• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 11:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Посъветвайте ме какво да правя

Започната от savi_90, 13.10.2018 01:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

tetra

Никога и при никакви обстоятелства не сменяй цялата вода, това е най голямата щета която можеш да нанесеш на аквариума. Ако това не можеш да го разбереш, каквито и съветин да ти се дадат ще са излишни.Това е основното правило в акваристиката и е много жалко че не го знаеш. Стартирането на аквариума е най сложният и рискован процес, за всички водни обитатели и  растения.

savi_90

Много добре го знам аз това нещо но ако си прочел началото на темата щеше да разбереш че смяната на водата и почистването на аквариума беше неизбежно

tetra

Добре, че не си почистил и рибите, има и такива случай. С почистването си удвоил проблемите, но щом така мислиш всичко е наред.Миля си, че в най лошият случай е трябвало да филтрираш водата, или да я оставиш да се утай и да я върнеш обратно. Като можеш да подмениш само половината. Ако резултата не те задоволява да повториш манипулацията, но в никакъв случай не се подменя цялата вода с едновременно почистване на аквариума. Всички налепи по стените на аквариума са в резултат на нестабилна еко система. И в аквариума се заселват водорасли и различни нисши организми, който са най добрите естествени и единствени помощници за стабилизиране на еко системата. И са индикатор червена лампичка, че нещо не е наред. Ако обаче ги отстраним режем клона на който се крепи еко системата в аквариума и всичко започва отначало. Влизаме в един безнадежден цикъл все едно да се мъчим да пълним бездънна каца с вода.
Със цялостната подмяна на водата нарушаваме и още един много важен процес. А това е невъзможността на рибите да реагират на бързата промяна. Преживяването на нашите любимци не се дължи на нашите грижи, а способността им да се приспособяват към средата в която са поставени, даже и да е неблагоприятна, стига промените да не са резки. При резките промени в температурата, химическият състав, и минерализацията организма им не е в състояние да реагира.
Можем да отбележим и третият много важен фактор влияещ пряко върху живота им. А това е стреса. При всяко изменение на средата в която живеят те се стресират, при което имунната им система автоматично се изключва и те са предразположени към заразяване, како и проявяване на стари заболявания.  *privet*

Similar topics (5)

34585

Започната от imarkov


Публикации: 13
Прегледи: 5548

22999

Публикации: 42
Прегледи: 11372

35231

Публикации: 2
Прегледи: 3424

28664

Публикации: 10
Прегледи: 6424

47754

Публикации: 10
Прегледи: 4522