• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 14:28

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

пяна върху водата

Започната от silver09, 12.05.2011 14:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

silver09

няма с какво да го снимам за съжаление а  бурените са изсъхнали неса растения пича каза да ги сложа щото в тях имало ЦЕЛУЛОЗА  и рибите им е гот така каза той  за това го сложих

ka4ulatiq

Цитат на: silver09 - 12.05.2011 20:50
на дъното съм сложил речни камъни  (не много малки)
Ами не знам какво имаш наричаш не много малки, но камъните трябва да са около 2-6 мм.
посъветваха ме да си намеря корен , ходих на р.Искър  и си намерих изсъхнали корени от разни бурени. преварих го 30 минути, вързах го с 2 камъка и го сложих на дъното в камъните
ето тук има инфо как се правят тези корени за аквариума - http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=11. Когато дървото престои значително време в аквариума вече няма да изплува и ще можеш да махнеш камъните :)
купих си от пазара едно водорасло, казаха ми че било роголистник , но след като се прибрах от пазара  влязох в нета написах рголистник и се оказа, че  е друго растение така и него намерих в нета за да разбера името му.
роголисника изглежда ето така - роголисник - потопен ;   роголисник - плаващ
един далачен познат  гледа риби и ми каза, че трябва да сложа във водата  морска сол 1 чаена лъжичка и една прашинка калиев перманганат    той ми даде една бутилка  от неговата вода каза ,че била заразена с полезни  бактерии сипах   2 литра от неговата вода.
Това със солта и калиевия перманганат не е добра идея, но това с водата може да подпомогне нещата (но само в случай, че този твой приятел гледа собствения си аквариум както трябва. А това пък е малко съмнително защото не би ти давал такива съвети).
то не е точно пяна а миниатюрни мехурчета върху водата
ако мехурчетата са като "задържани" точно под повърхността от нещо то значи, че имаш ципа. Също така като помиришеш водата можеш да доловиш една специфична миризма (на мен лично ми прилича на миризма от лепило  :-D) но снимка би помогнала много.

А иначе в дървесината наистина има целулоза, но не съм убеден, че рибките могат да я ядът. Те по скоро ядът бактериите които образуват колония върху корена.

Цитат на: Caxapa - 12.05.2011 20:01
Ципата е като слой мазно която като е бутнеш с пръста и се цепи и става на парцали. Пяната е друго нещо. Нямат нищо общо двете.

Дам така е, но той има въздушен компресор, който прави мехурчета които се задържат под ципата и образуват нещо което прилича на пяна. Примирно нещо такова, но с повече мехурчета:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi54.tinypic.com%2Foi54sp.jpg&hash=2343eaaa4cfadbd46940a22475e849ce898d3959
Така че съм почти 100% убеден, че става дума за surface scum или иначе казано ципа.

За сега вземи една гъба и обери цялата ципа внимателно, че като стане на парцали и се разнесе из аквариума е неприятно. Също така можеш да смениш една част от водата, да речем 20%. Принципно ако не бъркам (че става дума за ципа) няма място за притеснение, защото почти всеки нов аквариум минава през този етап.

M14iro

Моята ципа преди 1 месец се образува и още немога да я махна. Всичко опитах, повярвайте, не става.... Вчера си взех Молинезия, пък да видим...

Асен Евгениев

Цитат на: M14iro - 14.05.2011 17:26
Моята ципа преди 1 месец се образува и още немога да я махна. Всичко опитах, повярвайте, не става.... Вчера си взех Молинезия, пък да видим...
Трябва да премахнеш причините, а не да се бориш с последствията.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

M14iro

Да разбирам , но незнам  възможните причини . Ако може да ми помогнеш, ще бъда благодарен

paolo6481

Направи така че да има някакво движение на повърхноста на водата!Ципата сама ще изчезне.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

M14iro

paolo6481, ами вече 1месец движа повърхноста, не помага .Обирам я с весник и на 3 -я ден пак се появява. Преди малко прочетох за причините поради която се появява , а те са:  Ципата представлява протеинов био-филм, вероятно предизвикан от големи количества органика във водата, слаба циркулация на водата и ниски нива на СО2. Наличието на големи количества плуващи растения или неподкастрени растения, чиито върхове плуват по повърхността, възпрепятства циркулацията на водната повърхност и благоприятства развитието на ципата. Всичко си е наред ,достатъчна циркулация имам, ЦО е в норми, остана  органиката.  Но не мисля , че я имам голямо киличество. Филтър- 340л/ч за 65-70л аквариум , сменям 20л и сифонирам всяка неделя и имам много бързорастящи растения , които също помагат.Храня 2-ти на ден за по 1-2 мин. Фосфати-0. *dontknow*

paolo6481

Колега снимка не можеш ли да пуснеш?Дори и с непрофесионален апарат да е поне да видя  разположението на филтъра в аквариума.И на растенията.И на рибите и пясъка по дъното.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

M14iro

ОК,
: 14.05.2011г 21:09ч

ka4ulatiq

Цитат на: M14iro - 14.05.2011 20:27
paolo6481, ами вече 1месец движа повърхноста, не помага .Обирам я с весник и на 3 -я ден пак се появява. Преди малко прочетох за причините поради която се появява , а те са:  Ципата представлява протеинов био-филм, вероятно предизвикан от големи количества органика във водата, слаба циркулация на водата и ниски нива на СО2. Наличието на големи количества плуващи растения или неподкастрени растения, чиито върхове плуват по повърхността, възпрепятства циркулацията на водната повърхност и благоприятства развитието на ципата. Всичко си е наред ,достатъчна циркулация имам, ЦО е в норми, остана  органиката.  Но не мисля , че я имам голямо киличество. Филтър- 340л/ч за 65-70л аквариум , сменям 20л и сифонирам всяка неделя и имам много бързорастящи растения , които също помагат.Храня 2-ти на ден за по 1-2 мин. Фосфати-0. *dontknow*

а нитрати? защото ми се струва, че те са основната причина за ципата. иначе махай я тази ципа докато растенията успеят да я преборят :)
а иначе аз имам доста плаващи растения, нямам голямо движение на водната повърхност и нямам такава ципа.
: 14.05.2011г 21:09ч
бях започнал да пиша от много време, ама гледам и един филм, и не съм видял последните два поуста. но сега ми се струва, че проблемът е именно в тези 0 фосфати. все пак без тях не може.

M14iro

нитратите са 12,5мг/л

silver09

колеги  3 дни бях на  една вила малко на почивка  и се връщам вчера и гледам почти бяха изчезнали мехурите  , но понеже на всякъде чета че трябва  през седмица горе доло да се сменя вода и смених 30% ,  и стана  много по зле  *SORRY*  :buff:  *dontknow*  кажете какво да правя 

Асен Евгениев

Цитат на: silver09 - 16.05.2011 23:35
смених 30% вода,  и стана  много по зле 
Какво толкова стана?
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

silver09

пяната почти беше изчезнала  а след като смених 30% от водата станаха  повече  от колкото бяха в самото начало
:buff:

ka4ulatiq

Цитат на: silver09 - 17.05.2011 14:36
пяната почти беше изчезнала  а след като смених 30% от водата станаха  повече  от колкото бяха в самото начало
:buff:

откакто имаш тази пяна има ли някаква промяна във вида на растенията? и все пак можеш да кажеш дали тази пяна прилича на това дето е на онази снимка дето поустнах (ако се сещаш). че знае ли човек, такава ципа никак не е обичайна за толкова залесен аквариум  *dontknow*.

Similar topics (5)

42927

Публикации: 8
Прегледи: 4817

37969

Публикации: 7
Прегледи: 4566

59165

Публикации: 10
Прегледи: 6521

55954

Публикации: 3