• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:20

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Често замърсяване

Започната от soixx, 05.06.2020 20:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

soixx

Здравейте, последнияедин месец аквариума се замърсява необичайно често, нещо което преди не е било така.
Единствената разлика е че смених всичкия грунд, защото беше на 3 години.Запазих 60% от старата вода сложих Sera Aquatan и Sera Bio Nitrivec, както и при чистенето.Грунда в момента е бял, но почти не си личи, по стъклата за около 4,5 дни се образува мръсотия, рибите са на снимката.
Поздрави

S.Mladenov

05.06.2020 23:25 #1 Last Edit: 06.06.2020 08:38 by S.Mladenov
Цитат на: soixx - 05.06.2020 20:24Здравейте, последнияедин месец аквариума се замърсява необичайно често, нещо което преди не е било така.
Единствената разлика е че смених всичкия грунд, защото беше на 3 години.Запазих 60% от старата вода сложих Sera Aquatan и Sera Bio Nitrivec, както и при чистенето.Грунда в момента е бял, но почти не си личи, по стъклата за около 4,5 дни се образува мръсотия, рибите са на снимката.
Поздрави
От това което виждам, ако си само с вътрешен филтър, дори да има някаква медия в него с полезни бактерии, не малко такива бактерии е имало и в грунда който си заменил. Така се е нарушил баланса, създаден през годините. Сега трябват по-чести подмяни на поне 50 % от водата, докато не се заселят отново достатъчно полезни бактерии в грунда, които да подпомагат за равновесието в системата. Това мисля, че се е случило. А ако дадеш повече информация за аквариума, може да се добавят още предположения и съвети.
https://i.postimg.cc/VSzpxjxj/IMG-20200223-130814.jpg
https://i.postimg.cc/N964BVRF/IMG-20200220-191844.jpg

soixx

Цитат на: S.Mladenov - 05.06.2020 23:25От това което виждам, ако си само с вътрешен филтър, дори да има някаква медия в него с полезни бактерии, не малко такива бактерии е имало и в грунда който си заменил. Така се е нарушил баланса, създаден през годините. Сега трябват по-чести подмяни на поне 50 % от водата, докато не се заселят отново достатъчно полезни бактерии в грунда, които да подпомагат за равновесието в системата. Това мисля, че се е случило. А ако дадеш повече информация за аквариума, може да се добавят още предположения и съвети.

Благодаря за съвета, така и правя последните 15 дни, он явно трябва повече време.Мислех да взема два сома например зада подпомогнат чистенето.аквариума е Diversa 55 литра, с капак и беше комплект с термометър и фиртър/помпа, които с веремето са сменени :), поддържам 27 градуса светлина 12 часа.

akvarist123

Здравейте,май не съм в правилната тема ,съжалявам и знам ,че не трябва да пиша в тема не активна от 60 дни но......имам прблем
аквариум(rs600b май)
литри 70
филтър с аквата от аквариум бг
аерация има
препарати - антихлор даянастартплус метилено синио малахитово зелено
през последната седмица нов за стартиране
риби - тернеция 6,данио 6 ,анцистрос 2 бр
растения-нимфоидес ,явански мъх ,криптокорина,къдрав микрзорум,бакопа,
стартиран на 23октомври
грунд от стария 1и нещо см
керамика да
осветление 12до20ч
проблем      аквариума стана на боза бяло зелен за 3 дни докато ме нямаше смених 40проц от водата беше мътен пак мих филтъра пак същото  след дни сменик пак 70проц от водата и стана кристал ,сложих препарат и прочетох ,че ,,водата цъфти,, покрих го за 4часа сложих памук в филтъра и като го светнах да видя полжението 2 даниота мъртви КАКВО ДА ПРАВЯ   
моля за съвети за ув е късно !

NO CARRIER

Здравей!

Не знам другите какво биха те посъветвали, но според мен най-добре спри да слагаш всякаква химия и не прави нищо повече. Изчакай да видиш какво е положението. Ако нещата не се подобрят, направо рестартирай с хубаво измиване на всичко и без никакви препарати за аквариума.

И внимавай с храненето.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

wire

Кога и как го стартира?
Кога и как добавя рибите?
Филтърът и пълнежите вътре заводски ли са?
По колко и с какво са хранени рибите за тези 3 дни?
Мил си филтъра. Как точно?
Препарати - каквио, по колко и защо?
Добавял ли си нещо наскоро в аквариума - декорация, растение, риба, друго?
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

akvarist123

на 23 октомври е стартиран като сложих грунда от стария и сложих анти хлор и препарат на даяна старт плус  декорация и растения след седмица и нещо пуснах няколко гупи   а после 4 тернеции 4данио 2 молинезии и 3 анциструса   правилно темперирани с водата от аквата ,филтъра е заводски но добавих още един (черна вата ) ,рибите храних с тубифекс изсушен и храната в аквариума дето доиде фирмен    след като водата стана на боза и я смених измих филтъра на мивката (знам че е грашка но беше мн мръсен , препарат антихлор заради смяната на жодата 70 проц по 10 мл както пишеше и на даяна 12 мл за стартиране и смени  и още един за старт плус метлено синио   не съм добавял нищо освем че преместих молинезията и 1 анцитро      само да кажа отдавна останаха само 7 тернеции  и 6 данио  от терн 1 умря а от даниото 2

wire

Мога само да предполагам, но си претоварил аквариума прекалено много. Заводските филтри и техните пълнежи не са достатъчни за аквариумите, с които се продават, освен ако нямаш много растения и много малко риби. За стартиране на аквариум са нужни поне 3 седмици, освен, ако не ползваш вече готов филтър. Старият ти грунд е помогнал малко, но не се е справил с допълнителните риби. Единственият ти вариант е да сменяш по 50% от водата всеки ден за поне 2 седмици, което пак не е гаранция за успех.А това метиленово синьо дори не знам защо си го слагал.Има много статии как се стартира аквариум, каква филтрация е нужна, за количеството риби и т.н.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*