• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 15:51

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Моля за съвет

Започната от BGG, 21.06.2013 23:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

BGG

Здравейте колеги от близо месец аквариума ми нещо се сбърка.  Аквариума е 120 литров на Ферпласт Кайман Профи 80. Светя по 7 часа от 15.00 до 22.00 часа. Появиха се алги с кафяво черни мъхчета по камъните и ръбовете на разстенията ми. Температурата на водата е около 28-30 градуса. Разстенията забавиха развитието си а някой просто умират. Същото се случва и с рибки главно гупи на които ми прави впечатление, че хрилете са силно отворени и рибите дишат учестено и са с хлътнали кореми. Качвам и снимки, за да видите разстенията и една от гупите. Извинявам се предварително за ниското качество на снимките.





Моля посъветвайте ме какво да направя за бърза помощ.

asito

Смени 50% от водата.Според мен рибките страдат от липса на кислород.Увеличи подаването му.Колкото по-висока е температурата в аквариума,толкова количеството кислород е по-малко.Затова ако досега всичко е било ок,след затоплянето се е появил проблема.Засили движението на водната повърхност.Увеличи дебита на помпата ако може,ако не-сложи още една или аератор.Алгите с черни връхчета са черна брада.В общия случай се появява при много органика-много рибки,недостатъчно сифониране на дъното,прекомерно количество неизядена храна.Не е болка за умиране,но е грозно с нея.И аз си имам вече :) Начини за премахването и намери във форума.

BGG

Благодаря. Водата е сменям през седмица по 30 литра на 120. Храна слагам толкова колкото да бъде изядена за 1-2 минути. Един ден задължително са на диета. Смятам да сложа още разстения да може да отнемат хранителните вещества от алгите. Помпата е подминих с 500 л/h (беше оригинално 350 л/h). Рибките които показваха признаци на проблем вече не са в аквариума. Кофти ми е , че бяха страхотно красиви гупи, но нищо общия аквариум е по-важен.

hunter

Според мен всичките ти проблеми са свързани със лоша хигиена от което идват и кофти качества на водата във аквариума. Както е писал колегата направи няколко по-чести смени на водата 2пъти седмично както и сифониране. Постарай се да поддържаш температурата към 27 максимум 28 градуса. 30 градуса си е високичко не само за рибите а и за растенията за кратко не е проблем но ако се поддържа вече е проблем. Има начини за охлаждане със вентилатор от компютър намери темата и разгледай. Върши работа сваля с някой друг градус. Както каза и колегата при висока температура е бедно на кислород.

Caxapa

Да  се намеся и аз със съвет. Не споменаваш какъв е филтъра. Предполагам, че си с вграден филтър. Та значи вадиш гъби, медия, сипоракс/топчета, керамични пръстени и прочие/ промиваш с източена от аквариума вода и  нареждаш пак. Водата на аквариума започваш да сменяш през ден по 25-30 литра в продължение на две седмици. След това  в края на 3-тата седмица сменяш 1/3 от обема на аквариума. на 4..5..6.6.8 и т.н. продължаваш със ежеседмичната смяна на 1/3  от обема. Това с  "пестенето" на вода  за да не натоварваме семейния бюджет  ни води неприятности които понякога струват скъпо ако имаме хубави и елитни риби. И като завършек на тирадата ми, четете статиите и поне  тези за начинаещи. Не е срамно да се препрочитат. Аз също ги чета и препрочитам.

Similar topics (5)

53534

Публикации: 4
Прегледи: 3162

42624

Публикации: 4
Прегледи: 4018

33870

Публикации: 17
Прегледи: 11875

23414

Публикации: 6
Прегледи: 2914

48188

Публикации: 3
Прегледи: 2232