• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:48

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с гупите

Започната от Mihata12, 24.10.2020 23:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Mihata12

Здравейте имам 100 литров аквариум стартиран 12.08 2020г. Не разбирам от акваристика за това изгледах хиляди клипове за стартиране на аквариум. След месец чакане за формиране на азотни цикъл пуснах 5 неона, 3 молинеза и 7 гупи. За 12 часа и 7те гупи умраха.За това взех още 5 като си мислех че са ми продали болни но уви и те умряха. Има външен филтър cristal profi e402 Green line, uv lampa jbl cristal 18 w, външен нагревател на jbl, осветлението ми дойде със аквариума вградена лед мисля че е 18 w не слагам химия.

didak

Здравей, все още е реална възможността проблема да е в гупите. За да си сигурен, че не е в тях, потърси размножени в домашен аквариум.
Няма да ти е излишно да си купиш тестове за водата. Един приемлив вариант са тестовите лентички отчитащи NO3, NO2, GH, KH, PH, CL.
... и четене.

NO CARRIER

Надявам се, че си ги аклиматизирал преди да ги пуснеш в аквариума, а не направо от пликчето вътре?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Mihata12

Имам комплект тестове всичко е във норма амоняк 0,нитрити 0, нитрати 10 хлор 0,обша твърдос10, ph 6.8. Използвам дистилирана вода живея във, Германия и водата тук е много твърда климатизирам ги по един час. Имам гъста разтителност грунд кварц 5см. молинеза та даже роди. Дали във магазините ги отглеждат с много химия? А при мен прекалено чиста вода мисля да им сложа Soll 21 ekement има добри отзиви

didak

Според мен не бързай да правиш големи промени, преди да си сигурен, че е от водата.

Mihata12

Водата я сменям всяка неделя 20% от нея нямам избор тук слагам само дистилирана може ли да е от факта, че във магазина рибките са доста стресирани там децата удрят, чукат по аквариумите чакам по 30МИН.И като я доведа до нас пътя е доста дълак се стресира допълнително и от новото място води до изхвърляне във тоалетната

didak

Не толкова от стреса до вас, колкото от смяната на условията на първоначално гледане, в магазина, у вас. Аз например спрях да купувам гупи, заради "кекавост". От любимите ми червени плати също съм попадал на лоши партиди, които при еднакви условия с наличните ми, си "отиват" за около две седмици.

vmax

Твърде вероятно е в магазина водата в аквариумите да е с коренно различно PH и твърдост, от това което ти поддържаш в твоят, щом като цяло водата в района е твърда. Предполагам в магазина не си играят да слагат осмозна вода, тоест PH-то там може и да около 9. Нямам опит с гупи, но като цяло ако има голяма разлика в PH-то е напълно възможно да умират от това. Ако имаш възможност може да измериш и водата от магазина :)

Mihata12

Здравейте сега се връщам от магазина оказа се, че партида та от Гупи е дошла болна от развдника, не бях само аз ядосан клиент извини ха ми се и ми върнаха парите. Дадоха ми на sera някакво лекарство да третиран целия аквариум, защото било много вероятно да съм зарази и др. рибки. Та сложих им една дълга майна и се прибрах. Благодаря ви за бързите отговори и извинете, че ви изгубих времето.

Caxapa

Не е трябвало да ги "попържаш" но както и да е. Не споменаваш, или поне аз не съм прочел как е положението с другите риби. Гупите като цяло  понасят по-твърда вода.  Опитай с рибки от твой познат щом причината е в магазина. Преди да ги пуснеш в общият аквариум е добре да ги аклиматизираш. А още по-добре е да имаш малък помощен аквариум с вода със същите параметри каквито са в общия.

Mihata12

Другите рибки са добре даже молинеза та роди 50тина бройки. Намерих едно малко магазинче за риби собственика каза, че големите вериги имат много аквариуми от порядъка на 5-6,кубика смяна всяка седмица и нали се сещате че 1 литър дестилирана вода струва 0,90 цента което за магазина, не е икономически изгодно и поддържат водата с препарати.Не знам, колко това влияе на рибките но си взех нови Гупи от малкото магазинче климатизирам ги близо час омекнага ми капачки те пред аквариума, но за сега всичко е наред.

NO CARRIER

Сигурно вече си пробвал с вода от чешмата, какво се случи?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Mihata12

Да като стартира аквариума налях 100 литра от чешмата и за 30мин водата побеля и стана на мляко. Четох във форума че това е цъвтеш на водата и го оправя UV лампа, или смяна да се покрие аквариума няколко дни редовни смени на водата. Реших да взема UV лампата и да наистина за 12часа водата се избистри мерих твърдостта и беше на 9ph общата над 15. Източих я и купих дестилирана изчакай 1 месец, като преди това бях сложил живи бактерии във филтара да се заварти по бързо азотни цикъл. Като дете гледах рибки, не се сещам да съм имам такива проблеми с групите даже една без да искам изтървах във тоалетна по невнимание, извадих я и си живя дълго.

kstoilov

И аз като дете гледах гупи, но днешните наистина нямат нищо общо с тогавашните, трудно се гледат от любители.
Аквариум ми е стартиран преди около 4 год, 126 л, външен филтър, залесен и т.н. Гупите изкарваха по около 2-3 макс 6 месеца, въпреки усилията. Дори в 30 л преди това май повече изкарваха.
След съвет на Smelly Fish тук се замислих за втърдяване на водата (софийската е мека). Мерих и с тестове. В началото добавях по малко сол при седмичната смяна на водата. Имаше някакво подобрение, но не беше много гот за растенията май.
След това купих Equilibrium / Seachem и започнах да добавям пак при всяка седмична смяна. След това нямам загуби на гупи - от около 1,5 год. Знам ли, може да е и от друго, но промени в аквариума не съм правил, а гупи взимам само от едно място.
Сега си завъдих собствено поколение, по метода на естествения подбор - каквото оцелее в общия аквариум. Веднъж или два пъти добавих по една мъжка, защото женските преобладават. В момента съм с около 10-ина гупи, малко по-дребнички от тези в началото, но са доста жизнени. Имам още и 5 неона, 2 сае и 1 боция клоун - всичко това от поне година и половина, две. Опитвах и няколко пъти с коридорас, но там без успех.

Mihata12

И аз се замислям да сложа Soll 21 komponnente това има всички микро елементи във него щото все пак съм със дестилирана вода та въпроса ми е, ако сложа витамини във водата uv лампата няма ли да ги разруши?7

Similar topics (5)

56304

Публикации: 4
Прегледи: 2678

30902

Започната от hell_boy_sf


Публикации: 3
Прегледи: 2715

41414

Публикации: 5
Прегледи: 2641

53060

Публикации: 4
Прегледи: 2284

2998

Публикации: 44
Прегледи: 15999