• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:13

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Конденз

Започната от ivanpz6, 05.06.2019 14:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivanpz6

Здравейте, как се справяте с конденза на капака на аквариума?
През капака се стичат рекички по стъклата и това ме побърква + че аквариума има метални ъгли от вън и като е леко под наклон тези капки се стичат от ляво на дясно и мокрят фибрана и шкафа под него. Идеи как мога да го понамаля ?

wire

Изравни температурата на водата и външната температура.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

ivanpz6

 Спрях помпата за въздух и капки няма. И ъглъла е сух . Явно те са спомагали за по големия кондез , а рибите без въздух как ще са  ?


Това е аквариума

https://i.postimg.cc/LsxMTdBm/62146979-561775227682633-3709916609104576512-n.jpg
Това е камъчето , което може да се регулира осен да го пускам на най-ниския капацитет.

larana

Това не ли е проблем на дизайна на капака? Не би ли трябвало на капака да има вътрешен ръб, от който капките от конденза да се сливат в аквариума, а не извън него ?
Ако има възможност залепи пластмасови ленти там където се сливат капките за да се образува ръб, от който директно да капе вътре.


Георги

Иване, ако имаш движение на повърхността на водата от изходната тръба на филтъра, не ти трябва помпа за въздух.

nicco

По горния ръб на стъклата съм залепил уплътнител за прозорци изрязан на 1см.Нагревателите се спират или подлагам една гумичка да е открехнато половин см.
200l. Victoria
240l. Malawi Mbuna
320l. Placidocromis,Aunocara

rakim

Имах аквариум с почти същия дизайн капак,бях се побъркал с този конденз...Накрая му ударих силикона от вътре,защото не ми издържаха нервите,разду ми и шкафа от долу където капеше....Капака вече не можеше да се сваля,но поне нямаше теч  :-D Преди съм имал фирмени аквариуми с капаци и никога съм нямал такъв проблем...
540л Южна Америка

ivanpz6

Ами като цяло идма движение от входната тръба на канистъра , но съм я направил строго хоризонтално и не вкарва кислород така. Иначе и аз си мислех за уплътнителните подобни на гъба ленти да зелепя отсрани. Леко започна да раздува шкафа + че по стъклата остават следите от варовика на водата и това е доста дразнещо. Освен с оцет с друго могат ли да се мият тези "рекички"(следите)  от стичането на водата по стъклото? Благодаря Ви, колеги страшни сте !

nicco

Лентите са от гума.Два полукръга един до друг.Единия се маха за да се получи необходимата ширина.
200l. Victoria
240l. Malawi Mbuna
320l. Placidocromis,Aunocara

ivanpz6

Най-интересното е , че като спра помпата за въздух проблем с капки нямам . Дори сега вода се е поизпарила от аквариума  днес сутринта пак спрях помпата за въздух, и цял ден не са се стичали капчици ... не знам защо е така. Иначе тръбичката на канистъра върти водата но не завъртяна на около 45 градуса за да излиза водата от горе , а просто строго хоризонтално си върви водата, дали да не пускам помпата за въздух ?

nicco

''Иване, ако имаш движение на повърхността на водата от изходната тръба на филтъра, не ти трябва помпа за въздух.'' kakто вече е писал колегата
200l. Victoria
240l. Malawi Mbuna
320l. Placidocromis,Aunocara

ivanpz6

Не разбрах какво точно имаше впредвид, движение има но няма вкарване на никакъв кислород така. Имам впредвид , че при мен е така :


https://i.postimg.cc/xTkjMswJ/gqrq.png

А , не така :


https://i.postimg.cc/vBHbBX7m/31313131.png

nicco

Не е нужно входящата вода да минава над нивото в аквариума.Просто трябва да има видимо движение на повърхността на водата.Така се обогатява с кислород.
200l. Victoria
240l. Malawi Mbuna
320l. Placidocromis,Aunocara

ivanpz6

След спирането на въздуха в аквариума проблема е решен!

Изпратено от моят SNE-LX1 с помощта на Tapatalk