• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
17.06.2024 10:11

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с мътна вода

Започната от Vicho, 26.07.2013 11:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Vicho

Здравейте, казвам се Виктор и от скоро се занимавам с акваристика. Имам проблем с помътняване на водата (жълто/кафеникав отенък). Аквариумът е с размер 80/35/40 см на фирма Diversa оборудван с: филтър с дебит 1000 л/ч на същата фирма; осветление  2*18 W, 6500 K; термостат, който не работи в момента. Стартиран е на 16.07.2013 г. с помощта на препарат Dеnitrol JBL. Първо е положен около 1.5 см подхранващ субстрат за растения, върху него гранитен грунд (фракция 3-5 мм) с дебелина от 3 до 6 см. Растенията за момента са: 4 корена роголистник, 4 Cryptocoryne от непретенциозните, 3-4 малки стръка Lindernia rotundifolia, 3-4 стръка Hygrophila difformis, както и някакъв Лилеопсис, който ни препоръчаха в магазина. Като декорация има 4 големи Врачански камъка и мангрова клонка с дължина около 30 см купена от магазин. В момента има 2 малки Анциструса (около 2 см) и едно САЕ (4-5 см). Сложени са в аквариума на 19.07.2013, като преди да бъдат сложени са измерени амоняк и нитрити (и двете бяха в идеалните граници). Като един обикновен неопитен акварист без да искам пуснах прекалено много храна в аквариума и заминах на почивка за уикенда  :buff:. Когато се върнах водата беше помътняла и стойностите на амоняка и нитритите се бяха покачили в червените сектори на скалите в тестовете.  *HELP* Приложих спасително изчистване на дъното от остатъци от храна, с което източих около 35-40% от водата. В следващите два дни сменях по около 20 % всеки ден, а в сряда ударно смених около 70-80%. За съжаление водата не се избистри, амоняка се върна към нормална стойност (най-ниската в скалата), но нитритите все още са прекалено много (скалата не може да ги хване) :duvar:. Рибките не са хранени от злощастния инцидент с прехранването и изглеждат в добра форма.  Моля помогнете !!! :'(

Vortigen

Спокойноо, ше живеяат  :-)

grigor nakov

Сложи като начало само ,,sera bio nitrivec,,както е по предписание и виж дали ще има подобрение

evgeni200

мангрова клонка - възможно е да е от нея(жълто/кафеникав отенък). :-)

hunter

Подкрепям мнението на evgeni200, не виждам логика да ти се оцвети водата от амоняк или нитрати. По скоро биха се отровели рибите от голени стойности отколкото да се оцвети водата от това. Имали мирис водата някаква тежка миризма да се усеща? Прави чести смени на водата през 2 дена по 30% аквариума е новостартиран все пак. И във началото си иска по чести смени. Наблюдава ли се примерно кафяви водорасли? Не знам как си направил старателното почистване след прехранването но ако е било със сифониране е възможно да си изсмукал и малкото полезни бактерии които са се появили на хоризонта. Мина ли процедура на грунда и на корена смисъл изплакване, изкисване преди да ги сложиш във аквариума? Според мен ти се заформя цикъла и това е резултат от това. При мен съм го наблюдавал преди години при новостартиран когато изби кафявата фаза( кафяви водорасли). После си премина както и е нормално.

nadji6

Мангрова клонка ти прави водата жълта(кафеникава) заради танина който изпуска.  Този "проблем" ще се реши от само себеси след някое време...  Не се знае колко точно. Аз преварих моят мангров корен и пак си изпускаше цвят няколко месеца... Но това е полезно за рибките, не се притеснявай.
Другото, ако аквариума ти е изложен на пряка слънчева светлина има вероятност да имаш цъфтеж на водата, тогава тя изглежда зеленикава. Ако водата ти е някак си млечно бяла, тогава означава че си разрушил азотния цикъл.


evgeni200

 
Цитат на: Vicho - 26.07.2013 11:25
Първо е положен около 1.5 см подхранващ субстрат за растения, върху него гранитен грунд (фракция 3-5 мм) с дебелина от 3 до 6 см.

Напиши по подробно точно какво е сложено.

Vicho

Благодаря за предложенията. И аз смятам, че е от клонката и за това я извадих да се покисне самостоятелно в кофа, за да й махна цвета. Иначе аквариума не е на пряка слънчева светлина. Формирали са се някакви водорасли по растенията, но САЕ-то и Анциструсите си ги ядат и почти не се забелязват и не мога да кажа какви са. Най-много ме притесняват нитритите, но предполагам, че в момента се завъждат тези бактерии, които превръщат нитритите в нитрати. Не знам колко е нормалното време за намаляване стойностите на нитритите. За сега ще продължа със смяната на вода през ден.
Hunter не усещам никакъв мирис от водата.

Vicho

Здравейте отново. След като извадих мангровата клонка ситуацията не се промени, даже е още по-мътно. Прилагам снимки на субстрата за растения, които съм сложил, както и на самия аквариум и една сравнителна на водата от аквариума и чешмяна вода. Моля дайте предложения!




petko

Тогава най-вероятно е от подложката.То си го пише на кутията отгоре грунд от 4-6см. с градация от 1 към 5 мм.Този който си сложил 3-5 мм. пропуска при всички случаи.

ПМП

Ако е от нея,няма нищо страшно.В определен момент ще спре да пуска.

Similar topics (5)

39622

Започната от vesko29


Публикации: 7
Прегледи: 3425

59544

Публикации: 16
Прегледи: 9212

31234

Публикации: 32
Прегледи: 13224

54740

Публикации: 8
Прегледи: 2441

22660

Започната от Vannkata


Публикации: 4
Прегледи: 3022