• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
17.06.2024 10:09

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Лагер на смъртта "Златнорибенвалд"

Започната от uio, 10.06.2013 22:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

uio

Здравейте,
Едно малко уточнение, аквариума за който питам вече от доста време е разтурен, но неспособността ми да разбера в какво сбърках мира не ми дава.

Историята накратко. Класически трагичен старт с миниатюрен аквавиум с няколко златни рибки, подарък за детето. След това регистрация тук, задаване на малоумни въпроси, след което доста четене. Следва купуване на аквариум 120 литра, старт на всичко отначало уж по-правилата.  Грунд, корени и камъни, малко растения. Пълнене на аквариума, проследих завъртането на цикъла с тестове (от чиста любознателност), пускане на рибите. Аквариума изкара 9-10 месеца. През този период в него едновременно заедно са живели между 3 и 5 малки златни рибки. Привидно всичко беше наред с изключение на това, че на около 2-3 месеца някой умираше (явно най-слабата от рибите). Ето тук съм писал преди време при един от тези случаи:

http://aquariumbg.com/forum/problemi-pri-ribite/otravyane-ili-bolest-(zlatni)/msg392182/#msg392182

Информацията не е съвсем вярна към момента на разтурване на аквариума. В последствие увеличих филтрацията, премахнах растенията защото ги ровеха, смяна на храната, добавяне на някоя рибка на мястото на умрялата намаляване и спиране на осветлението и т.н. Без видима промяна, смъртните случаи си идваха на всеки 2-3 месеца, а рибите определено не изглеждаха щастливи, вода трябваше да се сменя на всеки 2 дена, а се появиха и цианобактерии. Януари месец след поредния смъртен случай, прехвърлих единствения оцелял в първоначално подарения 20 л. аквариум с вода от големия и оттогава тази рибка, все едно разцъфна. Храни си охотно, расте, плува енергично, водата се сменя в някакви по-разумни срокове, изобщо радваме й се така, както се надявах да се радваме преди това на тези в големия аквариум. Единственото, в което съм сигурен е че проблемът не е бил в качеството на храната или прехранване. Оцелелият се храни със същата храна, дори малко по-обилно. Филтъра в аквариумчето е съвсем непретенциозен.

Пускам снимка на големия аквариум около 2 седмици след спирането му, непосредствено преди да го разваля. За това време горе долу избуя зеленилката по грунда.  Ще се радвам на версии, какво не е било наред.
Друго което мога да спомена като някакъв симптом, е че около смърта на всяка рибка по ръба на водата се образуваха фини мехурчета, малко пяна, която в последствие изчезваше и така до следващия път. Аквариума беше изложен на малко пряка слънчева светлина в късния следобед, но сега малкото аквариумче е на същото място.


nikan

За рибите нямам конкретна идея за какво са се споминали в такъв интервал явно са комплексни причините,пряката слънчева светлина и явно не доброто разположение на аквариума препоръчително е да не е близо да прозорец,са изиграли лоша роля и са довели до това състояние аквариума :-)

nadji6

Първо да кажа и аз съм от класическия случай- начинаещ със златна. Подариха ми златна в кръгъл аквариум от литър и половина :-)
Кораво животно се оказа, все още е живо след 6месеца :-)
Колкото и странно да звучи си мисля, че рибките са умрели най-вече от... Глад! Естествено причините сигурно са комплексни, като лоша вода да кажем, но животинките са били със слаб организъм и не са издържали. Прочетох, че ги храните само с няколко люспи, която се изяжда за максимум 1мин. За 4-5 златни това е крайно недостатъчно. Освен това има и един гладен ден и един само с грах...
Другото което е, понеже аквариумът ви е много голям явно като се влошат параметрите на водата, смяната на 50% не оправя нещата. Когато рибките започнат да излизт да дишат атмосферен въздух, май най добре е да се смени изцяло водата или поне 80-90%.
Не сте писали дали сифонирате дъното при смяната на водата... Но предполагам, че го правите.
Имате лампи, но растения не, а обилно залесеният аквариум би ви помогнал доста за да поддържате водата в норми.
Трябва да се разбере защо са се появили циано бактерии- те са отровни. Не е от слънцето, по скоро е сигурно заради това, че светите прекалено дълго с лампите, а всъщност няма растения или са крайно недостатъчни за тоя обем вода - не могат да филтрират ефективно.
И да споделя моя скромен опит: отглеждам Пешо в 50 литров аквариум, стабилно засаден с криптокорини. Аквариума ми е до прозорец със западно изложение, без никакво осветление, следобед се радва на слънчевите лъчи. Храня със сера голди или сера випан х2 на ден. Филтър китайски 350 л/ч вътрешен. Смяна на вода седмично 50%...  Рибката ми е жизнена, постоянно гладна и непрекъснато в движение, постоянно рови грунда. По това съдя, че е щаслива... А и порасна доста откакто е при мен...
Пожелавам ви успех занапред и не се отказвайте от страхотното хоби!