• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

06.07.2025 00:24

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Нитратна смола?

Започната от dental, 28.03.2011 17:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dental

28.03.2011 17:55 Last Edit: 28.03.2011 18:34 by zambo
Колеги днес ходих до един магазин в Пловдив и ме попитаха дали използвам нитратна среда във филтъра?!
Аз понеже съм начинаещ и не съм слагал нищо във филтъра освен стандартната гъба.
Въпроса ми е някои от вас използва ли такава среда във филтрите си/представлява жълтеник пясък в торбичка които се слагал вместо гъбата във фълтъра/ или тия ме гъбаркат нещо??? :-|

Ако махна тая гъба къде ще се събират бактериите от течната бактериална флора дето сипвам в аквариума???

MeTogu

28.03.2011 18:07 #1 Last Edit: 28.03.2011 18:35 by zambo
Да не е ставало дума за нитратна смола?
http://aquariumbg.com/forum/discus-bg-predstavya/nitratna-smolaabsorbent/
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

zambo

Оправих заглавието .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

dental

да,точно за нея става въпрос.Да слагам ли такова нещо във филтъра си или не е необходимо.
Водата сега не е мътна но не е и кристално бистра и чиста както в магазините,има какво да се желае още.Аквата е 140 литра с вътрешен филтър.

zambo

Колко и какви риби има вътре ? Кога е стартиран ? Вода сменяш ли ? Опиши подробно аквариума , защото може просто да искат да ти продадат нещо ненужно .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Black Adder

Не те гъбаркат. Усеща се разликата при наличието на филтър с нитратна смола. (но като допълнителен такъв, аз лично имам канистър Тетра 600 + малък вътрешен специално с нитратна смола)
Но по-добре кажи какъв ти е вътрешният филтър, щото твърде е вероятно да не насмогва на тез 140 литра.

dental

филтъра е хаилея или нещо подобно,комбиниран е да пуска и въздух освен да филтрира водата.Като го купувах казаха,че е достатъчен за 140 литра аквариум. :(( Но,мен ме притеснява че маи трябваше да купя директно външен филтър плюс вътрешен за нитратната смола.

Ако нямам нитратна смола как ще премахвам нитритите във водата????

Асен Евгениев

Цитат на: dental - 29.03.2011 23:22
маи трябваше да купя директно външен филтър
То не е късно за канистър, ще можеш да комбинираш различни пълнежи, без да се
лишаваш от едно за сметка на друго.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

MeTogu

Цитат на: dental - 29.03.2011 23:22

Ако нямам нитратна смола как ще премахвам нитритите във водата????

Мерил ли си нитратите,че толкова искаш да ги махнеш?
Нитрифициращата бактерия си знае работата,ако филтъра ти е с добри пълнежи би трябвало да се справи.А също помага и редовна подмяна на водата.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Nikiengi

Както е казал колегата МеТоди, при добри пълнежи и непретоварен аквариум с риби, не ти трябва нитратна смола. Освен това тя е активна само първата седмица и след това трябва да се рециклира, така че според мен нямаш сметка да я слагаш в канистър, който пък се почиства на 1.5 мес. веднъж. Ако имаш необходимост по-добре я сложи във допълнителен вътрешен филтър! А иначе си върши чудесно работата (смолата), когато се налага!
:-) :-) :-)