• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
12.05.2024 21:22

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

нов аквариум вече с рибки

Започната от moonshine, 28.07.2010 14:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

moonshine

Здравейте,
първо да кажа, че съм абсолютен лайк и всякакви съвети са добре дошли. Миналия ден си купих аквариум и рибки най-спонтанно. Обаче като почетох малко и реших, че никак не е лесна работа и, за да оцелеят рибките, трябва бързо да направя нужните неща. Проблемът е, че не знам какви са.
Аквариумът е сферичен с диаметър 24см, ако правилно изчислявам обема, вместимостта му следва да е около 4,5 литра - не е пълен до горе. Сложила съм вътре малко цветни камъчета и изкуствено водорасло за цвят - не ги харесвам, но с оскъдните ми познания по-добре, че не взех истинско. Рибките ми са три около 2,5 см телескопи - една черна и две червени. Храня ги с някакви драженца, които ми дадоха от магазина. За два дни водата вече е леко помътняла, а ако го разклатя се виждат и някакви други нечистотии, предполагам отпадъци от рибките. Нямам никакви помпи, аератори и неща - от магазина ми казаха, че за такъв малък аквариум не е необходимо.
Трябва ли да сложа грунд? Прочетох им форума, че трябва - обаче рибките са вече вътре и всякакви промени ще им се отразят. Възможно ли е да сложа някакви други животинки, които да пречистват водата? Или да добавям някакви химии, които да я пречистват?
Още един въпрос - понеже не е система, когато сменям водата, може ли да премествам рибките заедно с половината вода във друг съд и да измивам целия аквариум? Това ще им причинява стрес, ясно ми е, обаче иначе трябва да бъркам по половин час из аквариума докато на ръка махна гадостите, а това пак ги стресира.
Благодаря предварително за съветите.

Caxapa

28.07.2010 14:23 #1 Last Edit: 28.07.2010 17:12 by Caxapa
Аквариума който сте си купили е малък като обем дори и за една риба. Още повече е сферичен което също не е добре за рибките. Потърсете в търсачката на сайта но инфо за златни рибки за да добиете повече познания по отглеждането им и осигуряване на нормални условия на живот.

Асен Евгениев

В магазина просто са гледали да си пласират стоката с ясното съзнание, че те набутват.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

pl86

Така е, в малко магазини продавачите разбират и се опитват да помагнат, в още по-малко си признават, че не знаят отговора на това което ги питаш и почват да дрънкат глупости, само за да не кажат: "Не знам." :buff:

Предполагам положението е такова каквото казват колегите по-горе, те разбират, за разлика от мен, аз само ще предложа:
Подари рибите на някой приятел който има възможност да се грижи за тях или на някой колега от форума, или по-добре опитай да ги върнеш в магазина  :-(

И си вземе една(не може повече) мъжка бета, напиши в google "betta" и ще ги видиш.
За растение може да сложиш Бамбук на щастието  (Драцена сандериана, Dracaena Sanderiana се казва научно), не му трябва лампа
ето го как стой при мен с горе-долу същия обем аквариум (27-28см диаметър), бетата е женска ;), снимано е с телефон така че сори за качеството ;)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi26.tinypic.com%2F2a823v6.jpg&hash=84ff1603631d25bd5bbafa3f97a10c354f0d212d
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

moonshine

Благодаря за мненията на всички. Pl86, не мисля да връщам рибките. Ще им купя голям аквариум с всичко нужно и ще си ги гледам.  Като ги купувах не мислех, че ще пораснат много повече от това, което са в момента. Нали са декоративни все пак :) Твоята изглежда много готина, но не мога просто да си ги върна.
Въпросите ми бяха по-скоро за спешни съвети какво да направя в близките дни. Засега изглеждат добре спрямо количествтото вода и си плуват спокойно. Растения реших да не слагам сега, за да не заемат място.

Caxapa

Рибката на колегата  с такъв сферичен аквариум е Бета а вашите стават големички. Различни видове риби са  и ето защо  е необходимо да им осигурите по-голямо жизнено пространство.

SashoPhoto

Добре де, очевидно знаеш за съществуването на форума. Защо първо не прочете малко теми за начинаещи и чак след това да отидеш до магазина!? Ще има скоро тема "защо ми умряха рибките"!? Тия златните са такива прасета... А и ги храниш с "някакви гранули"... Вземи им по-голям съд, направи си го както трябва и се радвай на здрави рибки.
Лично на мен форумът много ми помогна да подновя хобито преди повече от година, съветвам те да четеш мнооого и да питаш това, което не ти е ясно.

Бетата освен, че е по-малка рибка е и лабиринтова, диша атмосферен въздух.

moonshine

@sasho, във форума съм от днес, рибките купих миналия ден. и поради тази покупка разбрах и за форума. Бета сигурно са прекрасни рибки, но аз вече имам златни. Не проявявам детско упорство, просто искам да ги запазя. Затова питах как да ги опазя до нов аквариум.

Асен Евгениев

Цитат на: moonshine - 28.07.2010 21:08
@sasho, във форума съм от днес, рибките купих миналия ден. и поради тази покупка разбрах и за форума. Бета сигурно са прекрасни рибки, но аз вече имам златни. Не проявявам детско упорство, просто искам да ги запазя. Затова питах как да ги опазя до нов аквариум.
Рибите ще оживеят докато си намериш по-голям аквариум, но побързай. Тези на снимката ги "отглеждат" в заведение в
една голяма чаша, която е счупена и я пълнят до половината. Условията са под всякаква критика, водата се сменя тогава,
когато спрат да се виждат рибите. Живеят си от дълго време, не умират, но не е това начина за отглеждане на рибки.
Така че побързай, не ги мъчи.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

totishish

Цитат на: akapulko - 28.07.2010 22:43
Рибите ще оживеят докато си намериш по-голям аквариум, но побързай. Тези на снимката ги "отглеждат" в заведение в
една голяма чаша, която е счупена и я пълнят до половината. Условията са под всякаква критика, водата се сменя тогава,
когато спрат да се виждат рибите. Живеят си от дълго време, не умират, но не е това начина за отглеждане на рибки.
Така че побързай, не ги мъчи.


Няма нужда от коментар   *offtopic

kdravia

Абе то тези риби са почти като каракуди(в смисъл,издръжливи са),но това не е начина,а и какво удоволствие ще ти доставят.Търси аквариум или...
Докато има шарани,ще има и рибари!

hikari

11.08.2010 13:45 #11 Last Edit: 11.08.2010 20:08 by Caxapa
Абе.... ще си дам мнението , нищо че гледам рибки от 1 година близо ;)
Значи имам и златни рибки  който отначало като си ги купих нямах достатачно средства за_да си купя голям аквариум " ВСЕ ПАК СЪМ НА 15 "
I ги гледах в едно бурканче около 1 месец. След като ги купих ми подариха една книга енциклопедия в която пише всичко за всеки вид и от тогава досега я използвам.  :buff:Бих ти предложил да си купиш ако не_ти достигат средствата един обикновен 20 литров аквариум :)
с всичките_му джаджи и после пусни си рибките вътре .Xрани_ги с храница която не_мъти водата и си живей живота .

ТОВА Е МОЕ МНЕНИЕ :)

Съвета който даваш няма да го коментирам. Под всякаква критика е, но за правописа не ти прощавам и ще шаря с молива  докато се поправиш.

Benzacillin

Колегата пита какво да прави, докато вземе по-голям аквариум. Явно са му станали ясни нещата след като е поровил във форума.
Сменяй по 1/3 от водата в съда всеки ден или през ден с престояла едно денонощие вода. Можеш да добавяш в нея Акватан или Аквасейф.
Пластмасова бутилка от безалкохолно (1,5-2 литра) ще ти свърши работа за престояване на водата. Измий я добре без препарати.
Купи евтина помпа за въздух (5-6 лв.). Изсмуквай мръсотията от дъното.
Храни по съвсем малко през ден.
Като направиш новия аквариум не пущай рибите веднага в него. Разгледай темите за нови аквариуми във форума - там има много информация.

hikari

11.08.2010 15:26 #13 Last Edit: 11.08.2010 17:17 by Caxapa
КОЛЕГА НЕСЪМ МНОГО В ЧАС САПОСЛЕДАК :) сории :) аи това е мое мнение

Поправка а не подигравка!

Колега, не съм много в час напоследък :-)сорри :-) а и това е мое мнение.


Много ви моля да пишете малко от малко по-грамотно за да се разбира смисъла на мненията които давате във форума.

moonshine


благодаря за отговорите на всички
@Benzacillin - така правя, ориентирах се горе-долу от съветите във форума и от поведението на рибките ми. благодаря ти.
през каквато одисея минах, с всичките съмнения дали ще успея да ги съхраня...по-добре, че не бях чела този форум преди да взема рибките, защото щях да се откажа :) сега подготвям новия аквариум и основно грижите ми се изразяват в четене какво да правя и какво не. много са ми красиви и много игриви. като кученца се молят за храна :) не знам дали защото са златни и са много лакоми, но като ме видят да минавам покрай тях и се скупчват от близката страна и сякаш танцуват. направо се влюбих...:)

ico

Вземи им стотина литров съд и ги пускай в него, няколко часа след като се темперира водата. На първо време аквариум и филтър, че в тоя буркан няма да им е лесно в тия жеги. Временно десетина литрова туба от минерална вода, също е по-добър вариант за тях.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

hikari

 Междо другото не съм свикнал да пиша на бг съжелявам за което и ако може данеми поправяте всеки втори ред поправете се в главата !!!

NO CARRIER

Колега hikari. Не е лошо да се съобразяваш с правилата на форума ако искаш да получиш съвети. Тук всички са добре дошли, но уважаваме тези, които и нас уважават.  *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

22662

Публикации: 2
Прегледи: 2779

59120

Започната от maks25


Публикации: 4
Прегледи: 3354

52549

Публикации: 16
Прегледи: 6363

47642

Публикации: 5
Прегледи: 3891

41089

Публикации: 15
Прегледи: 6329