• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с филтър Eheim

Започната от Петър Василев, 23.07.2019 13:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Петър Василев

Привет
Имам странен проблем с филтъра
Имам Еheim extrenal 250.
Преди 5 години стартирах аквариума и всичко беше бомба . Дебита на филтъра  си беше на ниво . След около година изведнъж дебита падна .При почистен филтър  и почистени маркучи  дебитомера едва помръдваше.Добавих втори филтър след първия eheim clasic 250 /свързан последователно след него/ който е 440 л/м  в сравнение  с основния ми филтър който е 700 л/м.  и дебита  се оправи . След седмица  съвместна работа със  или без малкия  дебита на основния филтър се възстанови.
Така   до преди месец  когато едва църкаше водата - отново при почистена изоснови инсталация. Единственото което направих е да сменя ротора на  Еheim extrenal 250 .Е  - един месец  нещата вървяха добре .
И така  от вчера  имам  в системата последователно свързани Еheim extrenal 250, eheim clasic 250  и Eheim Universal 1200 - помпа която да тегли водата . и дебита е като при стартирането  ама вече работят три машинки
Но това просто не е нормално  и незнам къде е проблема

a__andreew

Здравейте , какъв пълнеж сте сложили във филтъра? Ако е задръстен пълнежа ще са симптомите точно такива.  Какви риби гледате?

Петър Василев

И двата филтъра  са с substrat pro  и по една гъба отдолу.
Но парадокса е  че преди месец като измих филтъра , субстрата и маркучите  - дебит няма .
Слагам новия ротор и всичко си тръгна нормално
Месец след новия ротор  дебит няма. Измивам всичко наново и пак няма дебит.

Това са някакви магнитни ротори - възможно ли е да се размагнетизира. Възможно ли е основната главата на филтъра да си има годност някакви години и да трябва да се сменя ако се претовари.

Иначе аквариума е висок 80 см . Филтрите са на земята под него - демек 120 -130 см висок маркуч. Но да е претоварено - нали работи толкова години и  сега просто я карам ................. Навързах всички налични помпи на един маркуч за да спася рибите ,,

Риби две кои, 10 златни , 10 сома , безброй охлюви мелания


VDO

Като отваряш да чистиш ,ако не е чистен основно редовно,прокарай  с гъвкава четка и самите щуцери на главата,и тръбата на смукателя,де що има дупка и кухина ,която не се вижда с просто око дали е запушена ,се прочиства.Другото нещо е правилно да го обезвъздушиш след това.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

bustama

Най-вероятно, от медия или подобно се запушва изхода и за тов, дебита пада. Медията във вързоп/торбичка/ ли е?

a__andreew

Здравей, премести гъбата да е на изхода и рибоците, които имаш са си прасета, които вече са пораснали. Вариант е да сложиш един пред филтър и него да го чистиш по често.

Петър Василев

Пред филтър имам- на SERA   той е отделна кутия . Напълнил съм го само с дунапрен. Чистя го всяка седмица. Основните филтри са само substrat pro.
Мрежа нямам защото филтъра има две кошнички и ... дебита да повдигне камъчетата нагоре да запушат помпата невярвам.
А главата  има едни гумичке за да държат оста . Там да си призная не съм пипал. т.е  ротора и оста ги махам да почистя отвора - но гумичките на съм махал да смазвам.

Ше почиствам наново по основно  -  какво да правя - притеснява ме че това може да не промени нищо то преди седмица чистих всичко

Направи ми впечетление  че като смених ротора без да пипам нищо дебита скочи  .
Чета по форума че има хора с канистър от 10 - 15 години и питам
1. възможно ли е ротора да се разбалансира  и да не дърпа
2.възможно ли е ротора да се размагнетизира
3. възможно ли главата на филтъра да се размагнетизира с времето - нещо все едно се изхабява

80 евро е нова глава . за тез пари   ще си направя един съмп с една помпа и ще разкарам всички филтри

Незнам какво да правя - а почистването  ще ме забавлява и тази сълбота и неделя:)))

a__andreew

Здравейте, филтъра си е добър, но имате големи риби , които доста цапат. Много зависи и от храната, която им давате, но според мен е от това. Може да свалите главата и да почистите самите отвори в главата гумичките в нея се свалят, но не оказват влияние на дебита. Оста може да се износи и вътре в самата турбинка също може, но това се вижда , като се извади и завърти на ръка.
Ще трака при работа ако има голямо износване.  Размагнитване може да се получи ако е постоянно топъл магнита и при доста по високи температури .  Може да опиташ да пуснеш филтъра без предфилтъра да видиш какъв дебит има. Друг вариант е да минеш на доста по голям филтър , но на ехайм или още един филтър.

Петър Василев

Амм да споделя  *thanks
След 6 усилни часа  като махнах всички мъркучи  и ги сложих наново  изчистени . Всички филтри изчистени . Нещата тръгнаха .Но махнах предфилтара  по съвет на Андреев.
Абе незнам този предфилтър на Сера май  е калпав.
Незнам каква му е конструкцията  ама той е убил дебита уж входяща и изходяща тръба са ф16/19. Сега си сложих предфилтъра на ехейм.
И опростих всичко - всеки филтър има един изходящ  и един входящ маркуч - без никакви проследователни свързвания , без делене  на водата с троиници и без събирания - чисто просто и работещо
Е да не казвам голяма дума - всичко ми е наред  - и вече съм с едно наум към продукти на СЕРА
Поздрави на всички

Similar topics (5)

42927

Публикации: 8
Прегледи: 3878

31952

Публикации: 50
Прегледи: 23367

58931

Публикации: 8
Прегледи: 3880

2048

Публикации: 26
Прегледи: 14827

50435

Започната от Атила


Публикации: 1
Прегледи: 1909