• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
21.05.2024 15:15

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем със златна рибка

Започната от FmX, 09.07.2015 15:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

FmX

Здравейте от няколко дена забелязвам, че едната от златните ми рибки учестено си отваря устата и ходи да диша на повърхността. Аквариума е 100 литра, в него живеят 8 рибки и тя е най-голямата около 17 см някъде. Въздух има, помпата работи постоянно и това го прави само тя. Другите не ходят на повърхността. Бърках няколко пъти в аквариума да оправя някой неща дали не се е заразила с нещо ? Колко ли ще изкара така според вас ?

Lightning_boy

Здравей, колега. Дай повече информация. Какви са останалите 8 риби, филтър, с какво ги храниш и по колко, температура на водата, кога е стартиран аквариума, смяна на водата?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

FmX

Рибите са 2 златни, 2 скаларии голями, 1 малко сомче, 1 дребна прилича ми на неонка, но не съм сигурен и още 2 пак малки двойка, но пак не ги знам какви са. Аквариума го купих преди 10 дена с риби с всичко от човек. Има вътрешен филтър, някакъв италиански, помпата пуска въздух с тия зелените дългите, нагревателя е с реостат и поддържа доста топла вода. Човека от който го купи каза, не му пипай врътката за температурата така е добре и не съм я пипал. Бях пуснал първо само от единия маркуч да пуска въздух към зеленото, защото то е от 2те страни с дупки за въздух, че стават много маркучи вътре и става грозно, но от вчера пак си го върнах както беше в началото с 2та маркуча за въздуха и проблема си остана. Аквариума го стартирах наново, но сложих част от старата вода. Снощи забелязах нещо много странно пак. Станах към 2 часа през нощта да пия вода и 2те скаларии бяха на дъното, едната леко катурната на една страна и нито реагират нито нищо. Принципно като движа пръст по аквариума са доста агресивни и нападат, а снощи бяха изпаднали като в безтегловност. Другите 2 малки рибки които не ги знам какви са и те седяха леко накриво. Днес сутринта очаквах да има трупове в аквариума, а ги заварих както са си принципно, жизнени и т.н. Златната ходи чат пат пак да диша въздух от повърхността. Храня ги 2 пъти на ден по 3-4 щипки с пръстите. Храната си е още тази от купувача която ми даде. Не мога да разбера какъв е проблема. Водорасли няма в аквариума освен тези изкуствените.

MarioChalukov

http://aquariumbg.com/forum/problemi-pri-ribite/blanka-za-informaciya-pri-problemi-s-obitatelite-na-akvariuma/

аз от твоето обяснение мога да предположа 2 неща , но нито едното категорично ... прехранване - остави ги 2 -3 дни без храна
- недостиг на кислород - те маркучите не случайно са били в аквариума ... прочети падащото меню
,няма растения казваш ?

Lightning_boy

Цитат на: MarioChalukov - 10.07.2015 12:57
http://aquariumbg.com/forum/problemi-pri-ribite/blanka-za-informaciya-pri-problemi-s-obitatelite-na-akvariuma/

аз от твоето обяснение мога да предположа 2 неща , но нито едното категорично ... прехранване - остави ги 2 -3 дни без храна
- недостиг на кислород - те маркучите не случайно са били в аквариума ... прочети падащото меню
,няма растения казваш ?

+1 за коментара и още ... Колега повечето сериозни акваристи на това му викат супа от живи риби. Смесил си напълно несъответстващи по изисквания на околната среда риби. Скалариите обичат топли води. Златните - не. Ако пуснеш и някоя снимка може да дадем по-точен отговор на въпроса ти. За температурата нищо не каза? На колко време подменяш водата. Някакви стойности мерил ли си?  *dontknow*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

FmX

Така го взех аквариума с тези риби. Златните и скаларийте са доста големи, демек са живели заедно няколко години без проблеми. Оставете видовете риби, нека се върнем на проблема. Днес започна и по-малката златна да ходи леко към повърхността. В понеделник смених 10% от водата. Нямам термометър, но около 26-27 градуса е температурата по допир някъде. В момента пуска въздух както в началото. Преди да правя промените пускаше както в момента въздух и такъв проблем нямах. Може ли вътрешния филтър да го изкарам нагоре и да пуска превъртяната вода като чешма отгоре ? Дали ще му стане нещо на филтъра ако не е изцяло потопен ?

MarioChalukov

Стартирал си наново аквариума , изчака ли азотния цикъл , като попълниш коректно формата има много по-голям шанс за отговор  . Така само си пишем. Смени отново 20-30 процента от водата с престояла с подобна температура на допир като тази в аквариума , а най добре с вода от работещ аквариум с азотен цикъл ако имаш познат акварист , *dontknow* докато чакаш отговор ,че явно нещата не са на добре. И почистваш ли филтъра , може да е намалял дебита , знам ли Попълни формуляра в предният ми пост . Успех и бъди сигурен ,че ще се намери отговор ,дори с цената на някоя жертва все пак не сме родени научени .

Lightning_boy

Това, което мислиш с филтъра е възможно да пуска водата над повърхността като чешма, ако има флейта. Виж си пълнежите във филтъра и ако можеш дай снимка да видим къде е сложен в аквариума. Добре е филтъра да е колкото може по-високо, за да движи горния слой на водата. От там тя се обогатява на кислород.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

FmX

Дата на стартиране на аквариума: 27.06.2015
Обем на аквариума: 100литра
Височина:40см

Данни за водата:
pH, амоняк, нитрити, нитрати: Нямам представа
Температура: Около 26-27
Сменям по 10 литра на всеки 7 дни.
При смяната: Водата е от чешмата направо. Водата е с температура 27 градуса.

Филтрация:
Аераторна помпа (без гъба): ДА
Аераторна помпа (с гъба):
Вътрешен филтър л/ч: Имам, не знам колко л/ч е.
Външен филтър л/ч:
Система за СО2:

Филтрите работят(непрекъснато).

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
Смяна на 10% от водата.

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: НЕ

Риби:
Полово зрели(видове, брой): 8
Млади риби(видове, брой): НЕ
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): НЕ

Храна:
Видове храна: TROPICAL е марката
Колко често храните рибките си: Сутрин и вечер
За колко време рибките изяждат порциите си: 5-6 мин

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения: НЕ
Колко % са бързо растящи:
Колко са плуващи:

Грунд:
Дебелина на дъното: НЕ
Размер на камъчетата: По 2см някъде

Осветление: ДА, луминисцентна лампа

Снимка на вътрешния филтър:
http://prikachi.com/images/357/8226357P.jpg
Има ли флейта както казвате? Може ли да се изкара като чешма отгоре ?

Снимка на аквариума:
http://prikachi.com/images/358/8226358D.jpg

Видео как "диша" златната в спокойно състояние:

MarioChalukov

Първо този аератор дето е тръбичката е безполезна 
Второ Филтъра е много дълбоко , горанта част трябва да раздвижва горния слой на водата така тя се насища с кислород 2-3 пръста потопен с флейтата го измисли , виж снимки и клипове на други аквариуми
Трето Много ги храниш - 1 път на ден им е достатачно и да го изпапкват всичкото което си пуснал
Четвърто трябва да разбереш дебита на филтъра на мен ми се струва малак за този литраж и рибки , и при положение че нямаш растения . Може там където засмуква вода да сложиш гъба за да има място за полезни бактерии и гъбата трябва да не докосва камъчетата че става блато под нея :) отново погледни в Гоогле има направи си сам клипчета
пето - малко вода сменяш с тези рибки по 20-30 процента сменяй ... ако има нещо което не е така или да се добави!

Lightning_boy

Точно както е казал колегата по-горе си пуснал рибите много рано. Най-вероятно нямаш още азотен цикъл. Това е лошо. Тестове за вода си вземи, ще ти трябват. Като гледам от снимките размера на рибите. Според мен в този аквариум може да гледаш 2 златни ... даже ще им е малък, но все пак е компромисен вариант. Грунда е уникално едър и прекалено малко. За филтъра не мога да кажа, не се вижда добре. Сложи фон и ако можеш повече растения. Всички риби обичат да има растителност защото се крият там, ако са наплашени. За дишането на рибата ... моите като лапнат някое по-голямо парче храна и така правят, докато храната омекне и я изядат. Не си правил тестове както виждам и не знам дали може да е от нещо друго.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

FmX

Как така тръбата за въздух е безполезна, нещо не схванах  :-|
Ако я спра ще останат без въздух. Според мен ако филтъра раздвижва само водата, няма да е достатъчно въздуха.

Lightning_boy

Предполагам колегата говори за въздушната стена. Казва го от гледна точка на азотен цикъл и т.н., защото ако филтъра ти не става тази стена е пълен майтап. От друга страна, ако се разровиш из форума ще намериш теми за това какво количество кислород е добро за рибите. И отговорите винаги са били "колкото повече, толкова повече". Така, че остави стената, но намери нещо за този филтър, някакви данни.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

MarioChalukov

именно извинявам се за двусмислието

FmX

Така, вдигнах филтъра така, че флейтата е на около 1 см от водата, сложих отгоре където му е дупката една малка тръбичка, вече и той пуска въздух. Намалих температурата на нагревателя, че ми се струва на пипане като 30 градуса направо, сега ще видим какво ще стане. Пак ще пиша по-късно като поизстине водата малко.

Публикациите са слети: 11.07.2015 20:47

Намалих температурата нс водата и една идея е по-добре рибата. Пак ходи горе рибата ама малко по-рядко. Да става каквото ще с нея, няма за една риба да умора и другите. Ако има някакво развитие ще пиша. Мерси на всички за съветите.

Similar topics (5)

30491

Публикации: 5
Прегледи: 3058

26068

Започната от ivanchoy_mk


Публикации: 4
Прегледи: 2840

40342

Публикации: 6
Прегледи: 2720

26581

Публикации: 0
Прегледи: 1956

37845

Започната от metal4o


Публикации: 10
Прегледи: 4067