• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:01

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Покафенял аквариум и въпрос за смяна на водата

Започната от Donika.A, 26.08.2018 19:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Donika.A

Привет на всички акваристи!
Преди 3 месеца стартирах първият си аквариум и от тогава с голям интерес чета множество теми във форума ви. Тъй като не съм сигурна, че открих отговора на своя въпрос, се обръщам към вас (предварително се извинявам, ако измежду темите ми е обягнал).
Аквариумът е 55 литров, с две живи растения, 2 златни рибки, 1 черен телескоп и 3 сомчета (коридория). Едната златна рибка е в аквариума от неговото стартиране, а останалите рибки са в него от 1 седмица. Самият аквариум има вградена LED лампа, която работи не повече от 7-8 часа дневно. Аквариумът не е изложен на пряка слънчева светлина. В прикачените снимки може да видите нагревател, който използвам само при смяна на водата за да изравня температурата.
Причината да пиша тук е, че в последните 2 седмици наблюдавам особено бързо потъмняване на скалите, сандъчето и замъкът в аквариума. Има зеленикави петна, силно изразени кафяви и бяла слуз около тях. По препоръка в акваристиката, от която пазаря, известно време не почиствах самите предмети, а само продължих да сменям водата веднъж седмично (40-50% от нея) като ме увериха, че това са полезни бактерии, които се създават в аквариума. Когато опитах да разтрия сандъчето например, аквариумът се зацапа значително и помътня до степен,в която почти не се виждат златните вътре (при непочистване единствено на предметите за около 7-8 дни).  Въпросът ми е, това наистина нормално потъмняване ли е за аквариума, както ме увериха или има нещо, в което греша?
Освен това искам да добавя, че отново по препоръка, използвам Stability, за изграждане на естествен биофълтър, както и Prime,подобрител за вода, който неутрализира хлор и амоняк. От магазина ми казаха, че ако използвам двата препарата, няма нужда да използвам престояла вода. Вторият ми въпрос е това наистина така ли е, понеже тук прочетох, че престоялата вода не бива да се пренебрегва? И ако използвам престояла вода, това обезсмисля ли единият препарат?
Моля за съвети и благодаря предварително за отделеното време. :-)












https://s15.postimg.cc/ikuz61ad7/P_20180826_180717_v_HDR_Auto.jpg



https://s15.postimg.cc/cwoof7b6j/P_20180826_192216_v_HDR_Auto.jpg

tetra

Всички търговци ще те убеждават да ползваш вода направо от чешмата и ще ти предлагат непрекъснато нови и по ефикасни препарати, както и нови риби, можеш да се досетиш сам защо.
Водата която доливаш трябва да е отлежала минимално една седмица и да е със същата температура на аквариума. Това ще ти даде гаранция за успех, без да са ти необходими никакви препарати. Природата никога не се е нуждаела от тях за да поддържа стабилна еко система милиони години, ако ние не и попречим. Всичко останало е несериозно отношение и търговски манипулации с неочакван край.

Donika.A

Благодаря за бързия отговор, и аз си мислих същото относно начина на търговия.
Очаквам мнение и за петната, наистина съм объркана от съветите в магазина. *NO*

NO CARRIER

Повечето от акваристите наливаме направо вода от чешмата, с температура колкото в аквариума, и пак не ползваме химия. Но за едно колегата Тетра е прав - химията е, за да печелят производителите и продавачите.

Уловката е да наливаш в туба от минерална вода или кофа, през аератора на чешмата, а не с маркуч. По-голямата част от хлора излита във въздуха.

Кафявите налепи падат ли ако ги потъркаш с пръст? Обикновено анциструсите ги ядат с удоволствие.

А как храниш рибките? Колко често и по колко вода смемяш?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Donika.A

Вече от 5 дни държа пълни туби с вода и ще послушам съвета за престояване.
Да, падат когато се разтъркат, но както споменах по-горе, само от 2 предмета, аквариумът побелява значително от парцалите, а сомчетата май не са особено заинтригувани  :-D.  Откакто имам последните си обитатели, декорацията в него е наистина зацапана, а дори и от седмица преди да ги взема.
Храня ги веднъж дневно - с не повече от 13-14 зрънца от храната им, а сомчетата -вечер при загасен аквариум с 1 таблетка от тяхната храна. Веднъж седмично не ги храня.
Сменям водата веднъж седмично - 50% от нея, като сифонирам дъното.
Забравих да отбележа нещо - след закупуване на последните рибки, на следващия ден забелязах леки бели петна по новата златна, след което два дни по-късно другата златна вече имаше същите. (Вероятно така съм я купила, въпреки че в магазина я огледах внимателно) и в последните 4 дни слагам в аквариума Paraguard за контрол над паразитите. Новата златна вече няма бели петна, но определено от люспите й си личи, че няма здравия вид на първата ми. Възможно ли е от този препарат да се е утежнило положението с петната?

Similar topics (5)

1694

Публикации: 13
Прегледи: 6935

42966

Публикации: 12
Прегледи: 3903

23274

Публикации: 28
Прегледи: 10439

56099

Публикации: 3
Прегледи: 2345

56656

Публикации: 5
Прегледи: 2282