: 3469

38784

Започната от werity


Публикации: 11
Прегледи: 4369

54978

Публикации: 10
Прегледи: 4446