• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 16:41

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

миризма на застояло от акварима

Започната от liudmil, 18.01.2015 21:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

liudmil

Здравейте,
Проблема  е,  че водата ми замирисва на застояло-тиня за по малко от седмица.
Аквариума е 30л. има вътрешен филтър tetra easycristal 250 и допълнително компресорче за въздух , имам 11 стръкчета роголистник засадини в грунда и 2 много малки дъбчета.Рибите са 6 гупи,  2 анциструса и 2 сома куковица.Храната с която ги храня е на tetra нещо kolor за цвета на рибите но от нея много миршеше водата и я смених с тази обикновенната за гупи и една пак на tetra за дънни риби но ефета е никакъв.Моля препоръчайте ми храна и всеки друг съвет ще ми е от полза.

mario_gg

Колко рибки има вътре , има ли директна светлина върху аквариума , на колко време е аквариума , колко често ги храниш.

Асен Евгениев

Мирише ми на затлачен грунд.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

petq3515

Гледай да сменяш водата всяка седмица и сифонирай грунда.
Никой не проумява какво притежава, докато не усети болката от загубата му.

petko


ancitrusa

На 30 литра , 10 риби не са ли много?? Синодонта и анцитрусите не са за този аквариум. Имаш претоварен с органика аквариум колега.

liudmil

Благодаря за бързите отговори.
Няма пряка слънчева светлина върху аквариума , и мисля че твърдението на колегата за затлачен грунд е и моя проблем.Вероятно прекалявам с храната , но въпреки това имам чувството че сомовете остават гладни.
Иначе аквариума е на 10дни , като съм изчел всичко за стартирането и съм го направил по посочения начин.
В момента храня веднъж дневно с щипка от обикновенната храна за гупи и 2 люспички от тази за дънни рибки.
Възможно е да са в повече обитателите на поведението им е нормално , не са агресивни една към друга.
За сифониране съм закупил един от по ефтините сифони и ми направи впечатление , че не върши много добра работа , грунда е с едри камъчета 3-5мм , ако има някакъв по ефикасен метод за сифониране моля да ме светнете.

Caxapa

Светването е следното. За 10 дена  няма как да узрее един аквариум за да се сложат толкова риби. Отделно че рибите са  много за този обем. Бих препоръчал да се прочетът темите в ляво на изкачащото меню и да се се прочетът наистина   начините на стартиране на аквариум. Защото съм сигурен, че никъде няма такава статия за стартиране   на аквариум  по твоят /посочен начин/

petq3515

Колегата е прав. За десет дни нямаш завършен азотен цикъл.Всички органични отпадъци загниват,и отделят метан,амоняк и др. газове. Ако искаш да ускориш процеса, купи си препарат за стартиране с нитрифициращи бактерии.
Никой не проумява какво притежава, докато не усети болката от загубата му.

liudmil

Вече е поръчан препарата тъй като в Монтана няма никаде.И все пак за сифонирането някоя хитринка ще споделите ли , аз си мисля че ако маркуча в предния си край е по тънък ще работи по добре.
Колкото до бързото стартиране на аквариума съм спазил едноседмичния срок за рибите за който ме предупредиха в магазина.А и е много трудно да обясняваш на две годишно дете,  че няма риби защото аквариума се стартира.

Caxapa

Хитринки казваш..те са само в торбата на Хитър Петър. Тук се иска и четене освен  желание за аквариум.

NO CARRIER

Цитат на: liudmil - 19.01.2015 17:46
Вече е поръчан препарата тъй като в Монтана няма никаде.И все пак за сифонирането някоя хитринка ще споделите ли , аз си мисля че ако маркуча в предния си край е по тънък ще работи по добре.

Сифоните, които се продават, са по-широки в предния край, защото иначе много лесно засмукват камъчетата от грунда.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Ivan_S

Моят сифон е самоделка. Състои се от две части - маркуча, с който точа водата при смяна и бутилчица от сок 330 мл. Последното е с отрязано дъно, а откъм капачката се нахлузва в маркуча. Смуче яко и вдига грунда до стъклото.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

petq3515

Аз ползвам този сифон и съм доволен.http://aquarium.bg/index.php?route=product/product&product_id=138&search=%D1%81%D0%B8%D1%84%D0%BE%D0%BD Засмуква с няколко разклащания нагоре надолу, има клапан който се отваря и затваря с възвратно постъпателни движения, тоест не се налага да дърпаш с уста. И има кран . Отваряш крана засмуква грунда и боклуците до горе. Затваряш и грунда пада. След това се прехвърляш на съседен участък. И е евтин.
Никой не проумява какво притежава, докато не усети болката от загубата му.

Similar topics (1)

29731

Публикации: 22
Прегледи: 9078