• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
13.06.2024 01:49

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Мътна вода и лигави отлагания

Започната от ARTU73, 11.02.2018 21:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

asito

Според мен акваела е кофти.Вземи си на ферпласт http://www.zooland-varna.com/blumodular-2-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%83%D0%BC%D0%B8-%D0%B4%D0%BE-150-%D0%BB%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B0

и ще си много доволен.С две кошници,всяка по 330мл събира.Дебита се регулира

Smelly fish

А бе тая гъба да не е много ситна? Трябва да е с много едри дупки. При мен филтрите и на двата аквариума са с много едра гъба. Малкият ми филтър (подобен на твоя) има едно мижаво парче гъба, което е с толкова едри дупки, че на светлина седи направо прозрачно. Ако ти е такава гъбата не мога да повярвам, че се задръства, абсурд. Гъбата не я махай. Без нея, само с контейнерчето все едно си с половин или без филтър! Виж странни проблеми с тая помпа, досега да беше я сменил.

ARTU73

Нямам опит нито с филтри, нито с аквариуми. Гъбата е такава, каквато са ми я продали в комплекта - черна, едра, но не е прозрачна.

nicco

Щом като махнеш гъбата и дебита се оправя значи проблема е ясен.Просто трябва по-добре да я изпереш  в легенче с аквариумна вода.Сложи Г образната приставка (без флейтата) да движи повърхността на водата и си готов.При толкова малко риби никакви мехурчета не ти трябват.
200l. Victoria
240l. Malawi Mbuna
320l. Placidocromis,Aunocara

tetra

 ARTU73 Поздравления, полагаш квалифицирани грижи, достигнал си върха. Поддържането на стабилна еко система в 30 литров аквариум е на ръб на техническите възможности. Това са минималните допустими възможности. Под тях е почти невъзможно а над тях, нещата са много по лесни. Със всеки по голям аквариум, грижите ти по поддръжка ще са по малко. Но ако искаш да прекарваш цялото си свободно време единствено и само с този аквариум, защото при експлоатацията и перодръжката му няма как да правиш друго, всичко е ОК. С такъв аквариум преди години започнах и аз. Най голямото ми учудване по онова време беше как някои се грижеха за повече аквариуми. Но след като направих следващият 40, и след него 60 литровият разбрах тънкостта. Един 30 литров аквариум ти отнема цялото свободно време, докато ако имаш 5 надвишаващи 60 литрови имаш неограничено време.

ARTU73

Да, проблема е гъбата. Като я изплакна както пише по статиите, на филтъра пада много дебита. Ако не я изстискам - имам бактерии, но нямам дебит. Гледах клипове в
тубата - там гъбата се изстисква зверски.

niki_o

След като имаш керамика след нея гъбата ти неиграе никаква роля в Азотния цикъл защото тя задържа нищожно количество бактерии в сравнение това след нея :whistle:
Пери я до чисто,ако ще и под чешмата-няма да навреди повече от една смяна на вода :-)

Amev

3 страници тема ... и пак стигаме до началото ... казах ти го и пак ще ти го повторя ... този филтър НЕ СТАВА за тия литри и ти вероятно си го пренаселиш с риби , бъркаш в аквариума ако не всеки ден , то през ден да пререждаш в което съм сигурен. Сложил си керамика преди 10 дена и още нема никакъв цикъл аквариума ...

ARTU73

Не бъркам и не пререждам всеки ден - както си е нареден от начало, така си стои.
Не е пренаселен - спазвам стриктно правилото 1 см/ 1 л
Разбрах, че трябва да си купя канистър, но нямам реално място, поради което вариантът отпада. За 25 л аквариум няма да сложа външен филтър. По-горе коментирах противоречията с гъбата. Склонен съм да сложа друг вътрешен филтър, но нищо не ми гарантира, че пак няма да се върна до същото положение.

asito

Аз ти писах какъв филтър ще ти свърши работа,мога да добавя и ъгловия на jbl.Акваела е бошлав работа.Вътрешните които съм ти предложил са с доста място за медия.Ъгловия пък даже няма и да се вижда много.

ARTU73

Видях го, Блумодулар 2 е с размери 8х8х30 см. При мен дълбочината от грунда до нивото на водата е 24 см. Т.е. ще стърчи 6 см над водата.


Зарков

Здравейте, нов съм в отглеждането на риби. Купих 60 л аквариум, напълни го сутринта и вечерта пуснах 10 бр риби. Сложил съм препарата "Easy start" , водата беше чиста, но на сутринта водата вече беше много мътна ( бяла). Преди всичко съм измил всички камъчета и аксесоари, поради две живи растения. Едната ни рибка , [красива със синя перелина) никак не се чувства добре, седи само на повърхността и до термометър.
Моля, дайте съвет, как да изчистим водата?

bunzip2

ЦитатЗдравейте, нов съм в отглеждането на риби. Купих 60 л аквариум, напълни го сутринта и вечерта пуснах 10 бр риби. Сложил съм препарата "Easy start" , водата беше чиста, но на сутринта водата вече беше много мътна ( бяла). Преди всичко съм измил всички камъчета и аксесоари, поради две живи растения. Едната ни рибка , [красива със синя перелина) никак не се чувства добре, седи само на повърхността и до термометър.
Моля, дайте съвет, как да изчистим водата?

Като прочета такъв пост, лошо ми става!
Преди да започнете да отглеждате някакви животни, е задължително да се запознаете поне минимално как се отглеждат.
В случая водата е мътна, защото аквариума е новостартиран и няма завъртян азотен цикъл.
Риби НИКОГА не се пускат от първия ден. Процедурата е следната:
1. Пълним аквариума с вода, сеем растенията (ако ще има).
2. ИЗЧАКВАМЕ около 2 седмици (минимум!) преди да пуснем каквито и да е обитатели. Възможно е да се пуснат 2-3 охлюва, ще помогнат да се завърти цикъла.

Мътната вода ще започне да се оправя след около седмица. Вече така или иначе сте пуснали рибите, единственото, което може да направите е, да сменяте вода поне 2 пъти седмично, като подменяте 50% от водата, за да предотвратите натрупването на високи нива на амоний, който е токсичен за рибите. След зацикляне на аквариума (след около месец), нитрифициращите бактерии ще започнат да преработват амония и няма да има опасност за рибите, до тогава обаче, сменяйте вода поне 2 пъти седмично и се надявайте рибите да не дадът фира.
Красивата рибка със синя перелина може да е бета. Дайте снимка да видим какви риби сте пуснали в този аквариум, имайте предвид, че не всички видове са подходящи за съвместно съжителство.

Във форума има много информация по темата какво е азотен цикъл, какво са нитрифициращите бактерии и какво точно правят.  Има и търсачка, използвайте я, за да се ограмотите поне минимално за акваристиката, за да не допускате повече груби грешки, както сега!

Зарков

Благодаря, за отговора знам мойта грешка но бях обещал на детето и не се подготвих правилно , пуснал съм 3бр охлюва ,сега ще пусна и снимка. Когато сменям водата както си ме посъветвал да слагам от препарата нужното количество?

Similar topics (5)

42927

Публикации: 8
Прегледи: 3998

34441

Публикации: 7
Прегледи: 4515

31076

Започната от repko


Публикации: 57
Прегледи: 23019

37969

Публикации: 7
Прегледи: 3659

35133

Публикации: 14
Прегледи: 4900