• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

23.06.2025 02:17

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Помагайте ,че ГОЛЯМ батак става.

Започната от FenZariben, 20.12.2010 19:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

iek

Aмазония 2 в комбинация с мека вода в повечето случаи води до стопяване на погостемона, податливи са също и стаурогинето, хемиантуса, най-вече микрантемоидеса.
Попрекалил си също с дезинфекцията (глутаралдехида) и торенето, не е необходимо да имаш такива високи нива във водата, идеята на аквасойла е растенията да се изхранват от него, а не от разтворените във водата елементи.
За резултатите от тестовете винаги имай едно на ум, че може да не са верни, професиналните такива не винаги са точни, а какво остава за любителските.
След като имаш излишни пари, наливай азот и фосфати, но бих ти препоръчал междувременно да се запознаеш с правилната схема на стартиране и торене при аквариум с аква сойл.

FenZariben

Цитат на: iek - 23.12.2010 09:44
Aмазония 2 в комбинация с мека вода в повечето случаи води до стопяване на погостемона, податливи са също и стаурогинето, хемиантуса, най-вече микрантемоидеса.
Попрекалил си също с дезинфекцията (глутаралдехида) и торенето, не е необходимо да имаш такива високи нива във водата, идеята на аквасойла е растенията да се изхранват от него, а не от разтворените във водата елементи.
За резултатите от тестовете винаги имай едно на ум, че може да не са верни, професиналните такива не винаги са точни, а какво остава за любителските.
След като имаш излишни пари, наливай азот и фосфати, но бих ти препоръчал междувременно да се запознаеш с правилната схема на стартиране и торене при аквариум с аква сойл.

значи просто трябва да  се ориентирам към други видове растения ,ще дадеш ли някоя идея кои(и аз си мислех че е нещо такова ,но после ме разубедиха , а също като им гледах изискванията на тия за ПХ,КХ.ГХ не виждам да съм нещо извън нормата.). Пусни линк към някоя хубава тема (статия) за въпросното стартиране ,да видим точно как трябва да стават работите.Аз искам точно тези да гледам в този аквариум  и ако тябва ще ги присаждам всеки месец(дали с времето този ефект на Аквасоила ще отслабне,когато аквариума си узрее като хората?Няма лошо да се пръсне някои лев ако е необходимо.
А някои ще каже ли какво да правя с Въглеродния диоксид,ако го надуя повече може ли да има отрицателен ефект .
Благодаря предварително. *thanks *thanks *thanks *thanks
Мислене извън рамките поставени от някого е правилния път към прогреса на всеки акварист.Бъдете различни и използвайте главите си.

dafil

Както каза Iek "...в комбинация с мека вода"
Явно имаш възможности за глезотийки, които тук по-мъчно се намират-втвърдявай я тогава.Я с Еквилибриум на Сачем,я с GH бустъра на Том Бар ;-)
Ако нямаш риби ,не мисля,че ще  е проблема многото ЦО2
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

iek

По подходящ за твоя случай е бил аква сойл I, II е за твърда вода. Амано препоръчва и сейру(?) камъните специално за такива растения. За допълнителна информация можеш да използваш http://www.aquajournal.net/ на мен като настолна библия ми е: http://amania.110mb.com/index.html
Най-добре е СО2-то да се подава със система под налягане, т.е. контролирано, без големи амплитуди, при малки аквариуми това е трудно постижимо с мая и захар (при големи се прави с две и повече бутилки със застъпване).

FenZariben

Цитат на: iek - 23.12.2010 12:51
По подходящ за твоя случай е бил аква сойл I, II е за твърда вода. Амано препоръчва и сейру(?) камъните специално за такива растения. За допълнителна информация можеш да използваш http://www.aquajournal.net/, на мен като настолна библия ми е: http://amania.110mb.com/index.html.
Най-добре е СО2-то да се подава със система под налягане, т.е. контролирано, без големи амплитуди, при малки аквариуми това е трудно постижимо с мая и захар (при големи се прави с две и повече бутилки със застъпване).

Това за Аквасоил 1 вече го разбрах и аз така си мисля.Бях си напазарувал преди да прочета необходимите неща. В преди рестарта имах ПХ 7,5 в аквариума и като прочетох че  двойката го смъква ,се наиграх и не си дадох сметка за КХ и ГХ.Система за ЦО2 ще купя веднага след празниците.Не ми се ще да го рестартирам веднага,предпочитам да си поблъскам малко главата и да трупам опит.Камъните в аквариума са точно такива.Ще прочета статията довера.
: 23.12.2010г 14:02ч
Цитат на: dafil - 23.12.2010 12:34
Както каза Iek "...в комбинация с мека вода"
Явно имаш възможности за глезотийки, които тук по-мъчно се намират-втвърдявай я тогава.Я с Еквилибриум на Сачем,я с GH бустъра на Том Бар ;-)
Ако нямаш риби ,не мисля,че ще  е проблема многото ЦО2

Какви показатели трябва да гледам да докарам.Моите в аквариума не ми изглеждат толкова зле(GH-около 6 ,KH около 4.Явно нещо ги повишава ,защото в чешмяната вода са по-ниски.

Мислене извън рамките поставени от някого е правилния път към прогреса на всеки акварист.Бъдете различни и използвайте главите си.

NO CARRIER

Щом обещаваш да го поправиш довечера, приемаме.  *DRINK* *THUMBS UP*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

kapacitet

ЦитатКолега като се сменя 50% вода се нулират и хранителните вещества ,грешно е да се събират 3+3+3+3=21.
Просто ги приеми като постоянни 3 мл в аквариума(погледнато по този начин съм 2 мг под препоръчаната доза) Ухилен до уши, А ти дозираш малко защото сменяш водата на 2 седмици ,а не всеки ден

Здравей,

нещо не те разбирам какво се опитваш да ме убедиш, но сметките ти са мисля леко грешни.
Условието на задачата е:
Акварист притежава 50 литров аквариум, който се нуждае от наторяване. Количеството тор на ден е 3 мл. Какво е съдържанието на тор в милилитри, в края на седмия ден, ако е известно, че всеки ден се подменя 50% от водата?

Ден първи: + 3 мл. тор
Ден втори: - 1,5 мл. тор ( 50% подмяна на вода )  + 3 мл. тор ( дневна доза ) = 4,5 мл.
Ден трети: - 2,25 мл. тор ( 50% подмяна на вода )  + 3 мл. тор ( дневна доза ) = 5,25 мл.
Ден четвърти: - 2,63 мл. тор ( 50% подмяна на вода )  + 3 мл. тор ( дневна доза ) = 5,63мл.
Ден пети: - 2,82 мл. тор ( 50% подмяна на вода )  + 3 мл. тор ( дневна доза ) = 5,82мл.
Ден шести: - 2,91 мл. тор ( 50% подмяна на вода )   + 3 мл. тор ( дневна доза ) = 5,91мл.
Ден седми: - 2,96 мл. тор ( 50% подмяна на вода )  + 3 мл. тор ( дневна доза ) = 5,96мл.
Ако продължим със сметката се оказва, че държиш нива около 6 мл. всеки ден.
Когато човек се доверява на даден продукт, аналогочно се доверява и на начина на употреба препоръчан от  самия производител.  Когато дозата е 5мл. тор на 50 литра вода НА СЕДМИЦА се предполага, че ако през ден първи сипя 5 мл. тор то до ден седми голяма част от него е усвоена и следват още 5 мл. Това е при положение, че имаме добре залесен аквариум и въпреки това при появата на водорасли или други нежелани симптоми при растенията, дозата се редуцира на половина.
Мисля, че сам можеш да си направиш извода, че не си 2мг. под препоръчителната доза, а поддържаш практически в пъти по голяма доза.
На фона на това идва и EasyCarbo, за което не ми се смята в момента, но ако кажеш, че и там всичко е наред ще си поразмърдам мозъка.
И в крайна сметка какво се получава, направил си една химическа бомба и сега си чешим езиците и гадаем къде е проблема. Е мисля не става да наръсиш една камара пари за скъпи продукти, да не четеш листовките и въпреки това да стават чудеса и скейпове.
Това си е лично мое мнение и то НЕ изсмукано от пръсти, а в следствие опит натрупан с продуктите, които в момента ползваш.
Също така и Raven, който когато говори за акваристика и Нептун мълчи, спомена, че PLANT NUTRITION+ liquid е много силен тор и лесно стават проблеми.
: 23.12.2010г 18:06ч
Ха, сега се загледах и в дозата на EasyCarbo. По време на 50%-товите смени на вода дозата ти е същата като на PLANT NUTRITION.
А препоръчителното количество е 1мл. на ден при много добре залесен аквариум, като се дава един ден почивка на седмица. Не знам как си ги измисляш тези дозировки, но от теб химик няма да стане.  :popcorn:

FenZariben

Цитат на: kapacitet - 23.12.2010 18:23
Здравей,

нещо не те разбирам какво се опитваш да ме убедиш, но сметките ти са мисля леко грешни.
Условието на задачата е:
Акварист притежава 50 литров аквариум, който се нуждае от наторяване. Количеството тор на ден е 3 мл. Какво е съдържанието на тор в милилитри, в края на седмия ден, ако е известно, че всеки ден се подменя 50% от водата?

Ден първи: + 3 мл. тор
Ден втори: - 1,5 мл. тор ( 50% подмяна на вода )  + 3 мл. тор ( дневна доза ) = 4,5 мл.
Ден трети: - 2,25 мл. тор ( 50% подмяна на вода )  + 3 мл. тор ( дневна доза ) = 5,25 мл.
Ден четвърти: - 2,63 мл. тор ( 50% подмяна на вода )  + 3 мл. тор ( дневна доза ) = 5,63мл.
Ден пети: - 2,82 мл. тор ( 50% подмяна на вода )  + 3 мл. тор ( дневна доза ) = 5,82мл.
Ден шести: - 2,91 мл. тор ( 50% подмяна на вода )   + 3 мл. тор ( дневна доза ) = 5,91мл.
Ден седми: - 2,96 мл. тор ( 50% подмяна на вода )  + 3 мл. тор ( дневна доза ) = 5,96мл.
Ако продължим със сметката се оказва, че държиш нива около 6 мл. всеки ден.
Когато човек се доверява на даден продукт, аналогочно се доверява и на начина на употреба препоръчан от  самия производител.  Когато дозата е 5мл. тор на 50 литра вода НА СЕДМИЦА се предполага, че ако през ден първи сипя 5 мл. тор то до ден седми голяма част от него е усвоена и следват още 5 мл. Това е при положение, че имаме добре залесен аквариум и въпреки това при появата на водорасли или други нежелани симптоми при растенията, дозата се редуцира на половина.
Мисля, че сам можеш да си направиш извода, че не си 2мг. под препоръчителната доза, а поддържаш практически в пъти по голяма доза.
На фона на това идва и EasyCarbo, за което не ми се смята в момента, но ако кажеш, че и там всичко е наред ще си поразмърдам мозъка.
И в крайна сметка какво се получава, направил си една химическа бомба и сега си чешим езиците и гадаем къде е проблема. Е мисля не става да наръсиш една камара пари за скъпи продукти, да не четеш листовките и въпреки това да стават чудеса и скейпове.
Това си е лично мое мнение и то НЕ изсмукано от пръсти, а в следствие опит натрупан с продуктите, които в момента ползваш.
Също така и Raven, който когато говори за акваристика и Нептун мълчи, спомена, че PLANT NUTRITION+ liquid е много силен тор и лесно стават проблеми.

Колега не казвам ,че може и да не си прав(може и да си,не зная) не ми се спори точно на тая тема сега, защото има прекълено много неизвестни - активният въглен също поема част от тора,субстрата също е активен и той поема ,какви растения има в аквариума ,сила на светлината,ЦО2  и така нататък. Без тестове наистина само си чешем езиците.Относно Tropica plant nutrition +,съм напълно съгласен и сам написал , че химия не слагам вече никаква.Проблеми с водорасли намам никакви от поне година,когато започнах да торя.В другият аквариум 76/30/35, който е на 3 месецабез ЦО2 само с Easycarbo,торя с този тор 3мл на ден и една шепа други работи слагам,сменям 30% вода на  7 дена растенията направо летят. Стрижа ги на 1 см от дъното някой от тях и за 7 - 10 дена пак стигат до повърхността.Не сам имал водорасли в него никога.Даже и стъклата не се налага да бърша толкова е добре.

Колкото до колегите във форума, всички вие имате моето най-голямо уважение и признание,точно за това сам пуснал темата. Да се изкайат разлини мнения,пък ако се оправят работите , ще пусна журнал и хората ще видят какво се прави ,и как се реагира правилно.Верно ,че се изнасилвам да го гледам така аквариума и ми се ще един рестарт с прост чакъл да си пусна,че поне там знам какво се прави.Но това е бъдещето, нещата се развиват и не трябва да се дърпа само назад ,а да се експериментира(проба ,грешка и ще влеза в час, аз така най-обичам ).Както казах по горе- ако трябва ще давам по 100 лева за растения през 2 седмици, но тия ще са за този аквариум.Убеден съм ,че накрая ако сам достатъчно упорит ,че ще се реши проблема по някакъв начин.

Поздрави на всички.
: 23.12.2010г 19:07ч

Ха, сега се загледах и в дозата на EasyCarbo. По време на 50%-товите смени на вода дозата ти е същата като на PLANT NUTRITION.
А препоръчителното количество е 1мл. на ден при много добре залесен аквариум, като се дава един ден почивка на седмица. Не знам как си ги измисляш тези дозировки, но от теб химик няма да стане.  :popcorn:

Тези дозировки не сам ги дозирал никога .Не съм толкова смел с  Еasycarbo.Това е идея на един англииски колега от UK Plant Society ,който има почти същият аквариум,обурудван със същите субстрати и техника, подобен подбор на растения.Човека има 10 години опит с бързи аквариуми.Според него е недостиг на ЦО2 и слаб поток на водата.Препоръката е  засилване на водния поток с по мощен филтър,още една бутилка мая докато зема системата под налягане,
и дозиране на тия двете по 3мл на ден след смяна на водата(50% всеки ден първите 2 седмици,50% през ден за следващите 3 седмиции и после, ако е ок всичко минавам на седмични смени).
Това изказване, че няма да стане химик от мене е малко краино.Имайки предвид ,че работя по 14 часа на ден и спя по най-много 2 часа,защото като се прибера се занимавам с аквариума и после в нет-а цяла нощ да събирам информация  за решение на проблема в 3 форума.Мисля, че не много хора могат да се похвалят с такава отдаденост.

Поздрави.

dafil

Не си казал как разтваряш ЦО2 и ако тестера ти е близо до дифузьора може  и да те лъже за концентрацията в аквариума.
Аз мисля,че една двулитрова бутилка с мая и захар би ти стигнала за 50л вода при правилно разположение на дифузьора.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

FenZariben

Цитат на: dafil - 23.12.2010 20:35
Не си казал как разтваряш ЦО2 и ако тестера ти е близо до дифузьора може  и да те лъже за концентрацията в аквариума.
Аз мисля,че една двулитрова бутилка с мая и захар би ти стигнала за 50л вода при правилно разположение на дифузьора.

Разтварям със стъклен дифузер тип АДА.Разположен е срещу флейтата и балончетата като излязат водния поток ги забива към дъното и се разпръскат из аквариума.Тестера е от другата страна под флейтата.
Довечера ще пусна клипче.

paolo6481

Най-добре е така.С клипчето по-добре ще се ориентираме в *батака*.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

FenZariben

Цитат на: paolo6481 - 23.12.2010 20:56
Най-добре е така.С клипчето по-добре ще се ориентираме в *батака*.

Оказа се, че нямам подходяща техника за хубаво клипче .Направих няколко с телефона и един стар фото апарат.Ще избера най- доброто и ще го кача.

kapacitet

Здравей,

като чета от къде черпиш информация и опит разбирам, че явно не си играеш на сляпо. Явно това удърно стартиране на аквариума е много рисковано и нещо не се получава при теб или просто трябва да се изчака. Да не се окаже, че растенията в един момент ще се адаптират и ще започват бързо развитие. А тези които вадиш, като вече загинали, наистина ли са такива или само изглеждат така.
И аз не знам, на мен просто ми направи силно впечатление дозите и вида на торовете, а аз лично много се притеснявам от предозиране поради факта, че съм се борил с водорасли и подтиснат растеж и ми е ясно каква мъка е докато се изчисти и стабилизира аквариума.

Успех  *DRINK*

FenZariben

Цитат на: kapacitet - 24.12.2010 01:10
Здравей,

като чета от къде черпиш информация и опит разбирам, че явно не си играеш на сляпо. Явно това удърно стартиране на аквариума е много рисковано и нещо не се получава при теб или просто трябва да се изчака. Да не се окаже, че растенията в един момент ще се адаптират и ще започват бързо развитие. А тези които вадиш, като вече загинали, наистина ли са такива или само изглеждат така.
И аз не знам, на мен просто ми направи силно впечатление дозите и вида на торовете, а аз лично много се притеснявам от предозиране поради факта, че съм се борил с водорасли и подтиснат растеж и ми е ясно каква мъка е докато се изчисти и стабилизира аквариума.

Успех  *DRINK*

Проблема е според мен е  ,че сам със неправилния субстрат(или е нещо бъгнат ,щото много го хранят тука при мен англичаните)Не е възможно от торовете които сам добавял да става такова нещо.Загиналите растения като станат прозрачни и ги извадя са като сопол(лига ) почти течно състояние .Нещото което ме притеснява най- много е тази белезникава паяжинка по растенията,основно по HC Cuba.Прилича на космовидни водорасли но прозрачни(бели) на цвят.Тръгва от гниещите частици и като се разпространява задушава растението.
За последните 24 часа (откакто спрях химията)това се утрои и е на 35% от HC Cuba Бях успял да го спра когато имах риби вътре.
Някой има ли идеи какво ще е това чудовище и как да го убия?
: 24.12.2010г 05:05ч
Дали не е добра идея да спра ЦО2 и да се опитам са забавя аквариума за момента.
Като че ли имаше файда от тоя Гриингейн на АДА,все пак го дават за стресирани растения или когато нещо е спънато развитието им като цяло.
: 24.12.2010г 06:06ч
Ето и клипчето.Както казах качеството е малко много зле,но това е положението за сега.Обърнете внимание на сомотното погостемонче от ляво до камъка и на по-тъмните части по HC Cuba тези са станали вече на сополи,покрити с въпросните паяжинки.
Video - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting
: 24.12.2010г 06:06ч
Цитат на: iek - 23.12.2010 12:51
По подходящ за твоя случай е бил аква сойл I, II е за твърда вода. Амано препоръчва и сейру(?) камъните специално за такива растения. За допълнителна информация можеш да използваш http://www.aquajournal.net/, на мен като настолна библия ми е: http://amania.110mb.com/index.html.

Колега и двата линка не ми се отварят правилно.Единия е 404 нот фаунд,а другия е зарибявка за уеб хостинг(амания).Статиите е хубаво да са на Български или английски.
Поздрави.

iek

В първия адрес е влязла една запетая в повече, а за втория просто не знам защо така се е получило.
Ето отново: Акважурнал е официален сайт на АДА:
http://www.aquajournal.net/
Амания е за съжаление само на руски, но там е събрана цялата възможна информация и съвременно схващане за растителните аквариуми:
http://amania.110mb.com/index.html .

Similar topics (5)

56484

Публикации: 1
Прегледи: 2515

57135

Публикации: 9
Прегледи: 5404

1617

Публикации: 9
Прегледи: 4745

54799