• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 19:51

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Рибките умират

Започната от radiwwww, 09.04.2019 15:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

radiwwww

Здравейте, имам проблем с рибките в аквариума ми. От известно време през няколко дни умира по някоя рибка и най- вече сомчетата ми.

Дата на стартиране на аквариума:Юли 2018,не помня точна дата
Обем на аквариума:50л

Данни за водата:
pH, амоняк, нитрити, нитрати:нямам тестове
Температура:26градуса
Сменям по 20 литра всяка Неделя.
При смяната: Водата е от система за пречистване, в която съм напълно сигурен, че пречиства напълно водата. Водата е с температура 24-25 градуса.

Филтрация: отбележете кой от вариантите е и колко е дебита на филтъра
Аераторна помпа (без гъба): имам, но не я включвам
Вътрешен филтър л/ч: 380л/ч
Външен филтър л/ч:Не
Система за СО2:Не
Филтрите работят непрекъснато.

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни: нов филтър, стария беше слабичък, но и с него нещата бяха същите

Използвани препарати или лекарства (ако сте слагали) през последните 20 дни:
При смяна на водата добавям тор за разстенията Easy- Life- profito
Риби: 5 Данио, 10 неонки и около 10 скариди Ред Чери и две сомчета
Нови риби през последните 20 дни (видове, брой):Неоните са от скоро

Храна: Norvitall, някакви люспи. Таблетки за сомчетата.
Колко често храните рибките си: Веднъж на ден давам колкото да изядът за 2мин,един ден от седмицата не храня.
За колко време рибките изяждат порциите си:2-3мин

Растения: Не знам имената на растенията, ще приложа снимки на аквариума.

Грунд: Кварцов пясък и черен грунд
Дебелина на дъното:3-4см.

Осветление:11w.


wire

Новият филтър с какво е пълен и какъв е? Ползва ли нещо от стария? Работиха ли заедно поне седмица?
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

radiwwww

Не са работили заедно, има черна гъба и активен въглен. Както споменха рибките умираха така и преди да сложа новия филтър. Мислех, че не е достатъчен и за това взех по-мощен.

wire

Вероятно нямаш завършен азотен цикъл. 15+ риби и филтър с гъба на 50л не върши работа.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

Mu3epHuk

Моят 63 литров аквариум е пълен с добитък и живи растения. Има запазени анциструси от едно поколение и са около 15 на брой + още риби. Преди това имаше и няколко по-едри рибки, но азотния цикъл беше наред. В моя случай изглежда количеството сипоракс във филтъра е тайната на този постигнат баланс. Значи все пак може да живеят в здрав аквариум.

Не стана ясно какви грижи полагаш за филтъра и по-специално за гъбата, в която се извършва механична и биологична филтрация. Добре е да се изплаква в извадената при смяна аквариумна вода и то без престарание. Достатъчно е да се отделят по-едрите частици, но по същество гъбата се изстисква в тази вода няколко пъти и това е достатъчно. Ако дунапрена не се задръства за седмица, а може да изкара две седмици и повече, не го чисти всеки път. Видях, че преди 20-на дни си купил нов филтър и си го въвел в експлоатация. Гъбата му не е била населена с нитрифициращи бактерии, но и това ще стане. Може и да е станало при условие, че аквариумът ти е бил работещ със стара вода. Все е имало бактерии, които да се заселят. Видях, че филтъра ти е с активен въглен, а той се ползва основно да задържа в себе си остатъчни количества използвани лекарства, амоняк и отрови във водата, но и ще абсорбира използваните торове за растенията, т.е. ти ториш, но въглена улавя тази тор. Понеже не подаваш CO2, светлината не е толкова силна, че растенията ти да изпитват нужда от торене, може да намалиш подаването на тор или временно да го спреш и да наблюдаваш каква промяна настъпва в аквариума. Растенията с дългите и тесни листа, които имаш се наричат Валиснерия. Тези с широките и грапави листа в твоя случай се наричат Гигантска криптокорина. По корените ми прилича на мъх. В централната част има едно, което наподобява копър. Там трябва по-запознат да се произнесе, но прилича на кабомба.  Виж какви изисквания имат. Могат да се гледат успешно и без тор. Вероятно имаш повече от необходимото нитрати. Твоите растения се водят бързорастящи, съответно консумират повече нитрати. Ако намалиш добавяната доза тор, нещата няма да се влошат. В случай, че извадиш активния въглен и добавяш същото количество тор, ще се видиш в чудо от увеличили се водорасли из аквариума. Затова те съветвам да сложиш сипоракс и временно да спреш торенето и да наблюдаваш какво се случва. В краен случай добавяй тор, но по-малки от сегашните количества. При нужда увеличи, но с малко.

стъпка 1 - Спри торенето на първо време. Можеш да погледнеш за теми, свързани с торенето при какви случаи е подходящо да се извършва и при кои да се спре. Основно се тори, когато растенията " кипят " и изпитват такава необходимост или изпитват недостиг на определени микроелементи. Обикновено отпадъчните продукти на рибите, заедно с достатъчна биологична филтрация, осигуряват необходимата храна за растенията. В твоя случай ми се струва, че имаш и водорасли, а те са показател за високо ниво на нитрати, които не се усвояват достатъчно от растенията. Като ти се подобрят нещата, добавяй в по-малки от сегашните количества.
стъпка 2 - Опитай да намериш алтернатива на активния въглен и да сложиш в отделението на филтъра сипоракс. Ще ти е много по-полезен и ще засилиш биологичната филтрация. Активният въглен обикновено се сменя през 2 месеца. Щом ти е на около 20 дни, извади го да изсъхне добре, сложи го в найлонова торбичка и го прибери в картонената кутия на филтъра. Може да ти е полезен по-нататък след лечение на рибите. Сипораксът също като дунапрена се изплаква в аквариумната вода, която вадиш при смяна. Не ги оставяй на сухо и е желателно да не спираш филтъра за повече от половин час.
стъпка 3 - Би могъл да си купиш нитрифициращи бактерии от зоомагазин в разфасовка, която да отговаря на желанието ти за инвестиция в здрав аквариум. И най-малката от тях ще ти свърши полезна работа за дълъг период. Сещам се за две марки - "Sera Nitrivec" и Nitridac на Prodac. В по-добре заредените магазини ще има и техни подходящи алтернативи. Сложи от тях след неделната смяна с престояла вода. Ще ти са полезни, когато поради спиране на тока, филтърът не е работил с часове, правил си пълно почистване, нещо не е било наред, можеш да ги ползваш при стартиране на нов аквариум или да услужиш на приятел в нужда...

Каква е тази система за пречистване на водата? Ако не си от район, за който се знае, че водопроводната вода съдържа пестициди и рибите ти биха се отровили от нея, не е нужно да предприемаш чак такива мерки, а и вероятно ще спестиш средства.

Да не би рибките ти да умират след хранене или вечерно време?

radiwwww

Благодаря за изчерпателния отговор. Системата я ползваме в домакинството, нямам проблем да наливам вода от нея. Да, забелязвам умрелите рибки сутринта. Днес също има жертви. 2 неона, 1 сом и 2 черита са мъртви. Другите риби нямат никакви симптоми, плуват си съвсем нормално. Гъбата я чистя точно така, свалям и изплкавам във вода от аквариума.Тор добавям половината от предписаната доза. При поставяне на новия филтър аквариума си беше работещ и със стара вода.

Smelly fish

Я най- добре си вземи едни тестове от тия лакмусите дето мерят 5-6 параметъра и после напиши тук как е pH, GH, KH, нитрат, нитрит та да се ориентираш какво става с водата ти. Вярно, един тест е 20+ лева ама ще ти е от полза. Водата при вас мека ли е? Твърда ли е? Това е важно, може да ти мрат рибите от много кисела вода, тая система за пречистване на водата която ползвате може да е причина. Ако изкарате всички минерали от водата с тая т.н. пречистваща система, логично да ти падне pH, киселата вода мори рибите здраво. Хубаво е да си знаеш и нитратите, нитритите, т.е. също морят рибата.

Taneto

Здравейте нещо се случва с едната ми рибка. Бях купила две златни за подарък след две три седмици едната умира(подозирам от не достатъчно грижи) и си ми върнаха подаръка и така известно време си остана сама. След около 2-3 седмици купих две малки сомчета след около месец купих още една златна но подозирам че е била болна нама и 10 дена и умира махнах я веднага смяна на 50% от водата и така пак си остана сама. След месец реших че е кофти да е пак сама и взех отново златна.Вече мина седмица от както не е сама и  е страшно ленива обръща се на една страна и отпуснато изплува нагоре докато другата не я побутне и да избяга енергично скрива се между растенията и след малко същата картинка отново а е боец и преживя преместване два смъртни случаи не ми се иска да я изгубя ако може някакъв съвет.

Дата на стартиране на аквариума:април 2020
Обем на аквариума:40л.
Височина:

Данни за водата:
pH, амоняк, нитрити, нитрати:
Температура:26
Сменям по _20_ литра на всеки _7 дни.
При смяната: Водата е (престояла)и и добавям няколко капки на Sera
Goldy aquatan water conditioner Водата е с температура 27 градуса.

Филтрация:

Аераторна помпа (без гъба):Да 
Вътрешен филтър л/ч:да 

Филтрите работят(непрекъснато)

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни: спиране на тока

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:един път в седмицата след смяна на водата слагам няколко капки витамини на Dajana
Риби:
Имам 2 златни рибки и две малки сомчета

Храна:на Сера Голди нейчър люспи
Пробвах с друга но май не им хареса и я спрях Goldfish color flakes
Колко често храните рибките си:всяка сутрин един път в седмицата глад https://i.postimg.cc/YhWGrQ4p/15978584642726837125568705384435.jpg
За колко време рибките изяждат порциите си:2-3 мин.

Растения:
Две изкуствени

Осветление:лед лампа включвамя само като съм си в къщи да си ги гледамhttps://i.postimg.cc/FdBp4h27/20200819-201704.jpghttps://i.postimg.cc/rDkJcnYC/20200819-201649.jpghttps://i.postimg.cc/4YszjKmW/20200819-201639.jpg

Карган

Здравей,


Прилича ми на Ichthyobodo necator(Costia necatrix)

ЗДРАВИ АКВАРИУМНИ
РИБКИ, стр. 11


Costia

Но също и лошо качество на водата и високи нива на натрати, нитрити и т.н.

Болести в аквариума
Защо ми умират рибките - наръчник за начинаещи отровители!

На сайта има доста полезни статии
Много важни статии
Първи статии
Десетте грешки на начинаещият акварист

Аквариумът е малък за златни рибки.


Полезно видео. Автоматичният превод на субтитрите е учудващо точен, ако човек не разбира английски.

Примерни аквариуми за златни:


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs6.postimg.org%2F3tsi79bo1%2FDSC0159_350x70.jpg&hash=8e1dae1e0e99dbfd93a27b858abc4b03af9ee6fc
Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

Similar topics (5)

42549

Публикации: 10
Прегледи: 4114

3021

Започната от topspeed


Публикации: 5
Прегледи: 3800

40860

Публикации: 2
Прегледи: 2084

59005

Публикации: 26
Прегледи: 15036

56269

Публикации: 2
Прегледи: 1699