• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.06.2025 00:07

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с ph

Започната от Ивайло Гиздов, 06.08.2010 12:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ивайло Гиздов

Колеги дайте съвет с какво да вдигна ph.
От 5,0 по на горе не мърда.
Аквариума е с голо дъно,развъден.
Пълнежите във филтъра са два литра сипоракс,едропореста гъба и вата.
Смяна на водата по 10% сутрин и вечер всеки ден.

anasarka

Аерация на водата, спиране на СО2, филтрация през варовик или корал, добавяне на варовикови камъни, коралов пясък даже има и фирмени препарати. Избери си начин.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

MeTogu

Има си даже Ph+ и е указано колко на колко литра вода се слага.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

piterd

Привет колега rapundzel,
Интересно ми е как според теб си постигнал това Ph. Водата която наливаш с каква твърдост и  Ph е ? Дали не те лъже теста?
Развъдния ти аквариум колко населен е ?

anasarka

Не бях видял това рН5 в завода си правим дистилирана вода и съм я мерил с тест на Сера и излиза рН4.5 а като меря КН на първата капка става жълто. Може да ползва дистилирана.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

NO CARRIER

Дестилираната вода е с pH 7. Ако не е - или тестът не е верен или водата не е чиста.

За вдигане на pH можеш да се ползва сода бикарбонат.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

BOJO

Добави сода бикарбонат + магнезиев сулфат(английска сол) Содата повишава ПХ а английската сол "втвърдява " водата и повишава общата твърдост.

Само внимателно - трябва да го вдигнеш постепенно защото е шок за рибочетата. Започни с малки количества добавяни при смяната на водата. Например 1 мерителна лъжичка за детски сироп сода- бикарбонат  на 50 л сменена вода.  И мериш. Стигаш до желаното ниво и започваш да слагаш постоянно количество.  Важно е да задържиш ПХ стабилно. Същото и за магнезиевия сулфат.

Тези добавки се вземат най изгодно от химически магазин - иначе може да ги вземеш и от бакалия и аптека, но не е ефективно за по големи количества.
...
В този ред на мисли 3-тата добавка е  не-йодирана морска сол, богата на микроелементи и минерали. Аз слагам по 30 мл на 100 л вода.
......

Това е за африкански цихлидарник .

и само още нещо - това ниско ПХ е резултат на нещо. Получава се рязко падане на ПХ при разграждане и гниене на ограника - макар че казваш че си с голо дъно, възможно ли е да са ти задръстени филтрите ?  

: 06.08.2010г 13:01ч
Цитат на: NO CARRIER - 06.08.2010 13:18
Дестилираната вода е с pH 7. Ако не е - или тестът не е верен или водата не е чиста.

За вдигане на pH можеш да се ползва сода бикарбонат.

Абсолютно правилно - NO CARRIER - време е да минеш към цихлидки  от Великите езера на Африка .

anasarka

Цитат на: NO CARRIER - 06.08.2010 13:18

Озадачаваш ме, може и да си прав че теста мери грешно. Слизам в лабораторията да проверя веднага с електронния рН метър и ще пиша какво ще покаже. :-)
: 06.08.2010г 13:01ч
Дестилираната вода я мерихме в лабораторията с електронен рН метър като го калибрирахме с буферните разтвори и показа рН 5.02 на дестилираната която съм мерил вкъщи с тест на сера за КН показва жълто на първа капка. Дестилатора е сигурно на 20-30 години ама си бачка незнам защо са такива показателите.

Ивайло Гиздов

Водата,я наливам от чешмата и е ph7
Филтъра го чистих вчера,като мислех,че е задръстен но не беше.
В аквариума има около 50 риби на размер 2-3см. при 100лт. вода,
Теста ми е на тетра..
Номера е,че се опитвам да разбера от какво се получава това.

anasarka

Извинявам се rapundzel че така ти оспамих темата но се узадачих по въпроса с дестилираната вода. Наистина трябва да е с рН7 но това може ли да е вярно цитат"Въпреки широко разпространеното мнение,че дестилираната вода има киселинност рН=7,това е вярно само в първия момент след приготвяне на водата.Намиращия се във въздуха СО2 се разтваря във водата без карбонатна твърдост и понижава киселинността й.Киселинността на тази вода е 5-6 прочетох го от тук http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:RMw6lfuDMzsJ:www.discus.bg/index.php%3Foption%3Dcom_content%26view%3Darticle%26id%3D32:2010-04-07-12-38-49%26catid%3D17:himia-i-fizika%26Itemid%3D21+%D1%80%D0%9D+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0&cd=8&hl=bg&ct=clnk&gl=bg

BOJO

Вероятно има много органика в водата и оттам пада ПХ. 1Защо преди да слагаш добавки не пробваш с една смяна на вода 50 % два пъти седмично? При мен в претоварен аквариум свърши добра работа.

Benzacillin

Така става и при мен с гол аквариум и външен филтър само.

Вода от водопровода (София - център):
pH 7,2
KH 1,5
GH 3
47 microSiemens
Измерванията са с калибриран pH метър и тестове на сера и тетра

След първите няколко дни - pH стига до 7,6-7,8 и 90 microSiemens. След седмица-две следва рязък спад до pH 5,3-5,6.
Предполагам се дължи на ниската буферираща способност на водата и при внасяне на най-малкия подкиселител в аквариума се сгромолясва pH (за един ден). Подкиселяването може да е свързано с азотния цикъл, пълнител във филтъра, добавка на препарат във водата, храна, растения и др. По мои наблюдения това не става в аквариум с грунд и растения, а дори водата има уклон към лека алкализация (заради грунда).
Ако искаш добавяй по 1-2 милилитра сода бикарбонат на 50 литра вода до достигане на необходимото pH в рамките на 1-2 дни, но все пак виж дали ще го потвърдят и колегите.

piterd

Привет колега rapundzel,
Вероятно от гниеща органика имаш това Ph. Интересно обаче, като сменяш водата не изсмукваш ли мръсотията по дъното ? Ако не, то изсмуквай я.
Аерирай допълнително.
Намали количеството храна което даваш на рибите.
След като имаш режим на смяна  два пъти на ден то увеличи малко количеството ( например 15 % ).
След няколко дена провери дали се движиш в правилната посока ( бавно покачване на Ph)
Поздрави

Ивайло Гиздов

Точно за това сменям водата двапъти,за да обирам мърсотиата от дъното.
Но ще продвам и два пъти в седмицата да сменяпо 50% както каза BOJO.

piterd

Привет колега rapundzel,
По редовни смени с по малки обеми, е по добре според мен отколкото голяма смяна с 50 % например. Отчети факта, че нямаш грунд.
Поздрави

Similar topics (5)

53253

Публикации: 5
Прегледи: 3574

45819

Публикации: 17
Прегледи: 8091

36071

Публикации: 12
Прегледи: 6963

23039