• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
06.07.2022 01:41

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Рибите умират в нов аквариум

Започната от karibeca, 07.06.2020 15:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Smelly fish

Gabik, сега видях, че си снимал теста. Ми според мен водата ти е мека и рН ниско. Моя тест беше също така. Да не говорим, че тия тестове лъжат яко. 1 минута след теста цвета е един, 2 мин. по- късно съвсем друг. Ако рН ти е под 6,4 теста не го лови. Та от собствен опит си мисля, че проблемите са ви твърдост, рН и може би азотен цикъл. Поне ми напомня моите болежки с рибите. Месеци наред мряха, гниеха плавници и т.н.

GabiK

Аз също го забелязах. Преди около 2 седмици pH беше около 7.8, не съм правила нищо и е спаднало доста.Двете ми гупички изглеждат много спокойни, плуват из целия аквариум, не стоят само на повърхността,което ме навежда на мисълта, че азотния цикъл се стабилизира.Дори ми се струва, че скоро може да имаме бебета.
Сутринта сипах вода от друг /стар/ аквариум, на колега, дано помогне малко.  Сложих и 3 варовикови камъчета, ще следя параметрите и се надявам да се нормализират.
След съвета прочетох из интернет, че на варовика му трябва CO2, за да отделя, а аз нямам система за подаване, така че не знам какъв ефект ще има, но както е казал адм.Хорацио Нелсън : "Отчаяните ситуации изискват отчаяни действия"

Smelly fish

Gabik, мога само да ти кажа, че ако водата от чешмата ти е твърда, добавянето на варовик може и да не е решение. Аз моята вода съм я мерил, а и си знам по принцип, че при нас е мека. Затова при мен това с варовика работи. Човека който ми го каза ме съветваше да слагам корал, ама аз нали съм си скръндза ;) той струва пари, та си "набрах" едни леко шуплести бели камъни от нашето море. Вече май има две години, 10-ина парчета колкото яйце, че и по- големи седят в аквариума. Направо си беше магия, хелерите и анциструсите караха по няколко дена преди камъните. Само внимавай да не си втвърдиш водата, че и туй не било хубаво. Ама аз практика с твърдата вода нямам, не знам какви проблеми прави. А бе като ти гледам теста май си си баш за малко варовик и да си оправиш азотния цикъл.

Smelly fish

А да, и да ти кажа това с варовика работи и без СО2. Както писах по-рано, когато водата е мека, вкисва много бързо от храната и изпражненията на рибите и ефекта е като от СО2 системата, т.е. рН пада. Мисля че така беше! Аз нямам СО2, варовика си ми работи, камъните вече се разпадат. Това е нормалната реакция- камъка или корала се разпада, но държи водата да не вкисва.
Чувал съм някои хора да ползват тебешир или гипс отлят в кибритени кутийки. Именно заради смърт на живородки.
И относно анциструсите, докато нямах такива камъни освен, че едните умираха без симптоми, на други им хлътваха коремите чак до гръбнака и не се хранеха. Сега си имам три "грозника"- двама са ми от около 2 години (веднага след камъните), а третия май направи година.

hip9

Здравей, по принцип живородките наистина предпочитат по-твърда вода, но е по-добре да провериш дали ти се налага да втвърдяваш водата. Аз бих те посъветвал да добавиш активен въглен във филтъра. Така ще имаш химична филтрация и, ако има някакви химикали активния въглен ще ги абсорбира.

GabiK

Здравейте, за сега май стабилизират аквариума, нямам повече жертви. Докато групичката ми беше бременна, стартирах аквариумче за бебетата. Днес забелязах,че по него има малки червейчета. Толкова са малки,чи едва успях да ги снимам. Полегнали са по стъклото.
https://i.postimg.cc/BLPLGBc2/20200912-110722.jpg
Имате ли идея какво е и опасно ли е за бебетата?

NO CARRIER

Здравей! Виж в гугъл за снимки на енхитреус и планария, и кажи на кое от двете ти прилича. За планариите не съм сигурен, но енхитреусите ги хапват с удоволствие.

А диодите наистина ли са сини, или просто така изглеждат на снимката? Растенията предпочитат червена светлина, но и бели ще им осигуряват нужното.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

GabiK

По-скоро е енхитреус. А диодите са сини и бели, на снимката се вижда сякаш са само сини :). Направи ми впечатление,  че червейчетата са само по предното стъкло. Притесних се да не е някой паразит,защото видях, че бебета гупи ги ядат.

Similar topics (5)

59005

Публикации: 26
Прегледи: 11234

47857

Започната от lokido


Публикации: 11
Прегледи: 3594

28545

Публикации: 14
Прегледи: 4246

49627

Публикации: 1
Прегледи: 1333

45807

Публикации: 0
Прегледи: 1052