• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:08

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Мътна вода

Започната от Penev, 21.03.2019 19:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Penev

Здравейте на всички. Проблема ми е с мътната вода на аквариума аквариума е на две седмици ето и малко информация за аквариума Аквариум - Juwel Trigon 190л рибки 6 на брои - 1 албинос акула 3 сомчета и две скаларй, филтрация all pound solution 1000л/ч външна разположението на филтрите е следното наѝ отдолу керамичен пръстен в средата био пластмасови топчета и най отгоре нещо като активен въглен на гранули хаха, растения няма, рибките се хранят по два пъти на ден. Много ще съм благодарен ако ми дадете малко информация дали трябва да сменям филъриъе като състав или нещо аз бъркам в цялата работа. До момента не съм имал аквариум и ми е тъмна Индия всичко, благодаря за информацията, ето и малко снимки




https://i.postimg.cc/kMv79bfY/23-BB0-AAF-87-AA-43-A0-8-BE3-A126-E4-C22207.jpg







kstoilov

Здравей,

Бих те посъветвал да прочетеш внимателно инструкцията на филтъра (https://www.allpondsolutions.co.uk/media/wysiwyg/Instruction-Manuals/EF-1000-1400-2000-manual1-final-CDR14.pdf) и статиите за пускане на аквариум тук във форума.

От снимките виждам няколко (сериозни) грешки с инсталацията на филтъра спрямо написаното в ръководството (вижда се, че проток има, но с какъв дебит, не мога да преценя - и дали върши нещо):

1. It is essential to position your external filter BELOW your aquarium
От снимката ми се вижда, че аквариума е на пода, а къде е филтъра? Написано е, че е много важно филтъра да е под аквариума (не повече от 1.4 м обаче)

2. The green hose must be kept taut with no loops and follow a STRAIGHT LINE from the filter to the rim of the aquarium. If the hosing is too long the filter WILL NOT WORK CORRECTLY
Зелените маркучи се оразмеряват и изрява излишната част, след като се разположат аквариума и под него филтъра. Не се допускат огъвания и намотки, маркучите трябва да вървят по възможност прави, без да са прекалено дълги. Иначе филтъра няма да работи коректно

3. Не познавам този тип филтър, но аз лично не бих ползвал активен въглен без нужда. Това отделение бих напълнил с керамика. Не ми е ясно каква ще е таи биофилтрация с пластмасови топчета ! Аз имам EHEIM, кото фабрично идва с пластмасови такива (пише за мех. филтрация), които изобщо не съм слагал - пак керамика

4. При мен аквариума се избистри 10-на дни след пълнененто. Риби не съм слагал до месец след пълненето и започнах с 2 коридораса. Принципно се иска търпение в началото

5. Би могло да има въпроси и относно грунда и липсата на растения, но за това е писано много във форума

6. Препарати, частична смяна на вода?

Penev

Благодаря за отговора. Маркучите ги скасих веднага но за момента няма как аквариума да се постави на стоика. Филтрите които са в момента вътре са си оригиналните, утре ще махна топчетата и ще го заместя с вата цялото отделение. Препарата ще го кача като снимка както и скъсяването на маркуча
https://i.postimg.cc/ZYjnGM57/19-E05-E63-1734-47-DE-9-AE4-10-A1-F5-C88771.jpg

https://i.postimg.cc/T35PW2qF/2-B676485-69-EB-4900-9-CEB-4-B65-AA7-AB802.jpg



https://i.postimg.cc/qM5RR6n2/B64-ECFCE-0-AFA-4-F68-A40-B-20-EF79546-D5-F.jpg



kstoilov

Aqua+ е кондиционер, който основно премахва хлора от прясната чешмяна вода.

Аз ползвам подобен такъв, но го добавям само към новата вода за смяна, която оставям да престои след това в туби 7 дни, до следващата смяна на 30% от водата. Дозирам според количеството само на новата вода.

При пълнене на нов аквариум се прилага сигурно начална доза, според предписаното от производителя, за целия обем, но би трябвало да е еднократно. След това се чака до пускането на рибите (и на сайта на флувал пише поне 1-2 дни), но повечето тук ще ти кажат повече.

Прочети за азотен цикъл.

Аз също добавям бактерии - в началото всеки ден, по дозата на производителя, а след това само при смяна на водата. Това предизвиква такова леко побеляване на водата (в началото беше по-осезаемо). Някои тук ще кажат, че това е безмислено, но при мен поне не пречи. И досега си слагам.

Аз бих помислил и за капак или стъкло, с което да покривам аквариума.

Външния филтър от UK ли ти е?

nicco

Флейтата трябва да е леко под повърхността на водата .Ако не ви дразни шума от шуртенето и така става.
200l. Victoria
240l. Malawi Mbuna
320l. Placidocromis,Aunocara

Penev

Водата когато беше пуснат аквариума беше кристална беше престояла в аквариума с грунда и урна ментите 24ч и една малка помпичка за 50л аквариум след което бяха добавени рибките и водата на сутринта беше страшно мътна не можеше да се види през аквариума, смених филтъра с този които е външния смених вода 40 литра филтъра не е спирал 3 дена но промяната на цвета е само от смяната на водата която направих... рибките са си хепи но просто водата не изглежда така както започна аквариума, днес ще отида да вида по магазините за гъби и керамика и ще пиша какво съм закупил от магазините, намирам се в Англия благодаря за отговорите колеги :)




Smelly fish

Явно нямаш азотен цикъл и нитрифициращи бактерии във филтъра. Като си купиш гъби и керамика за филтъра, купи си и някой препарат с нитрифициращи бактерии и го сипи върху керамиката която ти е в кошниците и готово. После чакаш 10 дена и ще се избистри. Не слагай никакви нови риби, че ще станат много ънхепи от мътната вода. Може да добавяш повече риби след като водата се избистри до кристал. Сегашните може и да се натръшкат. Може да сменяш по 20 литра (10%) от обема на аквариума вода с такава престояла мин. 24 часа през 2-3 дена. И храни по веднъж дневно по малко, че в момента нямаш био филтрация и натрупалата се храна по дъното ще ги натрови. В момента колкото и прясна вода да добавяш аквариума няма да се избистри, а само ще забавиш процеса. И 100 литра да сипеш на другия ден пак ще е като мляко. Моя аквариум бая дни му трябваха може и две седмици да беше, че аз съм си с филтър самоделка. Някое растенийце също ще е добре да се посади.

Penev

Мерси за отговора купих гъби и вата махнах тия черните топчета керамика не съм взел защото 250г на фливал в магазина бяха 14 паунда, купих някакви химикали ще ги пусна като снимков материал гъбите са във филтъра няма как да ги снимам, снимах и една имнтврвсна рибка, нямаше име но беше с човешки зъби хахаха


https://i.postimg.cc/q7qMzxLG/EC3-C750-A-92-BA-4280-B709-01937-B9-F7682.jpg

https://i.postimg.cc/6qwkG9KN/FF1-C4324-61-EA-4-F1-D-AAB3-D97-F2-F997-CFA.jpg

Smelly fish

Ей това второто на Флувал са нитрифициращите бяктерии! Но все пак е хубаво керамика да има във филтъра, аз в моя имам само керамика рингове. Ватата механично чистела ама бързо задръства филтъра та не знам.... И не си играй на отвори- затвори с тоя филтър, като решиш окончателно с какво ще го напълниш отвори го веднъж. До колкото знам хорята слагат едра гъба в най- долната кошница, а в горните кошници керамика. При мен е друго имам само помпа в аквата с надяната гъба, а контейнера ми е пълен догоре само с керамика, ама у БГ има евтина китайска керамика та... така.

Penev

Готово всичко е направено както в предписано на продукта, чакаме ефект

Smelly fish

Еми дано стане бързо както пише на етикета "instant" :) аз си го почаках моя аквариум да се избистри без добавки.

Penev

Водата вече се поизбистри, явно тоя работи вършат някаква работа хаха

Smelly fish

И все пак изчакай 10 дена с новите риби! Сложи растения. Седмично сменяй примерно 50 литра (25%) от обема на аквариума с престояла минимум 24 часа чешмяна вода. Щом се е избистрила водата вероятно няма да се наложи както писах по- рано да сменяш по 20 литра през 2-3 дена, но следващите 10 дена храни рибите един път на ден така, че да изяждат всичко за 2-3 мин. Даже след този период пак така ги храни. Един ден в седмицата ги дръж гладни, аз го правя на следващия ден след седмичната смяна на вода.

Penev

Мерси много за съветите! Как да ги набуча тия растения  директно на грунда или ?

Smelly fish

При мен са забучени директно в грунда, но имам дебелина от 5-7 см. На твоите снимки не мога да видя колко ти е слоя от тоя декоративен кант отдолу на аквариума. Ако имаш 4 см или повече боди смело. Виж в магазина какви растения предлагат, че в Английско като знам как им преливат магазините от стока може да вземеш някакви дето имат по специални изисквания. Има някои растения не се садят в грунда, а се привързват с корда към камък или корен. Примерно мисля, че микрозорума, анубиаса бяха такива. При мен са по- прости- валиснерия, криптокорина. Като си ги купуваш виж ги как се казват и после виж тука на главния сайт има описание на повечето популярни аквариумни растения. Как се садят пък можеш да намериш клипчета в Ютюб.
А да в магазина като купуваш искай растения с по- малки изисквания, т.е. за начинаещи акваристи, че някои растения искат специално осветление, система за въглероден диоксид и т.н. Предполагам, че няма да ти се занимава да си правиш аквариума оранжерия. Мен лично не ми се занимава.

Similar topics (5)

38464

Започната от nikan


Публикации: 11
Прегледи: 7940

680

Започната от NikolaV


Публикации: 44
Прегледи: 20869

46724

Публикации: 18
Прегледи: 6415

2048

Публикации: 26
Прегледи: 14826

59850

Публикации: 9
Прегледи: 2020